Tee työelämästä omannäköisesi – näin pääset alkuun
21.1.2022 | Hyvinvointi
Työstä ja muusta elämästä on mahdollista rakentaa omannäköinen, itselle merkityksellinen kokonaisuus. Oman intuition kuuntelu kertoo, olisiko muutoksen aika vai oletko jo menossa oikeaan suuntaan.
Elämä tarjoilee jatkuvasti mahdollisuuksia muuttua ja kasvaa ihmisenä, erityisesti vaikeuksien ja odottamattomien tilanteiden kautta.
– Kriisitilanteet ovat portteja omaan itseen. Usein ennen kriisiä keho tai mieli yrittää herätellä siihen, että jonkin täytyy muuttua. Erilaiset kivut, uupumus tai ahdistus tuovat viestin ja johdattavat oikeaan suuntaan, myös työelämässä, huomauttaa ratkaisukeskeinen uravalmentaja, toimitusjohtaja Riikka Pajunen.
Stressillä on aina viesti – kuuntele sitä
– Jos olet tällä hetkellä esimerkiksi kovin stressaantunut, älä pelästy. Stressi on mahtava opettaja, joka valmentaa sinua huolehtimaan omasta hyvinvoinnistasi. Ota stressi vastaan ja tiedosta sen seuraukset, näin sinulle tulee myös luontainen halu vähentää sitä, Pajunen neuvoo.
Stressi on tunne ja reaktio, jota voi muuttaa. Kaaostilanteessa on olennaista pystyä pysähtymään ja rauhoittelemaan itseään.
Stressitasoaan voi laskea joko hoitamalla stressaavan asian pois päiväjärjestyksestä tai laskemalla rimaa sen suhteen eli esimerkiksi ajattelemalla, ettei asialle juuri nyt tarvitse tehdä mitään.
– Tunnista omat hälytysmerkkisi ajoissa, olivat ne sitten keskittymisvaikeuksia, mielessä pyöriviä huolia ja ahdistuksia tai fysiologisia reaktioita. Kuormittavassa tilanteessa kysy itseltäsi, mikä on tärkeintä juuri nyt, mitä tarvitset? Uupuneena esimerkiksi lepo siivoamisen sijaan on järkevä valinta, sanoo Pajunen.
Arvosta itseäsi – aseta hyvinvointi prioriteetiksi
Täyttymätön tarve aiheuttaa pelkoa, ärtymystä ja jopa vihaa. Sen takia kannattaa opetella tunnistamaan omia tarpeitaan, vaikka se tuntuisikin välillä vaikealta.
Jos pohdit vaikkapa työpaikan vaihtoa, mieti asiaa aina ensin oman hyvinvointisi kannalta. Mitä menetät tai pelkäät työpaikan vaihtamisessa ja toisaalta, mitä helpottavaa tai jännittävää uudessa tilanteessa voisi olla?
– Luota omaan intuitioosi päätöksiä tehdessä. Oikea ja hyvinvoinnin kannalta paras tie löytyy pysähtymällä ja kehoa kuuntelemalla, Pajunen toteaa.
Hyvinvoinnin peruselementeistä huolehtiminen kirkastaa mieltä ja auttaa etsimään omaa suuntaa. 95 % palautumisesta tapahtuu unen aikana, joten riittävän unen merkitystä ei voi ylikorostaa.
– Hyvinvointia luo myös se, että kohdentaa energiansa oikein keskittymällä niihin asioihin, joihin on mahdollista vaikuttaa. Nauru ja ilo ovat hyvinvoinnin lähteitä, jotka vahvistavat immuunipuolustusta ja vähentävät stressiä, Pajunen vinkkaa.
Ota käyttöön vahvuutesi ja intohimosi
Riikka Pajunen
Vahvuus on taito, johon liittyy intohimo. Kun pääsee käyttämään vahvuuksiaan ja osaamistaan arvojaan vastaavassa tehtävässä, työelämästä on mahdollista saada valtavasti virtaa ja onnistumisen kokemuksia.
– Omaa suuntaa työelämässä voi konkreettisesti alkaa etsiä listaamalla harrastuksiin tai työelämään liittyviä asioita, jotka tuottavat iloa, innostusta ja inspiraatiota. Syntyvästä listasta voi hahmottaa itselleen sopivia toimialoja tai yrityksiä, neuvoo Pajunen.
– Listaa tämän jälkeen vielä vahvuudet ja osaamiset, joista voit hahmotella itsellesi sopivia tehtäviä. Kun yhdistät nämä listat, olet jo aika pitkällä mahdollisten suuntien löytämisessä.
Riikan kirjasta Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi saat käytännön työkalut vahvuuksien tunnistamiseen.
Unelmoi rohkeasti
Tavoitteet ja visiot antavat valtavasti voimaa ja energiaa sekä ohjaavat toimintaa. Omat tavoitteensa ja unelmansa kannattaa listata ja sanoa ääneen, näin niistä tulee todellisempia.
– Kannattaa pohtia hetki sitä, millainen olisi oma unelmatyö, jos kaikki olisi mahdollista. Tekisitkö töitä ihmisten parissa vai yksin, ulkona vai sisällä, julkisella vai yksityisellä sektorilla? Millainen olisi unelmiesi työyhteisö, entäpä esihenkilö? Pajunen kysyy.
Tavoitteisiin pääsyn tiellä voi olla rajoittavia uskomuksia, jotka yrittävät torpata haaveitamme. Sisäinen kriitikkomme voi olla hyvin vahva ja kertoa, että olemme liian nuoria tai vanhoja, kokeneita tai kokemattomia toteuttamaan esimerkiksi urahaaveitamme. Kannattaakin olla tarkkana, ettei anna ulkopuolisten uskomusten tai mielipiteiden ohjailla omaa elämäänsä.
– Sinulla on vapaus luoda täysin omannäköisesi työelämä. Visioimalla toivetilan ja uskomalla hyvään lopputulokseen olet oikeilla jäljillä, kannustaa Pajunen.
Teksti: Maarit Laakso
Katso Riikka Pajusen vetämä webinaari Minun vuoteni 2022 – askeleet omannäköiseen työelämään webinaarikirjastosta. Uusia urasuunnitelmia tehdessä kannattaa hyödyntää myös maksuton ja henkilökohtainen Tradenomien uravalmennus! Riikan inspiroivaa postia saat kuukausittain liittymällä kirjekaveriksi: www.riikkapajunen.fi, katso myös Riikan perustama @kutsusunvoimaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin yhteisö.
Lisää aiheesta: Hyvinvointi
Oma hyvinvointi edellä: liian miellyttämisen ja yliempatian rajat
Muista välittäminen ja myötätuntoinen huomioon ottaminen on erinomainen piirre. Ne voivat kuitenkin kääntyä överiksi vietyinä itseään vastaan – jopa huomaamatta. Lue ammattimentorin vinkit liian miellyttämisen merkkien tunnistamiseen.
Työaika ja jaksaminen: Milloin kertyneet saldotunnit muuttuvat taakaksi?
Moni asiantuntija ja esihenkilö on tilanteessa, jossa saldotunnit kertyvät tasaisesti, mutta vapaapäivien pitäminen tuntuu mahdottomalta. Miten tämä vaikuttaa työhyvinvointiin ja miten tilanteeseen voisi saada muutosta?
Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi
Mielenterveysperusteisten poissaolojen kasvu työelämässä jatkuu yhä. Suunta on syytä saada kääntymään mahdollisimman pikaisesti. Miten työntekijöiden mielenterveyttä ja jaksamista voidaan tukea työpaikoilla?
Käännä epävarmuus mahdollisuudeksi työelämässä
Ailahteleva maailmantilanne lisää epävarmuutta, eikä työelämässäkään säästytä tuulisilta ajoilta. Epävarmuus voi kuitenkin olla samanaikaisesti sekä mörkö että voimavara.
Näin selviät marraskuun pimeydestä
Väsyttääkö marraskuun pimeys? Psykologi jakaa vinkit marraskuun pimeydestä ja lyhyistä päivistä selviämiseen.