Tervetuloa takaisin (etä- ja hybridi) töihin!
12.8.2021 | Laki
Kesälomien alkaessa tuntui selvältä, että syksyllä palaamme normaalimpaan työarkeen. Nyt tilanne on toinen, palaammekin töihin koronan keskelle. Rokotekattavuuden parantuessa moni kuitenkin vaihtaa verkkarit farkkuihin ja suuntaa kohti toimistoa.
Kun ennen puhuttiin lähinnä etätyöstä, nyt keskusteluissa korostuu enemmän hybridityö. Hybridityöllä tarkoitetaan työskentelyä, jossa yhdistyvät työpaikalla ja sen ulkopuolella etänä tehty työ. Etätyötä voidaan tehdä esimerkiksi kotoa tai kesämökiltä käsin, riippuen miten asiasta on työpaikalla sovittu. Hybridityö haastaa työn tekemisen muodot osan työntekijöistä ollessa työpaikalla ja osan etänä. Työntekopaikan sijaan on hyvä pohtia sitä, mikä edistää parhaiten työn tekemistä ja mikä on työhyvinvoinnin kannalta paras ratkaisu.
Etä- ja hybridityöstä on syytä sopia selkeästi. Koska asia koskee koko työyhteisöä, tulee myös etä- ja hybridityötä koskevien pelisääntöjen olla lähtökohtaisesti samat koko työyhteisölle. Näin ollen pelisäännöistä tulisi sopia työnantajan ja luottamushenkilön välillä koko henkilöstöä kuunnellen.
Jotta etätyötä pystyttäisiin hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla ja välttämään etätyöjärjestelyihin liittyvät turhat epäselvyydet ja erimielisyydet, on etätyöstä syytä laatia työpaikalla selkeä ohjeistus ja lisäksi solmia kunkin työntekijän kanssa erillinen etätyösopimus. On huomattava, että etätyö perustuu aina työnantajan ja työntekijän väliseen sopimukseen eikä kumpikaan työsuhteen osapuoli voi sitä yksipuolisesti vaatia.
Alla muutama asia, joista etätyösopimuksessa olisi syytä sopia.
1. Etätyösopimuksen alkaminen ja kesto
Kuten kaikissa sopimuksissa, myös etätyösopimuksessa tulee sopia siitä, milloin sopimuksen mukainen etätyö alkaa ja miten kauan työntekijän mahdollisuus etätyön tekemiseen jatkuu.
2. Työaika ja tavoitettavuus
Koska etätyötä tehdään muualla kuin työnantajan valvonnassa, on syytä sopia siitä, milloin työtä suoritetaan ja milloin työntekijän on oltava työnantajan, kollegoiden tai asiakkaiden tavoitettavissa.
3. Työn suorittamispaikka
Etätyön tarkoituksena on suorittaa työ muualla kuin työnantajan toimipisteessä. Yleensä työntekijä pystyy etätyössä itse valitsemaan työntekopaikkansa, mutta haluttaessa etätyön suorittamispaikasta voidaan myös sopia. Työnantaja voi myös asettaa etätyön suorittamispaikalle tiettyjä rajoituksia, esimerkiksi että tiettyjä työtehtäviä ei voida suorittaa julkisella paikalla, jossa tietoturva saattaa vaarantua.
4. Työvälineet
Työnantajan tulee tarjota työntekijälle asianmukaiset työvälineet työtehtävien suorittamiseksi. Etätyöstä sovittaessa onkin tärkeää sopia myös siitä, onko työntekijällä esimerkiksi kannettava tietokone, jolla työt siirtyvät kätevästi työnantajan toimipisteestä etätyöhön, vai tarvitaanko työvälineiden osalta lisäjärjestelyjä.
5. Etätyösopimuksen päättäminen
Kuten kaikissa sopimuksissa, myös etätyösopimuksessa on tärkeää sopia siitä, miten sopimus voidaan päättää. Jos kyseessä on tilapäisestä etätyötarpeesta johtuva määräaikainen sopimus, etätyö päättyy ennalta sovittuna ajankohtana. Jos taas kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, tulisi osapuolten sopia siitä, millä edellytyksillä ja millaista irtisanomisaikaa noudattaen sopimus voidaan päättää. Etätyösopimuksen päätyttyä työntekijä palaa suorittamaan työtään työsopimuksensa mukaisessa työntekopaikassa.
Julia Lauren
Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala
050 376 2240
julia.lauren@tradenomi.fi
Niina Vettensola
Lisää aiheesta: Laki
Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä
Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.
Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä
Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.
Miten toimia, jos loppupalkka tai työtodistus jää saamatta? Juristi vastaa
Mitä tehdä jos loppupalkka ja työtodistus jäivät saamatta? Lue juristin vinkit!
Mitä pitää muistaa, kun työsuhde päättyy?
Työsuhteeni on päättymässä. Mitä kaikkia asioita minun pitää muistaa ja ottaa huomioon? Lue juristin vastaus!
Lakimuutos tepsi perusteettomiin kilpailukieltosopimuksiin – taustalla pitkä vaikuttamistyö
Lainmuutos karsi perusteettomia kilpailukieltosopimuksia ja toi korvaukset kaikille, mutta tilalle ovat hiipineet epämääräisemmät houkuttelukiellot.