Tradenomi Sari de Nier päätyi kansainvälisen uran kautta tilintarkastajaksi Turkuun

16.3.2022 | Uratarinat

Kansainvälinen verkostoituja

Mahdollisuudet kansainväliselle uralle saivat Sari de Nierin valitsemaan tradenomitutkinnon. Tutkinto avasi ovet Etelä-Afrikkaan – ja lopulta Lounais-Suomen maistraattiin Turkuun tilintarkastajaksi.

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän videon.

 

Digi- ja väestötietoviraston tarkastajana työskentelevän Sari de Nierin työpäivät ovat viime aikoina kuluneet pitkälti kotitoimistolta käsin – kuten lukuisten muidenkin suomalaisten. Etätyöstä voidaan olla montaa mieltä, mutta de Nierin työntekoa se ei ole haitannut: tilintarkastajan työ on varsin itsenäistä, ja Digi- ja väestötietoviraston toiminnot ovat muutenkin siirtyneet yhä enemmän digiaikaan.

Tilintarkastajana de Nierin valvoo kansalaisille määrättyjen edunvalvojien työtä.

Aivoja ja ihmistuntemusta pääsee käyttämään, eikä yksikään työpäivä ole ihan samanlainen kuin edellinen.

– Edunvalvojat toimittavat maaliskuun loppuun mennessä vuositilit siitä, miten heidän päämiestensä asiat on hoidettu. Me tarkastajat käymme tilit läpi ja tarvittaessa annamme neuvoja seuraavalle vuodelle. Tilit ovat hyvin erilaisia, osa on työläämpiä ja osa helpompia, toisilla on enemmän omaisuutta ja tapahtumia vuoden ajalta kuin toisilla. Aivoja ja ihmistuntemusta pääsee käyttämään, eikä yksikään työpäivä ole ihan samanlainen kuin edellinen, de Nier kertoo. 

Urapolku tilintarkastajaksi ei ollut perinteinen

Vaikka rauhallinen toimistotyö kuulostaa melko tavalliselta tradenomin työltä, de Nierin polku tilintarkastajaksi on ollut kaikkea muuta kuin tyypillisimmästä päästä. Työuran varrelle on mahtunut niin hetkiä ravintolayrittäjänä Naantalissa kuin viisumivirkailijana Suomen suurlähetystössä Etelä-Afrikassa.

Kipinä kansainvälisyyden pariin syntyi jo kauan ennen työuraa. Sekä Suomessa että Keniassa varttunut de Nier päätyi englanninkielisen IB-lukion jälkeen Turun ammattikorkeakouluun. Siellä tutkinnon pystyi suorittamaan kokonaan englanniksi.

– Tykkäsin vähän kaikesta, joten ajattelin, että tradenomikoulutus, englanniksi opiskelu ja kansainväliseen kauppaan suuntautuminen antavat hyvän pohjakoulutuksen monenlaiseen työhön, de Nier kertoo.

De Nier otti tradenomiopinnoista kaiken irti ja suuntasi heti toisena opiskeluvuotena Ranskaan vaihto-opiskelijaksi. Valmistuttuaan hän työskenteli hetken Turussa kuljetusalalla.

– Sinne päädyin työharjoittelujen ja kesätöiden kautta.

Pian maailma kuitenkin kutsui. De Nier oli ollut opiskeluaikana yhden työharjoittelujakson ajan Etelä-Afrikassa Suomen suurlähetystössä viisumivirkailijana. Nyt Afrikan mantereelta aukesi pesti pidemmäksi aikaa.

– Syy muuttoon johtui siitä, että tapasin mieheni siellä. Sain töitä suurlähetystöstä, ja lopulta vietimme viisi vuotta Pretoriassa. Afrikan kaipuu ja varmaan jonkinlainen hullunrohkeus veivät silloin eteenpäin. 

Ajattelin, että tradenomikoulutus, englanniksi opiskelu ja kansainväliseen kauppaan suuntautuminen antavat hyvän pohjakoulutuksen monenlaiseen työhön, de Nier kertoo.

Ajattelin, että tradenomikoulutus, englanniksi opiskelu ja kansainväliseen kauppaan suuntautuminen antavat hyvän pohjakoulutuksen monenlaiseen työhön, de Nier kertoo.

Tradenomiopinnot tarjosivat hyvän pohjan myös yrittäjyyteen

Suurlähetystössä työskentely oli de Nierin mukaan äärimmäisen opettavaista. Koska lähetystö oli pieni, de Nier pääsi tekemään varsin monenlaisia työtehtäviä aina verkkosivujen päivittämisestä viisumivirkailijan töihin.

Kun perhe kasvoi, de Nierit suuntasivat takaisin Suomeen. De Nier työskenteli ensin Turun seudun maistraatilla toimistosihteerinä ja sittemmin Lounais-Suomen poliisissa ulkomaalaislupa-asioiden parissa. Ulkomailla hankittu työkokemus pääsi nyt toden teolla käyttöön.

– Olen hyvä vuorovaikutustilanteissa ja ymmärrän hyvin erilaisista maista ja kulttuureista tulevia. Lisäksi minulla on vahva kielitaito. Oli todella kiinnostavaa olla mukana vaativissa asiakaspalvelutehtävissä.

De Nierin mies työskenteli samaan aikaan ravintola-alalla ja pyöritti omaa pitopalveluyritystään. Ajatus yhteisestä yritystoiminnasta alkoi kypsyä hiljalleen, ja tradenomiopinnoista oli hyötyä myös yritystoiminnan käynnistämisessä.

– Pohdin juhlasuunnittelutoiminnan yhdistämistä miehen yritystoimintaan ja kävin TE-toimiston yrittäjyyskurssin. Haaveilin siitä, että pääsisin yhdistämään työhön luovan puolen, jota ei oikein toimistotyössä päässyt näyttämään. Aloimme pyörittää yhdessä lounasravintolaa, ja ensimmäiset kuukaudet sujuivatkin tosi hyvin. Asiakkaita tulvi ovista ja ikkunoista, de Nier muistelee. 

Sitten de Nierin puoliso joutui pitkälle sairauslomalle lentopallopelissä tapahtuneen onnettomuuden takia. Sari de Nier jatkoi yrityksen pyörittämistä yksin.

– Minulla ei kuitenkaan ollut samanlaista intohimoa ja osaamista ravintola-alalle kuin miehelläni. Yhtälö osoittautui liian haastavaksi. Näin ilmoituksen siitä, että maistraatti hakee tarkastajaa, ja päätin hakea. Kun mies pääsi sairauslomalta, hän pystyi onneksi jatkamaan pitopalveluaan, kuten ennenkin. Ehkä kaksi yrittäjää perheessä oli liikaa.

Monipuolisessa työssä pääsee mukaan yhteiskunnan käänteisiin

Nykyisessä työssään de Nier on viihtynyt hyvin, vaikka työssä joutuukin katsomaan elämän traagisuutta silmästä silmään.

Tuntuu, että olen mukana tekemässä tärkeää työtä.

– Edunvalvoja määrätään ihmiselle, joka ei pysty huolehtimaan omista taloudellisista asioistaan. Pääsen joka päivä näkemään ihmiselämän monet puolet vauvasta vaariin. Ehkä siksi tuntuu, että olen mukana tekemässä tärkeää työtä, ja pääsen olemaan mukana yhteiskunnan käänteissä.

Loppuelämää de Nier ei kuitenkaan usko viettävänsä samoissa työtehtävissä.

Digitalisaation myötä työn tekemisessä on käynnissä iso murros. Voi olla, että tulevaisuudessa juuri tätä nykyistä työtehtävääni ei ole edes olemassa. Se ei toisaalta haittaa, sillä kehitän mielelläni osaamistani jatkossakin. Katsotaan mistä minut seuraavaksi löytää, de Nier pohtii.

Teksti: Pi Mäkilä
Kuvat: Vesa Tyni

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Taloushallintoalalla palkkausjärjestelmiä ei tunneta tarpeeksi.

Taloushallintoalan tradenomit tarjoaa verkostoitumismahdollisuuden muiden alalla työskentelevien kanssa sekä väylän vaikuttaa alasi työehtoihin. Lue lisää alakohtaisesta toiminnastamme.

Vaikutamme tilintarkastus ja liikkeenjohdon konsultointialan työehtosopimukseen neuvottelujärjestömme YTN:n kautta. Työskenteletkö taloushallinnon tehtävissä julkisella sektorilla?  Huolehdimme työehdoistasi neuvottelujärjestömme JUKO:n kautta. Varmista, että etujasi ajetaan, liity Tradenomien jäseneksi!

Lisää aiheesta: Uratarinat

Ex-ammattilaisjalkapalloilija Mehmet Hetemaj rakentaa uutta uraa tradenomiopintojen kautta

Jalkapallokentiltä tuttu Mehmet Hetemaj rakentaa nyt uutta uraa tradenomiopiskelijana. Aikuisopiskelijan arkeen kuuluu myös futisisän ja tv-studiokommentaattorin tehtävät. Mitä oppeja Hetemaj hyödyntää arjessaan jalkapallon ammattilaisuraltaan?

Lue lisää

Tradenomi Amin Hassanin tie popparinmyyjästä HR-tehtäviin

Suuttumus epäoikeudenmukaisia rekrytointiprosesseja kohtaan ajoi Amin Hassanin uralle rekrytoinnin pariin ja lopulta HR-asiantuntijaksi.

Lue lisää

Tradenomi Rosamari Rissanen on politiikan monitaituri

Rosamari Rissanen päätyi tradenomiopintojen ansiosta Euroopan parlamenttiin ja lopulta apulaispormestarin erityisavustajaksi. Rissasen mukaan uran kannalta ratkaisevaksi hetkeksi on muodostunut nimenomaan Euroopan parlamentissa suoritettu harjoittelu.

Lue lisää

Vuoden tradenomi Auri Vainio "on rohkeutta sanoa, jos ei ymmärrä"

Vuoden Tradenomi, IPR University Centerin toiminnanjohtaja Auri Vainio on oppinut pitämään langat käsissään. Lue Aurin uratarina!

Lue lisää

Tanssii tradenomiopintojen kanssa

Valtteri Palin tuli suomalaisille televisiokatsojille tutuksi, kun hän toimi syksyllä 2023 Tanssii tähtien kanssa -opettajana. Kameroiden ulkopuolella Palin on tavallinen tradenomiopiskelija, joka viettää mielellään vapaa-aikansa opiskelutehtävien parissa.

Lue lisää