Tradenomi, miten voisit kehittää työpaikkasi palkkakulttuuria?
19.9.2024 | Työelämä
Työpaikan kulttuuri palkoista keskustelemiseen ja neuvottelemiseen on usein lähtöisin työnantajasta ja eritoten siitä, millaista palkkapolitiikkaa työnantaja noudattaa. Työntekijänä voit kuitenkin omalla toiminnallasi vaikuttaa siihen, millaiseksi palkkakulttuuri työpaikallasi muodostuu.
Näillä vinkeillä voit kehittää työpaikkasi palkkakulttuuria
1. Pyri itse työpaikallasi avoimeen keskusteluun palkasta.
Tämän voi aloittaa jo rekrytointivaiheessa. Kysy jo rekrytointiprosessin aikana tehtävän palkkatasosta ja työnantajan palkkapolitiikasta, etenkin palkkakehityksen edellytyksistä ja palkan korottamisen perusteista. Jos mahdollisuutta ottaa palkka-asioita puheeksi tällä ei tarkkuudella ei vielä rekrytointivaiheessa tule, kysy työnantajan palkkapolitiikasta viimeistään työsuhteen alkuvaiheessa omalta esihenkilöltäsi.
2. Keskustele työsuhteen aikana säännöllisesti ja oma-aloitteisesti palkastasi työnantajan kanssa.
Ehdota säännöllistä prosessia palkkatason tarkistamiseksi, jos työpaikalla ei tällaista menettelytapaa vielä noudateta. Edellytä työnantajalta argumentointia palkka-asioihin liittyvissä päätöksissä, etenkin jos et saa pyytämääsi palkkaa. Vaadi läpinäkyvyyttä palkanmääräytymisen ja palkkakehityksen perusteisiin. Anna työnantajalle palautetta palkkaneuvotteluprosessin sujumisesta, kun neuvottelut on saatu päätökseen.
3. Keskustele työpaikkasi henkilöstöedustajien kanssa työnantajan palkkapolitiikasta ja työpaikan yleisestä palkkakeskustelukulttuurista.
Henkilöstön edustajista etenkin luottamusmies yleensä tuntee työnantajan palkkapolitiikan ja osaa vastata sitä koskeviin kysymyksiin. Hänellä on edellytykset myös viedä palkkapolitiikkaa ja työpaikan palkkakulttuuria koskevaa henkilöstön palautetta työnantajan tietoon.
4. Keskustele kollegojen kanssa palkoista.
Huomaa, että palkkoja koskevan keskustelun ei välttämättä tarvitse koskea palkan suuruutta. Voit keskustella palkoista utelematta kollegojen palkkoja tai kertomatta omaa palkkaasi. Asiaan löytyy myös muita näkökulmia – esimerkiksi millainen palkkakehitys itselläsi ja kollegoillasi on ollut. Hyödyllistä tietoa voi olla muun muassa se, kuinka suuria palkankorotuksia kullekin on myönnetty, kuinka usein ja millaisissa urakehitykseen liittyvissä tilanteissa. Mihin asioihin palkankorotukset ovat perustuneet? Millaiset neuvotteluargumentit ovat tai eivät ole toimineet? Millä tavoin työnantaja on perustellut näkemyksiään ja linjauksiaan? Hyödyllistä on myös saada tietää, millaisia kollegojen kokemukset palkkaneuvotteluprosessista ja neuvottelutilanteesta ovat olleet ja jakaa muille omia kokemuksiaan. Tällaista keskustelua kannattaa käydä erityisesti silloin, jos työnantaja on palkkapolitiikastaan kovin vaitonainen ja esimerkiksi omalta esihenkilöltä on vaikea saada tietoa.
5. Laita hyvä kiertämään, kun olet itse esihenkilönä.
Jos sinulla on palkkaneuvotteluista huonoja kokemuksia, mieti myös, miten itse toimisit vastaavassa tilanteessa paremmin, jos olisit työnantajan edustaja. Jos joskus työurasi aikana olet itse esihenkilöroolissa, voi sinulla tällöin olla vastaavassa tilanteessa valinnan mahdollisuus: laitatko oman huonon kokemuksesi kiertämään vai pyritkö toimimaan omien alaistesi kohdalla paremmin.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Palkkaneuvontamme auttaa sinua valmistautumaan palkkakeskusteluun.
Miten työehtosopimus vaikuttaa palkkaukseen?
Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi
Katriina Matinhelmi
Erityisasiantuntija, palkka- ja työttömyysturvaneuvonta
020 155 8807
palkkaneuvonta@tradenomi.fi
tyottomyysturva@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä
Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä
Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla.
Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?
Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.
Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä
Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?
TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025
Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.
Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta
Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.