Työehtosopimus takaa palkan myös perhevapaan tai sairauden aikana

27.8.2024 | Työelämä

Työehtosopimukset tuovat työntekijöille turvaa myös elämän yllättävissä tilanteissa. 

Jäsenkyselyssämme keväällä 2024 jäsenistämme 94 % piti työehtosopimusten olemassaoloa erittäin tai melko tärkeänä. Hyvä niin, sillä työehtosopimuksissa sovitaan monista elämäämme taloudellisesti tai ajallisesti helpottavista asioista. Tässä muutama käytännön esimerkki. 

Mihin työehtosopimus vaikuttaa?

1. Pidempi palkallinen sairausloma

Jos sairastut vakavasti tai katkaiset jalkasi, on edessä pitkä sairausloma. Lain mukaan palkkaa tulee maksaa sairastumispäivältä sekä sitä seuraavilta yhdeksältä päivältä. Suomen hallitus on kuitenkin kaavaillut ensimmäisen sairaspäivän muuttamista palkattomaksi. Työehtosopimuksissa ensimmäinenkin sairaspäivä on sovittu palkalliseksi. Lisäksi palkallisuus on sovittu lakia pidemmäksi, yhdestä kolmeen kuukauteen alasta riippuen. Kun toimeentulo on sairausloman ajalta turvattu, on mahdollista keskittyä toipumiseen.

2. Palkallinen perhevapaa

Lain mukaan vanhemmilla on oikeus perhevapaisiin, mutta perhevapaat eivät kuitenkaan ole palkallisia. Neuvottelemissamme työehtosopimuksissa on sovittu tasa-arvoisista palkallisista perhevapaista. Molemmilla vanhemmilla on oikeus työehtosopimuksesta riippuen 28-36 päivän palkalliseen vanhempainvapaaseen. Lisäksi synnyttävällä vanhemmalla on oikeus 40 päivän palkalliseen raskausvapaaseen. Kun vapaiden palkallisuus on sovittu työehtosopimuksella, voi keskittyä tärkeimpään, omaan lapseen.

3. Sairaan lapsen hoitaminen palkallisena

Äkillisesti sairastunutta alle 10-vuotiasta lasta saa lain mukaan hoitaa neljä päivää. Kyseinen poissaolo on kuitenkin palkaton. Jos lapsi sairastaa paljon, alkaa poissaolojen hinta tuntua perheen taloudessa. Työehtosopimuksissa sairaan lapsen hoitaminen on sovittu useimmiten palkalliseksi edellä mainitun neljän päivän ajalta. Palkallisuus myös tasaa hoivavastuuta perheissä, kun ei tarvitse pohtia, kenen töistä poissaolon kustannus on rahassa mitaten pienin. Työehtosopimuksilla rakennetaan siis myös tasa-arvoisempaa työelämää. 

Työehtosopimuksilla rakennetaan siis myös tasa-arvoisempaa työelämää.

Jos työehtosopimuksia ei olisi, jäisi jokaisen omien neuvottelutaitojen varaan, kuinka pitkältä ajalta sairausajan palkkaa maksetaan tai kuinka pitkä palkallinen perhevapaa on. Vaihtoehtoisesti käytännöistä voitaisiin sopia työpaikan toimisäännössä tai muissa sisäisissä ohjeistuksissa. Ongelmana näissä tosin on, että työnantaja voi yksipuolisesti muuttaa toimisääntöä tai ohjeita neuvottelematta työntekijöiden kanssa. Kun asiat on sovittu työehtosopimuksessa, ovat työehdot työpaikalla yhdenvertaiset.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Miten työehtosopimus vaikuttaa palkkaukseen? >>

Työehtosopimusneuvotteluiden ABC >>

Seuraa työehtosopimusneuvotteluja 2024-2025 >>

Huolehdi, että etujasi ajetaan työehtosopimusneuvotteluissa. Liity jäseneksi!

Julia Lauren

Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala

050 376 2240

julia.lauren@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Eläkeuudistus vahvistaa rahoitusta ja julkista taloutta

Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutulos eläkeuudistuksesta on hyväksytty ja uudistus etenee seuraavaksi säädösvalmisteluun. Akavaa neuvotteluissa edustaneet Katri Ojala ja Eugen Koev kertovat, mitä tuore eläkeuudistus sisältää ja mihin se vaikuttaa.

Lue lisää

Missä luuraat, työehtosopimus?

Palkankorotusten lisäksi tavoittelemme tes-neuvotteluissa hyvinvointia jäsenillemme esimerkiksi vuosilomakertymien yhtenäistämisellä ja lauantailaskennasta luopumisella. Irtisanomissuojan heikentämistä me Tradenomit emme hyväksy.

Lue lisää

Kuntien kelpoisuusvaatimukset kuntoon - Tuleva kunta- ja aluepäättäjä, rekrytoidaanhan teillä oikein?

Rekrytointi-ilmoituksessa kerrotut kelpoisuusvaatimukset määrittävät millaisella osaamisella tehtävään voi tulla valituksi. Erityisesti julkisen sektorin työtehtävissä vaatimusten täyttäminen on ehdotonta. Liian usein vaatimuksilla rajataan ulkopuolelle tehtävään erinomaisesti tai jopa parhaiten sopiva henkilö. Huomioidaanko kuntanne rekrytoinneissa hakijat sekä ammattikorkeakouluista että yliopistoista?

Lue lisää

Kuvaava nimike ylemmälle ammattikorkeakoulututkinnolle: YAMK vai maisteri (amk)?

YAMK-tutkinto täyttää ensi vuonna jo 20 vuotta, mutta turhan moni kansalainen ei tiedä siitä juuri mitään. Tutkinto on kuitenkin menestynyt ”tutkan alapuolella”, sillä suurin osa tradenomi YAMK-tutkinnon suorittaneista – tai sitä opiskelevista – uskoo tutkinnon edistävän oman osaamisen lisäksi myös työuralla etenemistä.

Lue lisää

Rahanarvoisia etuja opiskelijajäsenille

Danske Bankin uudet opiskelijajäsenille tarkoitetut edut voivat auttaa säästämään pitkän pennin. Pankin tarjoamat uudet edut sisältävät markkinoiden kattavimman paketin opiskelijoille.

Lue lisää