Tunnista vahvuutesi – 6 vinkkiä työnhakuun tuoreelle IT-tradenomille
7.12.2020 | Ura
Talentedin Teemu Tiilikainen vinkkaa, kuinka IT-tradenomiopiskelija tai vastavalmistunut voi parantaa mahdollisuuksiaan työnhaussa.
Tiilikainen työskentelee talous- ja operatiivisena johtajana Talentedilla, joka tukee ohjelmistoalan yritysten kasvua sekä auttaa IT-alan osaajia löytämään heille sopivia työpaikkoja ja projekteja. Entinen koodari päätyi Talentediin töihin neljä vuotta sitten vanhan työkaverinsa houkuttelemana. Nyt Tiilikainen kertoo, kuinka omia mahdollisuuksiaan voi parantaa työnhakuviidakossa.
1. Tunnista vahvuutesi
Sanon aina, että on helpompaa menestyä yhdistämällä kaksi asiaa, joissa on melko hyvä, kuin olla yhdessä jutussa paras. Kannattaa siis pohtia, löytyisikö omista kiinnostuksen kohteista pari asiaa, jotka voisi yhdistää. Esimerkiksi omassa työssäni yhdistyvät hyvin tietokoneiden ja ihmisten kanssa toimeen tuleminen.
2. Älä mene sieltä, mistä aita on matalin
Työllistyminen mahdollisimman nopeasti mahdollisimman hyvään työpaikkaan vaatii töitä myös koulun ulkopuolella. Jos kaikki tekevät vain sen, mitä opinnoissa vaaditaan, ollaan työnhaussa vasta samalla viivalla. Erilaisilla harrasteprojekteilla ja tekemällä muuta ekstraa opiskeluaikana voi erottua edukseen työnhaussa.
3. Tee portfolio
Ensimmäistä työpaikkaa etsiessä oman osaamisen näyttäminen on tärkeää, ja portfolio on siihen oivallinen tapa. Jos olet esimerkiksi koodari, tuo koodinäytteet julkisesti esille portfoliosivustolle. Koeta keksiä omia projekteja, joiden avulla voit esitellä osaamistasi rekrytoinnissa. Työnantaja kyllä tietää, ettei opiskelija tai vastavalmistunut ole vielä valmis osaaja. Tärkeintä on näyttää oma senhetkinen taitotaso ja potentiaali.
4. Älä anna työnhaun lannistaa
Työpaikkailmoituksissa on usein liuta vaatimuksia, jotka voivat säikäyttää hakijan. Niitä ei kuitenkaan kannata pelätä. Usein vaatimukset on kirjattu siksi, että niillä saadaan suodatettua kaikista epärelevanteimmat hakemukset nopeasti pois. Sadoistakin hakemuksista voi lopulta jäädä jäljelle melko pieni joukko potentiaalisia työntekijöitä.
Työhaastattelussa on helppo erottua edukseen yksinkertaisesti olemalla oma itsensä, osoittamalla oma osaamisensa ja tekemällä parhaansa, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.
5. Ole valmis kehittymään
Ensimmäistä työpaikkaa etsiessä kannattaa suunnata katse paikkaan, joka antaa tukea omaan oppimiseen ja työssä kehittymiseen. It-alalla on paljon yrityksiä, jotka hakevat työntekijöitä mentorointiohjelmiinsa. Näin uusi työntekijä pääsee mentorin avulla askel kerrallaan sisälle työmaailmaan ja kartoittamaan omaa osaamistaan.
6. Verkostoidu
Hyvät verkostot ovat vastavalmistuneen valtti. Jos on esimerkiksi jaksanut auttaa ja tukea opiskeluaikoina kavereitaan heidän projekteissaan, voi hyvällä lykyllä itse saada samoilta ihmisiltä apua ja tukea työelämään myöhemmin. Tiedot parhaista työpaikoista liikkuvat kahvikupin tai viinilasin nopeudella, joten verkostoilla todella on väliä.
Teksti: Ida Ijäs. Artikkeli on alun perin julkaistu Tradenomi-lehdessä 3/2020.
Tradenomien jäsenenä sekä Kulta- ja Musta-tason opiskelijajäsenenä jäsenyyteesi kuuluu maksuton henkilökohtainen uravalmennus, jossa voit käydä uravalmentajan kanssa läpi vaikka LinkedIn-profiilisi tai hakemustekstin kiinnostavaan työpaikkaan.
Lisää aiheesta: Ura
Kohti mielekästä työuraa - Näin laadit oman työelämäsi strategian
Miten varmistaa itselle mieleinen työelämä? Yksi hyvä urasuunnittelun työkalu voi olla oman työelämän strategian laatiminen. Ammattimentori kertoo, miten rakennat oman strategiasi!
Näin teet ideasta totta
Hyvä ammatillinen idea on tuottava ja sellainen, jonka toteuttamiseen oma osaaminen riittää. Itselle merkityksellistä ideaa jaksaa puskea eteenpäin myös silloin, kun tulee mutkia matkaan.
Miten liitto auttaa irtisanottua?
Irtisanotuksi tuleminen on aina ikävä yllätys, joka tuo mukanaan epävarmuutta ja monenlaisia kysymyksiä. Tradenomiyhteisö on onneksi olemassa tällaisiakin tilanteita varten. Liitto tarjoaa sinulle jäsenmaksuusi sisältyvät kattavat palvelut, jotka helpottavat siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.
Mitä outplacement-valmennuksessa tapahtuu ja miksi valita juuri InHunt Group?
Jos työnantajasi tarjoaa muutosneuvottelujen kohteena olevalle henkilöstölle mahdollisuuden valita outplacement-kumppanin, Tradenomien jäsenenä sinulla on etuoikeus valmennuspalveluun InHunt Groupissa, jossa saat henkilökohtaisen tuen urasi seuraaviin askeliin Senior Headhunterilta.
Mistä apua työnhakuun?
Kun työnhaku sakkaa tai ura kaipaa uutta suuntaa, on aika tutustua Tradenomien työnhakua tukeviin palveluihin.