Tekoäly käyttöön työpaikalla yhdessä keskustellen

8.4.2024 | Työelämä

Työpaikoilla pohditaan tällä hetkellä kuumeisesti tekoälyn mahdollisuuksia. Jokaisella työpaikalla tekoäly otetaan käyttöön tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin. Tekoälyn osalta voi kuitenkin iskeä vauhtisokeus, jossa unohtuu pohtia käytännön kysymyksiä yhdessä henkilöstön kanssa.

Mitä kannattaa huomioida, kun tekoäly otetaan käyttöön työpaikalla?

1. Käykää koko työyhteisön kanssa keskustelua tekoälystä

Tekoäly herättää varmasti keskustelua koko työyhteisössä. Tyypillisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi: miten tekoälyä on sallittua käyttää töissä, kenellä on vastuu tekoälyn tuottamasta datasta, voiko tekoäly korvata omat työtehtävät. Kysymyksiin on hyvä vastata yhteisesti, jotta linjaukset ovat yhteneväiset koko työpaikan osalta.

2. Tekoälystä on syytä keskustella henkilöstön edustajien kanssa

Tekoälyä tulisi käsitellä henkilöstön edustajien, kuten luottamusmiehen tai -valtuutetun, ja työnantajan välillä. Keskustelussa on hyvä ottaa esiin käytännöt, pelisäännöt ja osaamisen kehittämisen tarpeet. Tekoälyä tulisi siis käsitellä ainakin siitä näkökulmasta, miten työpaikalla tekoälyä käytetään, mitä sovelluksia saa käyttää, mihin sitä saa käyttää ja toisaalta mihin ei. Tekoälyn osalta on myös tärkeää käydä läpi tietosuoja-asiat.

3. Työyhteisön kehittämissuunnitelma päivitettävä

Työyhteisön kehittämissuunnitelma on työpaikan perusdokumentti vähintään 20 henkeä työllistävillä työpaikoilla. Se laaditaan yhdessä työnantajan ja henkilöstön edustajien kesken. Suunnitelmassa on arvioitava ennakoitavissa olevat kehityskulut, esimerkiksi teknologinen kehitys, joilla voi olla vaikutusta henkilöstön osaamistarpeisiin. Tarpeiden osalta on kirjattava toimenpiteet, aikataulu ja seuranta. Tekoälyä koskevat osaamistarpeet on siis hyvä ottaa huomioon suunnitelmaa päivittäessä. Jos työpaikalla oletetaan tekoälyä käytettävän työtehtävien hoitamiseen, on työnantajan pidettävä huoli, että työntekijöiden osaaminen pysyy vauhdissa mukana.

4. Olkaa tarkkoina, milloin työtehtävien muutoksista tulisi käydä muutosneuvottelut

On mahdollista, että tekoälyn myötä työntekijöiden työtehtävät muuttuvat merkittävästi. Tällöin on syytä olla tarkkana siitä, ovatko muutokset sellaisia, joita voidaan tehdä ilman muutosneuvotteluita. Muutosneuvotteluvelvoitteen piiriin kuuluu myös työnantajan harkitsemat, yhden tai useamman työntekijän asemaan vaikuttavat olennaiset muutokset työtehtävissä tai työmenetelmissä.

5. Rohkeasti kokeilemaan - kun pelisäännöistä on sovittu

Kun työpaikalla on sovittu tekoälyn käyttöönottamisesta ja saatu yhdessä sovittua sitä koskevista pelisäännöistä, on aika ryhtyä kokeilemaan. Kun lisää kysymyksiä herää tai kaivataan tarkennusta pelisääntöihin, kannattaa keskustella oman esihenkilön kanssa tai nykäistä oman työpaikan henkilöstön edustajaa hihasta. Jakakaa onnistumisia ja mahdollisuuksia, niin saatte kaiken irti tekoälyn käytöstä!

Kuvituskuvat: iStock ja Midjourney

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tekoäly on tradenomin tukiäly

Miten saada hybridityöstä tehokasta? Katso asiantuntijan vinkit!

Saako rekrytoija googlettaa työnhakijan?

Julia Lauren

Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala

050 376 2240

julia.lauren@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla

Ammattimentorin vinkit ihmislähtöisyyden vahvistamiseen omassa työssäsi!

Lue lisää

Muutosneuvottelut työpaikalla - mitä on hyvä tietää?

Työnantajan on aloitettava muutosneuvottelut jo, kun toimenpiteitä harkitaan. Muutosneuvottelut kestävät yleensä 14 päivää tai 6 viikkoa. Muutosneuvottelut voivat johtaa esimerkiksi irtisanomisiin, lomautuksiin, osa-aikaistamisiin tai työsopimuksen olennaisten ehtojen yksipuoliseen muuttamiseen.

Lue lisää

Julkisella sektorilla edessä paineinen neuvottelukierros

Kunnissa ja hyvinvointialueilla työskentelevän henkilöstön työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa huhtikuun 2025 loppuun saakka. Valmistautuminen työehtosopimusneuvotteluihin on jo käynnistynyt.

Lue lisää

Tekoäly tietotyössä – kaikki mukaan innostavaan yhteiskehittämiseen

Tekoälyn mahdollisuudet ja haasteet tunnistamalla ja näihin yhteisöllisesti tarttumalla tietotyöstä voidaan tehdä tekijöilleen mielekkäämpää, innostavampaa ja luovempaa, ja siten edistää työhyvinvointia.

Lue lisää

Työelämä tarvitsee radikaalisti myönteisen asennemuutoksen vanhempainvapaisiin

Kati Huovinmaa pureutuu Työelämäkorjaamossa työelämän tärkeään teemaan: vanhempainvapaaseen. Tukemalla vanhempainvapaita ei tueta vain työntekijöitä, vaan myös lapsia – tulevaisuuden yhteiskunnan jäseniä.

Lue lisää