Tradenomi Rosamari Rissanen on politiikan monitaituri

28.5.2024 | Uratarinat

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän videon.

Rosamari Rissanen päätyi tradenomiopintojen ansiosta Euroopan parlamenttiin ja lopulta apulaispormestarin erityisavustajaksi. Kipinä politiikan pariin syntyi sattumalta.

Jos Rosamari Rissanen olisi opintojen alkuvaiheessa tiennyt päätyvänsä muutaman vuoden kuluttua töihin Euroopan parlamenttiin, hän ei olisi uskonut kuulemaansa. Rissanen ei nimittäin ollut pätkääkään kiinnostunut politiikasta.

Opiskelijajärjestöjen toiminta ja luottamustehtävät kuitenkin kiinnostivat. Rissanen oli mukana muun muassa opiskelijayhdistys Traden toiminnassa ja sittemmin myös Tradenomien valtuustossa ja hallituksessa. Kun tradenomiopintojen harjoittelujakso lähestyi, Rissasen tuttava kertoi huomanneensa, että europarlamentaarikko Eero Heinäluoma etsi harjoittelijaa. Tuttava mainosti tehtävää Rissaselle sillä ajatuksella, että paikka oli kuin tälle tehty. Rissanen lähetti hakemuksen, muttei uskonut tulevansa valituksi.

– Mutta valinta kohdistuikin juuri minuun. Olin aina ajatellut, ettei politiikka ole ollenkaan minua varten, mutta päätin kuitenkin ottaa rohkeasti haasteen vastaan, Rissanen kertoo nyt, muutamaa vuotta myöhemmin.

Rissanen pakkasi laukkunsa ja muutti Brysseliin viiden kuukauden harjoittelujakson ajaksi.

– Perillä huomasin, että tuttavani oli ollut ihan oikeassa. Huomasin, että politiikka olikin todella kiinnostavaa, hän kertoo.

Työkokemus Euroopan parlamentista on arvokas lisä työuralle

Siitä saakka politiikka onkin vienyt Rissasta mennessään. Ensin Rissanen palasi Suomeen suorittamaan tradenomiopinnot loppuun. Tämän jälkeen hän suoritti ylemmän ammattikorkeatutkinnon ja työskenteli Suomessa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin erityisavustajana. Kunnes ura Brysselissä kutsui taas.

– Uskon, että tällainen työ sopii ihmisille, jotka ovat valmiita heittäytymään ja joilla on rohkeutta hypätä vähän tuntemattomillekin urapoluille. Esimerkiksi ulkomaille muutto oli lopulta suhteellisen helppo prosessi, koska kyseessä oli EU-maa. Belgiassa asumiseen liittyy tiettyjä byrokraattisia kuvioita, mutta mikään niistä ei ollut ylitsepääsemätön. Ulkomailla asuminen on opettanut, että ei pidä stressata liikaa, Rissanen sanoo.

Hän huomauttaa, että tradenomitutkinnolla on ollut ratkaiseva merkitys uran kannalta. 

– Tutkinto on tosi monipuolinen, ja koen, että se on mahdollistanut minulle hyvät taidot esimerkiksi tiedonhankintaan. Jos kansainvälinen ura kiinnostaa, niin uskon, että ihan perinteisille hallinnon osaajillekin löytyy vastaavia mahdollisuuksia kansainvälistyä ja nähdä maailmaa, hän sanoo.

Rissasen mukaan uran kannalta ratkaisevaksi hetkeksi on muodostunut nimenomaan Euroopan parlamentissa suoritettu harjoittelu.

– Se pomppaa aina silmään CV:ssä, sillä parlamentissa työskentelyä arvostetaan. Sieltä saa ammatillista kokemusta ja oppia, jota ei oikein saa muualta, hän sanoo.

Brysselistä kotimaan politiikkaan

Rissanen työskenteli lopulta Brysselissä yhteensä noin kahden vuoden ajan. Viime vuonna elämä ja henkilökohtaiset syyt kuljettivat hänet takaisin Suomeen. Tuolloin Rissanen ehti pohtia tovin, mistä seuraava työpaikka voisi EU-työn jälkeen löytyä.

– Kuulin, että Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestariksi valittu Johanna Laisaari etsi poliittista erityisavustajaa, ja päätin hakea. Tulin valituksi, ja päädyin Helsinkiin, Rissanen nauraa.

Helsingin kaupunki ei ollut organisaationa Rissaselle ennestään kovin tuttu. Rissanen on kotoisin Keravalta, ja ammattikorkeakouluopinnot hän on suorittanut Turussa. Ennen tradenomitutkintoa hän ehti valmistua Turussa myös medianomiksi.

Nykyinen työ eroaa Brysselissä työskentelyssä erityisesti siinä, että apulaispormestarin tiimi on huomattavasti europarlamentaarikon tiimiä pienempi. Siksi työssä täytyy tietää vähän kaikesta kaikki.

– Olen Johannan ainoa poliittinen erityisavustaja, joten tehtävänkuvani on varsin laaja. Eri asioita täytyy pystyä sisäistämään tosi nopeasti ja välillä varsin paljonkin.

Myös työpäivät ovat varsin moninaisia.

– Avustan Johannaa esimerkiksi kaikissa kaupunkipoliittisissa päätöksissä. Työ sisältää muun muassa puheiden ja esitelmien valmistelua, erilaisia taustaneuvotteluja ja yhteydenpitoa puolueeseen. Olen myös mukana erilaisissa tilaisuuksissa ja virkamatkoilla. Tehtävänäni on huolehtia, että apulaispormestari pärjää tilanteessa kuin tilanteessa. Tällainen työ ei siksi sovi ihmiselle, joka haluaa työn, joka tapahtuu tavallisina virka-aikoina, Rissanen kertoo.

Määräaikaisuus on mahdollisuus uuteen

Poliitikkojen työsuhteet ovat määräaikaisia, ja Johanna Laisaaren nykyinen kausi apulaispormestarina päättyy noin vuoden kuluttua. Myös Rissanen on tottunut siihen, että työsuhteen kesto riippuu aina maksimissaan vaalikauden pituudesta.

– Itse ajattelen niin, että määräaikaisuuden loppu on uusi mahdollisuus seuraavalle askeleelle uralla, Rissanen pohtii.

Vielä on liian varhaista sanoa, nähdäänkö hänet jatkossakin politiikan parissa.

– Myös yritysmaailmassa työskentely kiinnostaa. Luotan siihen, että uusi suunta uralle löytyy kyllä. Määräaikaisuuden loppuminen ja muutos on tilaisuus kehittää itseäni ja omaa uraanikin eteenpäin. Tilanne on jännittävä, mutta toistaiseksi kaikki on lopulta aina kääntynyt parhain päin, Rissanen sanoo.

3 nopeaa

Miten päädyit tradenomiksi?

Opiskelin medianomiksi, ja tutustuin ammattikorkeakoulussa moniin tradenomiopiskelijoihin. Heiltä kuultujen kokemusten perusteella vakuutuin siitä, että tradenomitutkinto voisi avata minulle ovet juuri sellaiseen työelämään, josta olin haaveillut.

Parhaat vinkkisi Brysseliin?

Brysselistä on helppo matkustaa maata pitkin esimerkiksi Ranskaan, Hollantiin ja miksei pidemmällekin Eurooppaan. Brysselin keskustan ulkopuolelta löytyy myös hienoja isoja puistoalueita ja kaunista luontoa. Myös ravintolakulttuurista kannattaa nauttia.

Mitkä ovat parhaat hetket työssäsi?

Parasta on ollut yhteistyö esihenkilöideni kanssa. Meillä on ollut silmiä avaavia keskusteluja kokousten ja tapaamisten välillä, ja olen saanut heiltä mahtavia neuvoja sekä ammatillisesti että muutenkin elämään. Lisäksi on aina todella hienoa nähdä, kun oma avustettava henkilö onnistuu työssään.

Teksti: Pi Mäkilä; Kuvat: Sabrina Bqain

Haastattelu on julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2024.


Sinua voisi kiinnostaa myös

Tutustu eurovaalitavoitteisiimme. Europarlamenttivaalien ennakkoäänestysaika kotimaassa 29.5.–4.6.2024, vaalipäivä sunnuntaina 9.6.2024.

Kaipaatko uutta potkua uralle tai apua osaamisen sanoittamiseen? Varaa aika henkilökohtaiseen uravalmennukseen!

Tunnista kutsumuksesi uramuotoilun avulla

Lisää aiheesta: Uratarinat

Ex-ammattilaisjalkapalloilija Mehmet Hetemaj rakentaa uutta uraa tradenomiopintojen kautta

Jalkapallokentiltä tuttu Mehmet Hetemaj rakentaa nyt uutta uraa tradenomiopiskelijana. Aikuisopiskelijan arkeen kuuluu myös futisisän ja tv-studiokommentaattorin tehtävät. Mitä oppeja Hetemaj hyödyntää arjessaan jalkapallon ammattilaisuraltaan?

Lue lisää

Tradenomi Amin Hassanin tie popparinmyyjästä HR-tehtäviin

Suuttumus epäoikeudenmukaisia rekrytointiprosesseja kohtaan ajoi Amin Hassanin uralle rekrytoinnin pariin ja lopulta HR-asiantuntijaksi.

Lue lisää

Vuoden tradenomi Auri Vainio "on rohkeutta sanoa, jos ei ymmärrä"

Vuoden Tradenomi, IPR University Centerin toiminnanjohtaja Auri Vainio on oppinut pitämään langat käsissään. Lue Aurin uratarina!

Lue lisää

Tanssii tradenomiopintojen kanssa

Valtteri Palin tuli suomalaisille televisiokatsojille tutuksi, kun hän toimi syksyllä 2023 Tanssii tähtien kanssa -opettajana. Kameroiden ulkopuolella Palin on tavallinen tradenomiopiskelija, joka viettää mielellään vapaa-aikansa opiskelutehtävien parissa.

Lue lisää

Tradenomi Christa Kivinen siirtyi unelmatöihin viisikymppisenä

Nordean henkilöstöhallinnossa työskentelevä Christa Kivinen aloitti tradenomiopinnot viisikymppisenä. Rohkeus kannatti, sillä uusi tutkinto mahdollisti siirtymisen unelma-ammattiin.

Lue lisää