Tradenomi Eliisa Oksala vaihtoi pankin johtamisen kiinteistönvälitykseen

11.10.2022

Eliisa Oksala vaihtoi uran pankkimaailmasta kiinteistön­välittäjän hektiseen arkeen. Uusi ammatti innostaa, vaikka työn ja ­vapaa-ajan erottamista on täytynyt opetella.

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän videon.

 

Tamperelaisella Eliisa Oksalalla oli takanaan 30 vuoden työura pankkialalla pääosin asuntojen rahoituksen parissa. Työ oli antoisaa, ja Oksala viihtyi tehtävässään hyvin. Vuonna 2018 digitalisaatio laittoi kuitenkin pankkityöt uusiksi. Oksala huomasi pian, etteivät muuttuvat työtehtävät tarjoaisikaan enää tarpeeksi haasteita. Oksala päätyi ottamaan sapattivapaan.

– Matkustelin ja tein asioita, joita en normaalisti ollut ehtinyt tehdä. Samalla heräsi ajatus, että voisin tehdä työurallani vielä jotain ihan muuta. Alalla työskentelevä tuttava ehdotti, että olisin hyvä kiinteistönvälittäjä, sillä pidän asiakastyöstä ja tunnen jo asuntojen rahoituspuolen hyvin. Ensin en innostunut ajatuksesta, mutta kun tuttavan kautta löytyi vielä työpaikkakin, päätin vaihtaa alaa ihan kokonaan.

Alanvaihto vaatii uuden oppimista

Uusi ala vei pian mennessään, ja Oksala aloitti kiinteistönvälittäjän LKV-tutkinnon opinnot jo ennen työsuhteen alkua. 

– Tiesin, että lakipykälät täytyy hallita, jotta tässä työssä pärjää. Myöhemmin ­suoritin vielä kiinteistönvälittäjän ammatti­tutkinnon työn ohessa ja tämän jälkeen ylemmän kiinteistönvälittäjän tutkinnon.

Oksala uskoo, että opiskelusta on ollut valtavasti hyötyä. 

– Olen omaksunut ajatuksen elin­ikäisestä oppimisesta ja siitä, että omaa tieto­taitoa kannattaa päivittää. Tässä työssä tutkinnot luovat luottamusta myös asiak­kaiden­ suuntaan. Asiakkaille ­tutkinnot kielivät siitä, että tiedän, mitä olen tekemässä, tunnen lakipykälät ja olen luottamuksen arvoinen.

uuden oppiminen auttaa uralla eteenpäin

Ajatus elinikäisestä oppimisesta oli Oksalalle tuttua jo aiemmalta työuralta.

– Valmistuin aikanaan merkonomiksi ja päädyin pankkiin töihin. Pankissa huomasin kuitenkin, että jos haluan edetä urallani, lisäkoulutuksesta olisi apua. Opiskelin tradenomitutkinnon töiden ohessa viitisentoista vuotta sitten, ja sain tuolloin valtavasti konkreettisia eväitä ja lisäoppia uralleni.

Vaikka Oksala kokee tradenomitutkinnon avanneen lisää ovia työelämässä ja mahdollistaneen uralla etenemisen, itse opiskeluaikaa hän luonnehtii rankaksi. 

– Suoritin opinnot töiden ohessa ­Tampereen ammattikorkeakoulussa monimuoto-opintoina, ja omat lapset ­olivat ­silloin vielä aika pieniä. Pidin töistä ehkä puolisen vuotta opintovapaata, mutta muuten se elämänvaihe oli aika hektinen. 

Opinnot etenivät kuitenkin ripeästi, sillä Oksalalla riitti motivaatiota uuden oppimiseen.

– Aikuisena opiskeluun oli ihan erilaista­ tarmoa kuin nuorempana. Sain paljon valmiuksia töihin, ja uskon, että ­hyödyin paljon myös siitä, että pystyin heti soveltamaan oppimiani asioita työssäni.

uusi tapa tehdä työtä

Kiinteistönvälittäjän työstä luodaan ­mediassa usein kuva glamouria ja luksusta sykkivänä alana. Oksala huomauttaa, että käytännössä luksus on työpäivistä usein kaukana. 

– Tässä saa ihan tosissaan paiskia ­hommia elantonsa eteen. Minulle se sopii, sillä olen kova tekemään töitä ja haastan ­mielelläni itseäni. 

Oksala kuvailee työtään yrittäjä­mäiseksi, vaikka hän työskenteleekin työsuhteessa Muutos LKV -nimisessä kiinteistönvälitysyrityksessä. 

– Työskentelen provisiopalkalla ja päätän itse työajoistani, hän kertoo.

Käytännössä työajat ajoittuvat usein iltoihin ja viikonloppuihin. Vapaa-ajasta on täytynyt siksi opetella pitämään kiinni uudella tavalla. Oksala pyrkii pitämään vähintään lauantait vapaana, ja harrastamaan ehtii aamupäivisin. 

– Työn ja vapaa-ajan rajoja on täytynyt­­ opetella vetämään aiempaa tarkemmin. Tässä vaiheessa elämää se on ollut helpompaa, sillä lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa.

Toisaalta juuri itsenäisyys ja vapaus ovat Oksalan mukaan nykyisen työn ­suurimpia valtteja. 

– Lisäksi saan tehdä töitä isojen ­asioiden kanssa. Asunnon hankinta on monelle yksi suurimmista investoinneista koko elämän aikana, ja vaikka siihen liittyy paljon tunteita, se on vaativaa ja tarkkaa puuhaa. On tosi palkitsevaa, kun saa asiakkaan asunnon myytyä hyvään hintaan tai löytää asiakkaille juuri heille sopivan­ kodin. 

Oppiminen jatkuu

Oksalan mukaan kiinteistönvälittäjä tarvitsee työssään ahkeruutta, joustavuutta, aktiivisuutta ja hyviä sosiaalisia taitoja. 

– Keskeinen osa työstäni kuluu siihen, että pyrin saamaan asuntoja myyntiin. Sitä varten tarvitaan luottamusta asiakkaisiin. Uskon, että aiemmasta koulutuksesta on ollut tässä paljon hyötyä.

Kokonaan uutta tutkintoa Oksala ei enää usko opiskelevansa. 

– Nyt tuntuu siltä, että minulla on tarpeeksi­ pätevyyttä tähänkin työhön, Oksala pohtii.

_______________________________________________________________________________________________________________________

3 Nopeaa

Miten vietät ­vapaa-­aikasi? 

Kesäisin yritän mökkeillä, kuntoilla ja golfata. Talvella ­hiihdän. Lisäksi pyrin viettämään aikaa perheen ja ­ystävien kanssa. Lapset asuvat jo omissa kodeissaan, ja saan aina välillä hoitoon poikien koirat Masin ja Colan. Lisäksi kuulun Rotary-järjestöön.

Mitä haluaisit osata paremmin?

Ajankäytön hallintaa voisi harjoitella tässä työssä loputtomiin. Joustavuutta tarvitaan, mutta omaa aikaa on pakko ottaa jaksamisen ­takia. Muuten olisin aina töissä.

Paras vinkkisi ­asunnonostajalle?

Tutustu huolellisesti ostettavan kohteen asiakirjoihin. Asuntokauppa on usein tunnekauppaa. On tärkeää, että ­fiilis on hyvä, mutta ­järjen täytyy olla mukana. ­Selvitä ainakin, millaisia remontteja asuntoon on tehty ja mitä on tulossa.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Teksti: Pi Mäkilä

Kuvat: Juho Kuva

Haastattelu on julkaistu Tradenomi-lehdessä 4/2021. Lue koko Tradenomi-lehti täällä.

Haluaisitko sinä kertoa uratarinasi Tradenomi-lehdessä tai tunnetko tradenomin, jolla on kiinnostava työ tai urapolku. Ilmoittaudu haastateltavaksi lehteen!