Tradenomi Amin Hassanin tie popparinmyyjästä HR-tehtäviin
3.10.2024 | Uratarinat
Suuttumus epäoikeudenmukaisia rekrytointiprosesseja kohtaan ajoi Amin Hassanin uralle rekrytoinnin pariin ja lopulta HR-asiantuntijaksi.
Sen hetken Amin Hassan muistaa selkeästi. Tradenomiksi opiskeleva Hassan oli opintoihin liittyvässä vaihdossa Berliinissä, kun hän sattui lukemaan Ylen uutisia.
Näytöllä vilkkuva uutinen tuntui musertavalta. Sen mukaan somalialaisen nimen omaavan työnhakijan mahdollisuudet päästä työhaastatteluun olivat viisi kertaa huonommat kuin suomalaisen nimen omaavalla hakijalla.
– Uutinen ärsytti aivan suunnattomasti. Samalla minulle realisoitui, että saattaisin itsekin olla yksi näistä ihmisistä, joiden on vaikea työllistyä nimen takia, Hassan kertoo nyt, vuosia myöhemmin.
Kiukun ja ärtymyksen lisäksi Hassan tunsi sisuuntuvansa.
– Olen aika ratkaisukeskeinen, enkä jaksa istua aloillani ja voivotella. Päätin tuolloin, että haluan olla mukana ratkaisemassa ongelmaa ja työskennellä tulevaisuudessa nimenomaan rekrytoinnin parissa, Hassan kertoo.
Tradenomiopintojen ja työn yhdistelmä valmisti unelmatyöhön
Amin päätti ennen tradenomiopintoja, ettei lähtisi mihinkään perinteisiin opiskelijarientoihin mukaan. Toisin kävi. "Ja onneksi. Päädyin ensin tutoriksi, sitten vaihto-oppilaaksi, ja tämän jälkeen opiskelijajärjestön hallitukseen. Lopulta olinkin kyseisen järjestön puheenjohtaja."
Kaupallisen alan valinta oli tuntunut luontevalta jo pitkään tätä ennen. Hassanin ura tosin alkoi jo ennen tradenomitutkintoa Finnkinolla, ensin popcornin paistajana.
– Myin lippuja ja paistoin poppareita. Työ oli tosi hauskaa. Pian kävi ilmi, että Finnkinolla on esimiestrainee-niminen ohjelma, jossa koulutettiin tulevia esihenkilöitä. Ehdin aloittaa tradenomiopinnot ja tein töitä siinä ohessa, ja äkkiä olin mukana myös traineeohjelmassa.
Käytännössä Hassan opiskeli päivisin ammattikorkeakoulussa ja jatkoi samojen asioiden parissa iltaisin töissä.
– Se oli tosi opettavaista. Vaihtovuoden jälkeen halusin suuntautua enemmän rekrytoinnin pariin, joten hain Postille rekrytointiharjoitteluun. Siinä vaiheessa olin jo ihan täysillä kiinni alan töissä.
Rekrytoinnin lisäksi myös it-ala kiinnosti. Ja koska Hassan tiesi mitä halusi, hän teki opinnäytetyön it-alalle.
– Alle vuosi valmistumisen jälkeen olin it-konsulttiyritys Goforella töissä rekrytoinnin parissa. Eli ihan unelmahommissa.
Työtehtävät Goforella ovat sittemmin suuntautuneet osaamisen kehittämisen, sisäisten kehityshankkeiden ja tekoälyn kehittämisen puolelle.
– Nyt tuntuu siltä, että opiskelijariennoista on tultu aika pitkälle. Se on ihan mahtavaa, Hassan iloitsee.
Jatkuvaa oppimista työssä
Käytännössä Hassanin työpäivät ovat harvoin toistensa kaltaisia.
– Nykyisessä tehtävässä tykkään siitä, että erilaisia palavereja on paljon aiempaa vähemmän. Työssä oppii koko ajan itse lisää, kun tutkin esimerkiksi erilaisia koulutusmateriaaleja ja pohdin, halutaanko käyttää niitä. Meillä työskentelee kuitenkin noin 1 500 henkilöä tietoturva-asiantuntijoista devaajiin ja projektipäälliköistä johdon konsultteihin. Eri liiketoimintayksiköt ja tehtävät ovat tulleet siksi tutuksi ja heidän tehtäviään tulee mietittyä monelta eri kannalta, Hassan kertoo.
Unelmahommissa Hassan kokee olevansa edelleen. Hyvin yhteen hiileen puhaltava työyhteisö on siinä tärkeässä osassa.
– Tukena ovat osaavat kollegat, ja koskaan ei ole sellainen tunne, että jäisi yksin.
Työ vaatii Hassanin mukaan sekä kyvykkyyttä oppia uutta että mukautua uusiin tilanteisiin. Eikä ulospäinsuuntautuneisuudesta ole myöskään haittaa.
– Olen päässyt onneksi siihen tilanteeseen, että olen kaikkien goforelaisten Amin. Kuka vaan voi laittaa minulle matalalla kynnyksellä Slackissa viestiä.
Parhaita hetkiä työssä ovat kuitenkin ne, kun kollegat, joita Hassan on ollut rekrytoimassa, kertovat tämän olleen paras rekrytoija, johon he ovat törmänneet.
– Ehkä minulla on ollut joku palo tai lahjakkuus siihen hommaan, hän pohtii.
Työelämävaikuttaja ja maisteriopiskelija
Nykyisessä työssään Hassan kokee myös voivansa olla sataprosenttisesti oma itsensä.
– Se on todella tärkeä juttu, sekä itseni että työpaikan kannalta, hän sanoo.
Hassan on jakanut kokemuksiaan työelämässä LinkedIniin. Tekstit ovat poikineet uusia tuulia: viime vuonna hänet valittiin vuoden työelämävaikuttajaksi.
Amin on ollut Tradenomien valtuuston jäsen vuodesta 2020 lähtien, hän on myös Helsingin kaupungin Nuorisojaoston jäsen.
– Käyn nyt jonkin verran eri tapahtumissa puhumassa monimuotoisuudesta ja siitä, miten inklusiivista työyhteisöä kannattaa rakentaa.
Tekemistä Hassanilla tosin riittää muutenkin. Siitä pitävät huolen elokuussa Oulun yliopistossa alkaneet maisteriopinnot.
– Tradenomitutkinnosta on ollut töissä todella paljon hyötyä. Nykyisissä tehtävissä tarvitsen vähän aiempaa enemmän tieteellistä otetta, joten kun eteen avautui mahdollisuus suorittaa maisterintutkinto kauppatieteellisessä, en malttanut olla kokeilematta. Myös YAMK-tutkinto kiinnostaa, mutta ehkä yksi tutkinto kannattaa suorittaa kerralla valmiiksi ensin, Hassan nauraa.
3 Nopeaa
Mitä teet vapaa-ajalla?
Olen jalkapalloerotuomari. Se on hauskinta, mitä vapaa-ajalla voi tehdä. Olen tehnyt erotuomarin hommia vuodesta 2015. Tämän piti olla lukion jälkeistä taskurahatyötä, mutta päädyinkin aika korkealle koulutustasolle. Erotuomarina saa tuuletettua stressin kunnolla. Käyn edelleen viheltämässä matseja noin kerran viikossa.
Paras vinkkisi työnhakijalle?
Työpaikkailmoituksia selatessa kannattaa huomioida, että sataprosenttista matchia ei aina löydy. Sellaisia paikkoja kannattaa hakea ennakkoluulottomasti, jotka eivät ole aivan täysin omalla mukavuusalueella. Työnhakijan kannattaa olla uskalias.
Mottosi?
Pyrin joka päivä luomaan jotain arvoa positiivisesta näkökulmasta. Hymy ei tapa ketään, ja pienellä positiivisuudella saa ihmeitä aikaiseksi – sekä töissä että vapaa-ajalla.
Haastattelu julkaistu Tradenomi-lehdessä 3/2024. Lue lehti täällä!
Teksti: Pi Mäkilä; Kuvat: Miika Kainu
Sinua voisi kiinnostaa myös
Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi
Lisää aiheesta: Uratarinat
Työ kenttämyynnissä kuljettaa tradenomi Jarno Pynttäriä joka viikko ympäri Suomen
Jarno Pynttärin työura on hyppinyt kiinnostavasta tehtävästä toiseen. Tämänhetkinen pesti LEGO Groupin kenttämyynnissä kuljettaa Pynttäriä joka viikko ympäri Suomen.
Ex-ammattilaisjalkapalloilija Mehmet Hetemaj rakentaa uutta uraa tradenomiopintojen kautta
Jalkapallokentiltä tuttu Mehmet Hetemaj rakentaa nyt uutta uraa tradenomiopiskelijana. Aikuisopiskelijan arkeen kuuluu myös futisisän ja tv-studiokommentaattorin tehtävät. Mitä oppeja Hetemaj hyödyntää arjessaan jalkapallon ammattilaisuraltaan?
Tradenomi Rosamari Rissanen on politiikan monitaituri
Rosamari Rissanen päätyi tradenomiopintojen ansiosta Euroopan parlamenttiin ja lopulta apulaispormestarin erityisavustajaksi. Rissasen mukaan uran kannalta ratkaisevaksi hetkeksi on muodostunut nimenomaan Euroopan parlamentissa suoritettu harjoittelu.
Vuoden tradenomi Auri Vainio "on rohkeutta sanoa, jos ei ymmärrä"
Vuoden Tradenomi, IPR University Centerin toiminnanjohtaja Auri Vainio on oppinut pitämään langat käsissään. Lue Aurin uratarina!
Tanssii tradenomiopintojen kanssa
Valtteri Palin tuli suomalaisille televisiokatsojille tutuksi, kun hän toimi syksyllä 2023 Tanssii tähtien kanssa -opettajana. Kameroiden ulkopuolella Palin on tavallinen tradenomiopiskelija, joka viettää mielellään vapaa-aikansa opiskelutehtävien parissa.