Työajan lyhentämisestä apua jaksamiseen - mitä tarkoittaa subjektiivinen oikeus osa-aikatyöhön?
23.3.2023 | Työelämä
Tradenomit edistää työkuorman keventämistä ajamalla subjektiivista oikeutta osa-aikatyöhön. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että työntekijä voisi omasta halustaan lyhentää työaikaansa väliaikaisesti.
Tällä hetkellä pelkästään työntekijän tarpeesta ei ole mahdollista lyhentää työaikaa, vaan työajan lyhennys edellyttää työnantajan suostumusta. Suostumus ei myöskään automaattisesti turvaa työntekijälle paluuta täyteen työaikaan. Poikkeuksena tähän on osittainen hoitovapaa sekä osittainen sairausloma, joka sekin vaatii työnantajan suostumuksen.
Mihin oikeutta osa-aikatyöhön tarvitaan?
Työuran aikana voi tulla useita hetkiä, jolloin kuormitus kasvaa ja jaksaminen on koetuksella. Tilanteet eivät välttämättä ole työelämästä johtuvia, mutta ne vaikuttavat myös työelämään. Työtaakan keventäminen väliaikaisesti edesauttaisi työkyvyn säilyttämistä sekä ennaltaehkäisisi työuupumusta.
Esimerkiksi läheisen voinnissa voi tapahtua muutoksia, jotka kuormittavat ja vaativat itseltä enemmän aikaa. Osittaisella hoitovapaalla vastataan 2. luokan loppuun saakka lasta koskevaan tarpeeseen, mutta kolmasluokkalainenkin on vielä erittäin pieni ja tarve lyhyemmälle työajalle voi olla hyvinkin tarpeellista. Yhtä lailla pitkän parisuhteen tai avioliiton kaatuminen voi koetella jaksamista ja työkykyä hetkellisesti. Eläkeiän noustessa työurat pitenevät ja työelämässä pysyminen eläkeiän lähestyessä voi vaatia työajan lyhentämistä, edes väliaikaisesti. Uralla eteneminen ja työmarkkina-arvon kasvattaminen työelämän muuttuessa vaatii entistä enemmän osaamisen kehittämistä ja elämäntilanteesta riippuen tämän mahdollistaminen saattaa vaatia työajan lyhentämistä tarvittavan ajan löytämiseksi.
Tradenomeista 89 % mielestä työntekijällä tulisi olla oikeus siirtyä aina tai joissakin tilanteissa osa-aikatyöhön väliaikaisesti. Yleisimpinä syinä Tradenomit näkivät: perhesyyt, opiskelun ja terveydelliset syyt.
Muutoksella pystyttäisiin siis vastaamaan käytännössä mihin vain tilanteeseen, jossa ei ole kyseessä sairauslomaan oikeuttava syy. Ennen kaikkea muutoksella voidaan vastata jaksamisen edistämiseen ja työkyvyn säilyttämiseen ennakoivasti.
Mitä Tradenomien esittämä subjektiivinen oikeus osa-aikatyöhön tarkoittaisi käytännössä?
- Lisätään työaikalakiin mahdollisuus lyhentää työaikaa työntekijän päätöksellä.
- Lyhennyksen määrästä ja tavasta sovitaan ensisijaisesti työnantajan kanssa. Mikäli yhteisymmärrykseen ei päästä, lyhennetään päivittäinen työaika kuuteen tuntiin.
- Lyhennetystä työajasta on tehtävä kirjallinen sopimus, joka on kerrallaan voimassa enintään 26 viikkoa.
Blogiteksti: Joonas Kopra
Tradenomien eduskuntavaalitavoitteet esittelyssä. Avaamme blogien muodossa tavoitteitamme kevään 2023 eduskuntavaaleihin.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Tradenomien työ tuotti tulosta: Perhevapaakirjaukset teknologiateollisuuden työehtosopimukseen
Häpeä on tuttu tunne työuupuneelle - näillä vinkeillä eteenpäin
Kouluttautumisseteli - ratkaisumme osaamisen kehittämiseen työn ohessa
Yhteisöömme ovat tervetulleita kaikki tradenomit toimialasta tai työnkuvasta riippumatta. Huolehdi, että etujasi ajetaan - liity jäseneksi!
Joonas Kopra
Erityisasiantuntija, finanssi- ja ICT-ala
050 407 4876
joonas.kopra@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä
Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla
Ammattimentorin vinkit ihmislähtöisyyden vahvistamiseen omassa työssäsi!
Muutosneuvottelut työpaikalla - mitä on hyvä tietää?
Työnantajan on aloitettava muutosneuvottelut jo, kun toimenpiteitä harkitaan. Muutosneuvottelut kestävät yleensä 14 päivää tai 6 viikkoa. Muutosneuvottelut voivat johtaa esimerkiksi irtisanomisiin, lomautuksiin, osa-aikaistamisiin tai työsopimuksen olennaisten ehtojen yksipuoliseen muuttamiseen.
Julkisella sektorilla edessä paineinen neuvottelukierros
Kunnissa ja hyvinvointialueilla työskentelevän henkilöstön työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa huhtikuun 2025 loppuun saakka. Valmistautuminen työehtosopimusneuvotteluihin on jo käynnistynyt.
Tekoäly tietotyössä – kaikki mukaan innostavaan yhteiskehittämiseen
Tekoälyn mahdollisuudet ja haasteet tunnistamalla ja näihin yhteisöllisesti tarttumalla tietotyöstä voidaan tehdä tekijöilleen mielekkäämpää, innostavampaa ja luovempaa, ja siten edistää työhyvinvointia.