Palkansaajille kylmää kyytiä Säätytalolta?
3.6.2023 | Työelämä
Hallitusneuvotteluista tihkuu vähän tietoa, mutta kun sellaista päätyy mediaan, on äläkkä valmis.
Viimeisen viikon aikana työelämäasioista saadut signaalit näyttänee suuntaa sille, mitä voi olla luvassa tulevalla hallituskaudella. Selvää on, että muutoksia on tulossa. Mikään ministeriö, kuten esimerkiksi valtionvarainministeriö ei selvittele huvikseen asioita. Kuten esimerkiksi tee laskelmia liittyen palkansaajille tärkeään verovähennysoikeuteen.
Joka tapauksessa on varmaa, että työelämää koskevia muutosesityksiä ja jopa tarkkoja kirjauksia päätyy hallitusohjelmaan. Liittona seuraamme tilannetta tarkkaan, käymme aktiivista keskustelua puolueiden kanssa ja olemme valmistautuneet erilaisiin skenaarioihin.
Monet arvelevat työnantajaleirille koittavan kissanpäivät ja kaupungilla huhutaan jo samppanjapulloja poksauteltavan hurmoshenkisesti sillä puolella. Työelämän kehittäminen puhtaan vastakkainasettelun kautta ei lupaa hyvää. Esimerkkiä tästä saimme tällä viikolla, kun ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus haluttaisiin poistaa, mutta samaan aikaan työnantajaliittojen vastaavaan oikeuteen ei haluta puuttua.
Ajatus verovähennysoikeuden poistamisesta on pöyristyttävä. Onhan jäsenyys palkansaajajärjestössä, kuten meidän Tradenomien jäsenyys, mitä suurimmissa määrin ammatillista kehittymistä ja ansiokehitystä tukeva elementti jäsenillemme työelämässä.
Neuvotteluissa on mitä ilmeisemmin ollut esillä myös muita, palkansaajien työehtoja heikentäviä vaihtoehtoja. Niitä verhoillaan ratkaisuksi työllisyysasteen nostamiselle, mikä yksinkertaisesti on väärä tie. Työllisyyden nostaminen on myös meidän tavoitteemme, johon tarjoamme monenlaisia ratkaisuja, jotka edistävät niin yksittäisen asiantuntijan kuin koko yhteiskunnan menestystä työelämässä.
Puolueiden on hyvä muistaa, että tehokkaampaa työelämää ja kannattavampaa työn vastaanottamista kehitetään pitkäjänteisesti. Yhtä varmaa on, että tulevakin hallitus joutuu tekemään yhteistyötä työmarkkinajärjestöjen kanssa, halusivat sitä tai eivät. Nähtäväksi jää, löytyykö yhteistä latua näissä asioissa tälle kaudelle.
Säästöjä etsitään vimmaisesti, mutta ne eivät voi perustua puhtaasti ideologisiin valintoihin, vaan on syytä laskea eri ratkaisujen taloudelliset ja henkiset vaikutukset. Viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisen tuulisia ja tarvitsemme vakautta työmarkkinoille - niitä ei tuota esimerkiksi vanhempainvapaiden lomapäivien leikkaaminen.
Jos lisää tuottavuutta työelämään tarvitaan, avain siihen on työhyvinvointi. Nykyisellään mielenterveyshäiriöistä työelämässä aiheutuu 11 miljardin euron kulut vuositasolla. Satsaamalla ennakoiviin toimenpiteisiin ja riittäviin tukitoimiin yhteiskuntamme säästäisi vuosittain miljardeja euroja. Siitä summasta riittäisi kustannuspaikka moneen muuhunkin menoerään.
Lue myös:
Akavan ja jäsenliittojen kannanotto hallitusneuvotteluihin ay-jäsenmaksun verovähennysoikeudesta työntekijän verotuksessa
Blogi: Mitä puolueet lupasivat tradenomeille?
Tradenomien hallitusohjelmatavoitteet
Ville-Veikko Rantamaula
Edunvalvontajohtaja
040 832 6682
ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä
Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä
Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla.
Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?
Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.
Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä
Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?
TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025
Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.
Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta
Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.