Tekoäly on tradenomin tukiäly

26.9.2023 | Työelämä

Tekoälykeskustelun intensiteetti nousi keväällä 2023 huippuunsa, kun luova tekoäly, eli keskusteleva chat-muotoinen tekoäly, tuli kaikkien saataville ja käytettäväksi. Tekoäly on kuitenkin ollut osa arkeasi jo pitkään. Esimerkiksi etsiessäsi karttapalvelusta parasta reittiä kohteeseesi tai kun somekanavasi (esim. TikTok) päättää puolestasi, millaisen videon haluat seuraavaksi nähdä.

Olemme tottuneet siihen, että ihminen tekee päätöksiä ja päätelmiä. Jatkossa yhä enemmän näitä ratkaisuja tekeekin myös tekoäly, esimerkkinä itseohjautuvat autot. Samalla ihmisyys- ja inhimillisyyskäsityksemme muuttuu, kun samankaltaisia piirteitä on myös koneella. Luovuus saa uusia ulottuvuuksia muuttaen työtä ja tuntemiamme ammatteja. Tekoäly sulautuu arkeemme. 

Millaista tekoälyä haluamme?

Tekoäly on siis tullut jäädäkseen ja vaikuttaa elämäämme kiihtyvällä tahdilla. Mutta millainen tekoäly? Yhteiskunnallisella tasolla keskustelua käydään tekoälysääntelyn ympärillä, eli kuinka paljon ja millä säännöillä sitä voi hyödyntää. Esimerkiksi voiko työnantaja käyttää tekoälyä työntekijöiden valvontaan tai kuka omistaa tekoälyllä kirjoitetun kirjan? Pohdinnan ytimessä ovat arvot ja etiikka, ja tavoitteena on löytää tasapaino sääntelyyn siten, että emme rajoita tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksia, mutta emme myöskään anna siihen täysiä vapauksia. Tekoälyn rooli on olla renkimme, tukiälymme. Matka yleiseen tekoälyyn, esimerkiksi Terminator-elokuvien dystopiasta tuttuun itsenäiseen ajattelijaan, on vielä pitkä. Siksi nyt on oikea hetki käydä keskustelua säännöistä ja siitä millaista muutosta tekoälyllä haluamme. Miten varmistamme tekoälyn paikan arkea ja työtämme tukevana tukiälynä?

Kuuntele Tekoäly, työelämä ja yhteiskunta -podcastjakso Spotifyssa.

Tekoäly tukena työssä 

Tekoäly haastaa ja muuttaa työelämää sekä tuo aivan uuden ulottuvuuden luovuudelle. Se tulee vaikuttamaan työtehtäviimme ja tapaamme tehdä työtä. Pisimmällä kehityksessä ovat nykyiset tekoälypalveluiden tarjoajat, mutta me kaikki muut olemme samalla viivalla, alkuvaiheessa. Tekoäly ei myöskään välttämättä ratkaise olemassa olevia ongelmia tai haasteita työssä, vaan se on mahdollisuus tehdä työtä uudella tavalla ja tehokkaammin. Ota rohkeasti keskusteluun työpaikallasi tekoälyn hyödyntäminen ja sen mahdollisuudet. Kollegasi voi olla jo kokenut tekoälyn käyttäjä, tai päinvastoin hän voi olla siinä uskossa, että ei koskaan tule tekoälyä käyttämään tai hyödyntämään. Miten kaikki pysyvät mukana muutoksessa? Muutoksen keskellä on myös hyvä käydä keskustelua säännöistä, ja miten esimerkiksi työpaikan tietoturva otetaan huomioon. Yhteistyössä on voimaa myös tekoälyn hyödyntämisessä.

Kuuntele Tekoäly, organisaatio ja työyhteisö -podcastjakso Spotifyssa.

Tekoäly on henkilökohtainen tukiälysi 

Tekoäly on jokaisen asiantuntijan tukiäly. Tekoälyosaamisen portaat ovat muotoutumassa, ja koska olet aiheeseen perehtymässä, olet osaltasi jo vähintään ensimmäisellä askeleella. Perehdy siis enemmän, ja uskalla sen jälkeen kokeilla. Ja kokeile lisää! Tekoälyä ei tarvitse pelätä, eikä se mene rikki kokeillessa. Voit siis olla itsellesi armollinen, eikä ole tarpeen oppia kaikkea kerralla. Valitse sinulle sopiva lukuisista tekoälysovelluksista (esim. ChatGPT, Googlen Bard) ja pyydä sovellusta vaikka tiivistämään raportti tai artikkeli. Lähde rohkeasti kokeilemaan, ja löydä oma tapasi hyödyntää tukiälyäsi.

Kuuntele Tekoäly ja työntekijä -podcastjakso Spotifyssa.

Tekoäly muuttaa myös opiskelua. Jokaisen ei tarvitsette kouluttautua koneoppimisen ja kielimallien ammattilaiseksi, mutta rohkeus käyttää tekoälyä ja osaaminen tekoälyn hyödyntämiseen ovat tulevaisuuden työelämätaitoja. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene on pohtinut ammattikorkeakouluille sopivia pelisääntöjä, joista esimerkkinä liikennevalomalli. Vihreä, jolloin tekoälyä voi käyttää opintosuorituksessa vapaasti. Keltainen, jolloin tekoälyä voi hyödyntää, mutta sen hyödyntämisestä on kerrottava. Ja punainen, jolloin tekoälyn hyödyntäminen kyseisessä opintosuorituksessa ei ole sallittua.

Tukiäly käyttöön

Voit syventyä esiteltyihin aiheisiin Haaga-Helian toteuttamassa Tukiälyä työelämään -podcastsarjassa. Podcastjaksot käsittelevät tekoälyä yhteiskunnan, työyhteisön ja työntekijän näkökulmasta. Keskustelua johdattelee Tradenomien erityisasiantuntija Tuomas Meriniemi. Podcastsarja on osa Haaga-Helian Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön työyhteisössä -hanketta, jossa myös Tradenomit on mukana. 

Hankkeessa toteutettu työkirja sisältää käytännönläheisiä ja innostavia tehtäviä työn kehittämisestä teknologioita hyödyntäen. Tarjolla on selkeitä visuaalisia toteutusohjeita ja valmiita diasisältöjä työyhteisöissä sovellettavaksi. Kehittämispajat soveltuvat lähi-, etä- tai hybriditoteutuksiin ja ne ovat helposti muokattavissa työyhteisön tarpeisiin. Työkirjan voit ladata täältä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Katso “ChatGPT - miten luova tekoäly mullistaa työsi” -webinaari 

Tekoäly mullistaa työelämän - Näin voit hyödyntää sitä työssäsi

5 hyvää syytä kuulua ammattiliittoon

Tuomas Meriniemi

Erityisasiantuntija, koulutus-, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka

040 357 2628

tuomas.meriniemi@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä

Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla.

Lue lisää

Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?

Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.

Lue lisää

Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä

Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?

Lue lisää

TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025

Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.

Lue lisää

Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta

Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.

Lue lisää