Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä
3.12.2024 | Työelämä

Miten hyvin hyväksyt työpaikallasi erilaisia ihmisiä, yleensä erilaisia kuin sinä itse? Onko joidenkin kanssa henkilökemia selvästi vaikeampaa ja ymmärrätkö mistä on kysymys
Viime aikoina on puhuttu paljon neurodiversiteetistä. Mistä tässä mutkikkaassa termissä on oikeastaan kysymys ja miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?
MITÄ NEURODIVERSITEETTI TARKOITTAA?
Termi tarkoittaa ihmisten moninaisuuden kirjoa ja sen muistamista, että ihmiset luonnollisesti myös reagoivat asioihin eri tavalla, koska heillä voi olla hyvinkin erilaiset aivot kuin sinulla itselläsi.
Neuromoninaisuus tarkoittaakin yksinkertaisimmillaan ihmisten luonnollista moninaisuutta, usein pinnalle näkymätöntä kognitiivista erilaisuutta, aivojen omanlaista tapaa hahmottaa, jäsentää ja prosessoida tietoa ja aistia ympäröivää maailmaa.
Tämän moninaisuuden huomioiminen työelämässä on erityisen tärkeää, koska se auttaa sinua luomaan osallistavan ja monimuotoisen työympäristön, jossa jokainen työntekijä voi menestyä omien vahvuuksiensa avulla.
Moninaisuuden huomioiminen työelämässä on erityisen tärkeää, koska se auttaa luomaan osallistavan ja monimuotoisen työympäristön, jossa jokainen työntekijä voi menestyä omien vahvuuksiensa avulla.
MITEN neuroMONINAISUUTTA VOIDAAN TUKEA OMALLA TYÖPAIKALLA?
1. LISÄÄ TIETOA ILMIÖSTÄ
On tärkeää, että työpaikalla ymmärretään, mitä neuromoninaisuus tarkoittaa, sillä se pitää sisällään hyvin monenlaisia neurobiologisia variaatioita. Näitä ovat esimerkiksi
- ADHD
- autismikirjon häiriöt
- dysleksia
- Touretten oireyhtymä.
Esihenkilöiden ja työkavereiden onkin hyvä olla tietoisia siitä, etteivät nämä piirteet ole työnteon esteitä, vaan ne kuvastavat työntekijöiden yksilöllisiä tapoja ajatella ja hahmottaa maailmaa.
Tietääkö ja ymmärtääkö jokainen työpaikkasi ihminen mitä neurodiversiteetti tarkoittaa?

2. LUO MAHDOLLISUUKSIA JOUSTOON
Neurodivergentit työntekijät hyötyvät usein henkilökohtaisesti räätälöidystä joustavuudesta omassa työssään. Joskus paras ratkaisu ovat joustavat työajat tai mahdollisuus tehdä etätöitä omassa rauhassaan tai hiljaisessa työympäristössä. Myös riittävien taukojen pitäminen omassa tahdissa on monelle tärkeää kuormittumisen ehkäisemiseksi.
3. PANOSTA SELKEÄÄN VIESTINTÄÄN JA OHJEISTUKSIIN
Työpaikalla saatetaan tarvita hyvin yksityiskohtaisia kirjallisia ohjeita työtehtävistä sekä selkeää aikataulutusta ja tavoitteiden asettamista. Tämä vaatii yleensä vahvaa esihenkilön tukea ja panostusta selkeään ja strukturoituun viestintään.
Osaa moninaisuuden kirjon ihmisistä auttaa myös selkeät kaaviot, aikataulut ja muistilistat, jotka helpottavat keskittymistä ja tehtävien organisointia.
4. LUO YKSILÖLLISIÄ TYÖJÄRJESTELYJÄ JA TUKITOIMIA
Parhaaseen tulokseen päästään usein sillä, että työpaikalla järjestetään yksilöllisiä työjärjestelyjä niille työntekijöille, joilla on neurodivergenttejä piirteitä. Työtilan muokkaaminen meluttomaksi ja muun muassa kirkkaan valaistuksen vähentäminen voivat auttaa työskentelyä paljon.
Jotkut hyötyvät myös henkilökohtaisen työvalmentajan tai mentorin tuesta, jonka avulla kartoitetaan parhaaseen lopputulokseen johtavia valintoja.
5. PANOSTA KESKITTYMISEN JA AISTIKUORMAN HALLINTAAN
Monet moninaisuuden kirjon työntekijät reagoivat herkästi ympäristön aistiärsykkeille. Valaistuksella, äänillä ja tilajärjestelyillä voi olla suuri merkitys onnistuneeseen työntekoon. Myös keskittyminen tietoisesti yhteen asiaan kerrallaan on monelle tärkeää, joten työpiste voi olla hyvä asemoida esimerkiksi siten, ettei siitä näe käytävällä kulkevia ihmisiä. Myös muun muassa vastamelukuulokkeet voivat olla hyväksi avuksi tai mahdollisuus työskennellä hiljaisessa tilassa.
Hyvinkin pienillä muutoksilla on usein suuri merkitys, joka näkyy selvästi työntekijän jaksamisessa ja työpanoksessa ja vähentää sairauspoissaoloja.
Avoin, tasapuolinen, tasa-arvoinen ja hyväksyvä työkulttuuri ovat avainsanoja työpaikoilla, joissa moninaisuuden kirjon ihmisten erilaiset tarpeet ja vahvuudet tunnistetaan ja hyväksytään.

6. KEHITÄ TYÖKULTTUURIA JA PANOSTA ASENTEISIIN
Avoin, tasapuolinen, tasa-arvoinen ja hyväksyvä työkulttuuri ovat avainsanoja työpaikoilla, joissa moninaisuuden kirjon ihmisten erilaiset tarpeet ja vahvuudet tunnistetaan ja hyväksytään. Erilaisuus nähdään työpaikalla rikkautena – ei virheinä tai puutteina.
Haitallisten ennakkoluulojen ehkäisemiseksi tarvitaankin aktiivista panostusta työntekijöiden asenteisiin. Vain näin työpaikalla voidaan aidosti sitoutua moninaisuuden arvostamiseen.
7. ANNA TYÖYHTEISÖLLE TIETOA JA TUKEA
Työpaikalla on hyvä kouluttaa neuromoninaisuudesta ja antaa työntekijöille oikeanlaisia eväitä kohdata neurodivergentit kollegat. Tämä kasvattaa ymmärrystä, helpottaa yhteistyötä ja vähentää työntekijöiden välisiä ristiriitatilanteita ja väärinkäsityksiä. Moninaisuuden kirjon ihmiset havainnoivat maailmaa usein eri tavalla kuin muut ihmiset ja saattavat ymmärtää asioita hyvin kirjaimellisesti.
On siis tärkeää muistaa, että neurodivergentit eivät ole tahallaan hankalia tai ilkeitä saivartelijoita, vaikka siltä saattaa tuntua. Useimmiten he ovat aidosti ymmärtäneet ja tulkinnee asian eri tavalla. Heillä saattaa myös olla erilainen huumorintaju, joten he saattavat nauraa jutuille, joissa muut eivät näe mitään huvittavaa.
8. ARVOSTA JOKAISEN VAHVUUKSIA JA MUOKKAA TYÖTEHTÄVIÄ TARPEIDEN MUKAAN
Neurodivergentit työntekijät saattavat olla erityisen lahjakkaita esimerkiksi analyyttisessä ajattelussa, luovuudessa tai ongelmanratkaisussa, kun taas sosiaalisissa taidoissa he ovat usein muita kömpelömpiä. Heidän työtehtäviään onkin usein hyvä muokata siten, että yksilön vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet pääsevät kukoistamaan.
Kun siis neurodiversiteetti huomioidaan työpaikalla oikealla tavalla, jokaisen työntekijän ainutlaatuiset kyvyt pääsevät esille ja koko työyhteisöstä muodostuu työhyvinvointia tukeva ja tuottavampi.
Blogin on kirjoittanut psykologi PsM, psykoterapeutti ET, viestintävalmentaja Essi Juvakka.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi
Lisää aiheesta: Työelämä

Työnhaku ja urasuunnittelu tekoälyn avulla – esittelyssä tekoälyavusteiset uravalmentajat
Tarvitsetko uuden cv:n tai haluatko sparrausapua urasi suunnitteluun? Tekoälyavusteinen uravalmennus on uusi maksuton palvelumme. Se tukee työnhakua ja urasuunnittelua silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Työllisyyspalveluiden uudistus on kunnille mahdollisuus
Uudet työllisyysalueet ovat merkittävä mahdollisuus parantaa ja kehittää työllistymispalveluja. Kunnanvaltuutetut pääsevät nyt ensi kertaa vaikuttamaan työvoimapalveluihin.

Tradenomit haluaa lopettaa tutkintosyrjinnän kuntien rekrytoinneissa
Asiantuntijatehtävät auki kaikille soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille ja kunnille siirtyneiden työvoimapalveluiden toimivuuden varmistaminen – siinä Tradenomien kärkitavoitteita tulevissa kuntavaaleissa.

Voittava visio yhdistää ihmisajattelun ja teknologiakehityksen
Millainen on hyvä visio? Kati Huovinmaa auttaa nyt Työelämäkorjaamossa muotoilemaan innostavan ja motivoivan vision.

Näin tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla
Tuore Akava Works -työttömyys- ja lomautuskatsaus kertoo, että työttömien korkeakoulutettujen määrä ja korkeakoulutettujen pitkäaikaistyöttömyys ovat nousseet yhä nopeammin. Miten tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla?