Paikallinen sopiminen murroksessa - hallituksen esitys uhkaa työntekijöiden etuja ja koko neuvottelujärjestelmää

4.1.2024 | Työelämä

Hallitus aikoo edistää paikallista sopimista pikaisella aikataululla. Kehittäminen on aina tervetullutta, mutta nyt lähdetään jahtaamaan jänistä panssarivaunulla. Kehittämisessä tärkeintä on tunnistaa kipukohdat ja etsiä näihin optimaaliset ratkaisut tilanteen parantamiseksi. Nyt esitetyillä toimilla muutetaan umpimähkään kaikkea ja toivotaan parasta. 

Esityksessä muun muassa ollaan mahdollistamassa paikallinen sopiminen suoraan henkilöstön kanssa. Käytännössä siis esimerkiksi viisi työntekijää työllistävässä yrityksessä voisi sopia suoraan henkilöstön kanssa. Tämä ei ole millään tapaa tasavertainen neuvotteluasetelma. Pahimmillaan se johtaa siihen, että työnantaja painostaa asemansa turvin henkilöstön tekemään sopimuksen. Sovittavana asiana voi esimerkiksi olla, ettei työnantajan tarvitse maksaa työehtosopimuksen mukaisia palkankorotuksia, mikä johtaisi tulotason heikkenemiseen. Aivan turhan takia työntekijäpuolen sopijana ei ole tähän asti ollut suojan omaava henkilöstön edustaja. 

Toinen iso metsään menevä muutos esityksessä on paikallisen sopimisen mahdollistaminen kaikissa järjestäytymättömissä yrityksissä, kun työehtosopimusta noudatetaan yleissitovuuden perusteella. Muutoksella lähinnä pyritään vaikuttamaan järjestäytymiseen ja yritetään romuttaa toimivat mekanismit ja neuvottelujärjestelmä. 

Hallitus tarvitsee aikalisän paikallisen sopimisen kehittämisessä

Tradenomit olisi valmis hyväksymään paikallisen sopimisen kehittämisen, mikäli hallitus laajentaisi paikallista sopimista hallitusti. Paikallisen sopimisen mahdollistaminen yleissitovassa kentässä tulee mielestämme rajata vain alle 10 henkilöä työllistäviin yrityksiin. Yli 90 % yrityksistä Suomessa on alle 10 henkilöä työllistäviä ja näillä yrityksillä ei välttämättä ole mahdollisuuksia järjestäytyä. Lisäksi paikallisia sopimuksia ei voi olla sopimassa koko henkilöstö yhdessä. Työntekijäpuolelta paikallisia sopimuksia tekevällä henkilöllä tulee olla tarvittava osaaminen ja suoja, mikä edistäisi tasavertaista neuvotteluasetelmaa ja varmistaisi, ettei neuvotteluista voi koitua henkilökohtaisia seuraamuksia. 

Hallituksen esittämät toimet voivat olla vaikuttavia, jos tavoitteena on todellisuudessa aivan muut asiat kuin paikallisen sopimisen kehittäminen. Paikallista sopimista hallituksen esityksillä ei voida aidosti vahvistaa ja edistää!

Sinua voisi kiinnostaa myös

Loman tarpeessa - Vuosiloma on työhyvinvointikysymys

Perhevapaa on lasta varten

Varmista, että etujasi ajetaan - liity jäseneksi!

Joonas Kopra

Erityisasiantuntija, finanssi- ja ICT-ala

050 407 4876

joonas.kopra@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Eläkeuudistus vahvistaa rahoitusta ja julkista taloutta

Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutulos eläkeuudistuksesta on hyväksytty ja uudistus etenee seuraavaksi säädösvalmisteluun. Akavaa neuvotteluissa edustaneet Katri Ojala ja Eugen Koev kertovat, mitä tuore eläkeuudistus sisältää ja mihin se vaikuttaa.

Lue lisää

Missä luuraat, työehtosopimus?

Palkankorotusten lisäksi tavoittelemme tes-neuvotteluissa hyvinvointia jäsenillemme esimerkiksi vuosilomakertymien yhtenäistämisellä ja lauantailaskennasta luopumisella. Irtisanomissuojan heikentämistä me Tradenomit emme hyväksy.

Lue lisää

Kuntien kelpoisuusvaatimukset kuntoon - Tuleva kunta- ja aluepäättäjä, rekrytoidaanhan teillä oikein?

Rekrytointi-ilmoituksessa kerrotut kelpoisuusvaatimukset määrittävät millaisella osaamisella tehtävään voi tulla valituksi. Erityisesti julkisen sektorin työtehtävissä vaatimusten täyttäminen on ehdotonta. Liian usein vaatimuksilla rajataan ulkopuolelle tehtävään erinomaisesti tai jopa parhaiten sopiva henkilö. Huomioidaanko kuntanne rekrytoinneissa hakijat sekä ammattikorkeakouluista että yliopistoista?

Lue lisää

Kuvaava nimike ylemmälle ammattikorkeakoulututkinnolle: YAMK vai maisteri (amk)?

YAMK-tutkinto täyttää ensi vuonna jo 20 vuotta, mutta turhan moni kansalainen ei tiedä siitä juuri mitään. Tutkinto on kuitenkin menestynyt ”tutkan alapuolella”, sillä suurin osa tradenomi YAMK-tutkinnon suorittaneista – tai sitä opiskelevista – uskoo tutkinnon edistävän oman osaamisen lisäksi myös työuralla etenemistä.

Lue lisää

Rahanarvoisia etuja opiskelijajäsenille

Danske Bankin uudet opiskelijajäsenille tarkoitetut edut voivat auttaa säästämään pitkän pennin. Pankin tarjoamat uudet edut sisältävät markkinoiden kattavimman paketin opiskelijoille.

Lue lisää