Tekoäly käyttöön työpaikalla yhdessä keskustellen
8.4.2024 | Työelämä

Työpaikoilla pohditaan tällä hetkellä kuumeisesti tekoälyn mahdollisuuksia. Jokaisella työpaikalla tekoäly otetaan käyttöön tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin. Tekoälyn osalta voi kuitenkin iskeä vauhtisokeus, jossa unohtuu pohtia käytännön kysymyksiä yhdessä henkilöstön kanssa.
Mitä kannattaa huomioida, kun tekoäly otetaan käyttöön työpaikalla?
1. Käykää koko työyhteisön kanssa keskustelua tekoälystä
Tekoäly herättää varmasti keskustelua koko työyhteisössä. Tyypillisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi: miten tekoälyä on sallittua käyttää töissä, kenellä on vastuu tekoälyn tuottamasta datasta, voiko tekoäly korvata omat työtehtävät. Kysymyksiin on hyvä vastata yhteisesti, jotta linjaukset ovat yhteneväiset koko työpaikan osalta.
2. Tekoälystä on syytä keskustella henkilöstön edustajien kanssa
Tekoälyä tulisi käsitellä henkilöstön edustajien, kuten luottamusmiehen tai -valtuutetun, ja työnantajan välillä. Keskustelussa on hyvä ottaa esiin käytännöt, pelisäännöt ja osaamisen kehittämisen tarpeet. Tekoälyä tulisi siis käsitellä ainakin siitä näkökulmasta, miten työpaikalla tekoälyä käytetään, mitä sovelluksia saa käyttää, mihin sitä saa käyttää ja toisaalta mihin ei. Tekoälyn osalta on myös tärkeää käydä läpi tietosuoja-asiat.
3. Työyhteisön kehittämissuunnitelma päivitettävä
Työyhteisön kehittämissuunnitelma on työpaikan perusdokumentti vähintään 20 henkeä työllistävillä työpaikoilla. Se laaditaan yhdessä työnantajan ja henkilöstön edustajien kesken. Suunnitelmassa on arvioitava ennakoitavissa olevat kehityskulut, esimerkiksi teknologinen kehitys, joilla voi olla vaikutusta henkilöstön osaamistarpeisiin. Tarpeiden osalta on kirjattava toimenpiteet, aikataulu ja seuranta. Tekoälyä koskevat osaamistarpeet on siis hyvä ottaa huomioon suunnitelmaa päivittäessä. Jos työpaikalla oletetaan tekoälyä käytettävän työtehtävien hoitamiseen, on työnantajan pidettävä huoli, että työntekijöiden osaaminen pysyy vauhdissa mukana.

4. Olkaa tarkkoina, milloin työtehtävien muutoksista tulisi käydä muutosneuvottelut
On mahdollista, että tekoälyn myötä työntekijöiden työtehtävät muuttuvat merkittävästi. Tällöin on syytä olla tarkkana siitä, ovatko muutokset sellaisia, joita voidaan tehdä ilman muutosneuvotteluita. Muutosneuvotteluvelvoitteen piiriin kuuluu myös työnantajan harkitsemat, yhden tai useamman työntekijän asemaan vaikuttavat olennaiset muutokset työtehtävissä tai työmenetelmissä.
5. Rohkeasti kokeilemaan - kun pelisäännöistä on sovittu
Kun työpaikalla on sovittu tekoälyn käyttöönottamisesta ja saatu yhdessä sovittua sitä koskevista pelisäännöistä, on aika ryhtyä kokeilemaan. Kun lisää kysymyksiä herää tai kaivataan tarkennusta pelisääntöihin, kannattaa keskustella oman esihenkilön kanssa tai nykäistä oman työpaikan henkilöstön edustajaa hihasta. Jakakaa onnistumisia ja mahdollisuuksia, niin saatte kaiken irti tekoälyn käytöstä!
Kuvituskuvat: iStock ja Midjourney
Sinua voisi kiinnostaa myös
Miten saada hybridityöstä tehokasta? Katso asiantuntijan vinkit!

Julia Lauren
Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala
050 376 2240
julia.lauren@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä

Työnhaku ja urasuunnittelu tekoälyn avulla – esittelyssä tekoälyavusteiset uravalmentajat
Tarvitsetko uuden cv:n tai haluatko sparrausapua urasi suunnitteluun? Tekoälyavusteinen uravalmennus on uusi maksuton palvelumme. Se tukee työnhakua ja urasuunnittelua silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Työllisyyspalveluiden uudistus on kunnille mahdollisuus
Uudet työllisyysalueet ovat merkittävä mahdollisuus parantaa ja kehittää työllistymispalveluja. Kunnanvaltuutetut pääsevät nyt ensi kertaa vaikuttamaan työvoimapalveluihin.

Tradenomit haluaa lopettaa tutkintosyrjinnän kuntien rekrytoinneissa
Asiantuntijatehtävät auki kaikille soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille ja kunnille siirtyneiden työvoimapalveluiden toimivuuden varmistaminen – siinä Tradenomien kärkitavoitteita tulevissa kuntavaaleissa.

Voittava visio yhdistää ihmisajattelun ja teknologiakehityksen
Millainen on hyvä visio? Kati Huovinmaa auttaa nyt Työelämäkorjaamossa muotoilemaan innostavan ja motivoivan vision.

Näin tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla
Tuore Akava Works -työttömyys- ja lomautuskatsaus kertoo, että työttömien korkeakoulutettujen määrä ja korkeakoulutettujen pitkäaikaistyöttömyys ovat nousseet yhä nopeammin. Miten tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla?