Työaikalabyrintti - näin suunnistat oikein
29.11.2023 | Työelämä

Tiedämme, että asiantuntijatehtävissä työskentelevät saattavat joskus unohtaa työajan ja vapaa-ajan rajat. Työpäivät venyvät ja kiireiset ajankohdat voivat viedä aikaa ansaitulta levolta. Mutta ei hätää, sillä meillä on ratkaisuja, jotka auttavat sinua tietämään oman työaikasi ja saamaan korvauksen vaivannäöstäsi. Tässä viisi faktaa:
1. Säännöllinen työaikasi
Tiedätkö ajan, johon olet sitoutunut työsopimuksessasi? Se on säännöllinen työaikasi. Sinun tehtäväsi on tehdä töitä tuona aikana, ja työnantajan tehtävä on maksaa palkkasi tämän ajan perusteella. Tavallisesti se on 37,5 tai 40 tuntia viikossa.
2. Liukumalla joustoa päiviisi
Liukuva työaika on vastaus joustavuuden kaipuuseesi. Se antaa sinulle mahdollisuuden päättää, milloin työskentelet, kunhan pysyt aikarajojen puitteissa. Voit jatkaa työpäivääsi tarvittaessa, ja ylimääräiset tunnit kerryttävät saldoasi. Saldotunnit ovat kuin aarrearkku, joka tarjoaa sinulle mahdollisuuden nauttia vapaa-ajasta juuri niin kuin haluat. Voit esimerkiksi pitää vapaapäiviä, nukkua aamulla pidempään tai lähteä aiemmin kotiin.
3. Ylityöt ylitöinä
Joskus töitä voi olla niin paljon, ettet ehdi tehdä niitä tavallisena työaikanasi. Kun työt on saatava tehtyä, työnantaja voi ehdottaa ylitöitä, mutta muista - ylityöt edellyttää sinun suostumustasi. Jos työkuorma painaa päälle eikä tavalliset työtunnit enää riitä, ota itse ylityöt puheeksi työnantajan kanssa. Liukumaa ei ole tarkoitettu ylitöihin. Ylityöt korvataan hyvillä korotuksilla, mutta sinulla on myös oikeus kieltäytyä ylitöistä. Jaksamisesi on tärkeintä!
4. Kiusallinen harmaa ylityö
Harmaata ylityötä on, kun paiskit hommia vaikkapa illalla kotisohvalla kirjaamatta sitä työaikoihisi. Harrastat siis hyväntekeväisyyttä työnantajan hyväksi. Se vain kuormittaa sinua ja vaikuttaa negatiivisesti palautumiseesi.
5. Työn tasapaino ja hyvinvointi
Harmaa ylityö ja liukuvan työajan väärinkäyttö voivat vääristää työn organisointia ja aiheuttaa ongelmia työkulttuurissa. Ne voivat myös vaikuttaa negatiivisesti jaksamiseesi. Muista pitää huolta itsestäsi ja olla rehellinen työajoistasi.
Kun ymmärrät erilaiset työaikaratkaisut ja niiden hyödyt, voit ottaa ohjat omiin käsiisi ja nauttia tasapainoisemmasta elämästä. Oikeiden työaikojen kirjaaminen ja keskustelu työnantajan kanssa auttavat sinua hallitsemaan työelämääsi rennommin ja lennokkaammin!
Sinua saattaisi kiinnostaa
Tekoäly mullistaa työelämän - Näin voit hyödyntää sitä työssäsi
Riko kaava - rakenna rohkeasti omannäköinen urapolkusi
Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

Julia Lauren
Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala
050 376 2240
julia.lauren@tradenomi.fi

Joonas Kopra
Erityisasiantuntija, finanssi- ja ICT-ala
050 407 4876
joonas.kopra@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä

Työnhaku ja urasuunnittelu tekoälyn avulla – esittelyssä tekoälyavusteiset uravalmentajat
Tarvitsetko uuden cv:n tai haluatko sparrausapua urasi suunnitteluun? Tekoälyavusteinen uravalmennus on uusi maksuton palvelumme. Se tukee työnhakua ja urasuunnittelua silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Työllisyyspalveluiden uudistus on kunnille mahdollisuus
Uudet työllisyysalueet ovat merkittävä mahdollisuus parantaa ja kehittää työllistymispalveluja. Kunnanvaltuutetut pääsevät nyt ensi kertaa vaikuttamaan työvoimapalveluihin.

Tradenomit haluaa lopettaa tutkintosyrjinnän kuntien rekrytoinneissa
Asiantuntijatehtävät auki kaikille soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille ja kunnille siirtyneiden työvoimapalveluiden toimivuuden varmistaminen – siinä Tradenomien kärkitavoitteita tulevissa kuntavaaleissa.

Voittava visio yhdistää ihmisajattelun ja teknologiakehityksen
Millainen on hyvä visio? Kati Huovinmaa auttaa nyt Työelämäkorjaamossa muotoilemaan innostavan ja motivoivan vision.

Näin tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla
Tuore Akava Works -työttömyys- ja lomautuskatsaus kertoo, että työttömien korkeakoulutettujen määrä ja korkeakoulutettujen pitkäaikaistyöttömyys ovat nousseet yhä nopeammin. Miten tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla?