Työehtosopimus turvaa riittävän vapaa-ajan
10.9.2024 | Työelämä
Mitä tekemistä työehtosopimuksella on työajan kanssa? Asiantuntijan arjessa työehtosopimusten selkein työajassa näkyvä vaikutus on 7,5 tunnin työpäivä sekä 5-päiväinen työviikko. Työehtosopimusten osana on jo pitkään edistetty myös mahdollisuuksia tehdä etätyötä yhdenvertaisesti.
Työstä palautuminen
Työehtosopimusten tärkein tehtävä työajan osalta on toimia työsuojelullisena elementtinä ja turvata asiantuntijan riittävä vapaa-aika sekä varmistaa mahdollisuus työstä palautumiseen. Työehtosopimukset myös mahdollistavat työaikojen puolesta mahdollisimman vapaan ja joustavan työskentelyn, unohtamatta hyvinvoinnin varmistamista sekä kaiken tehdyn työajan huomioimista.
Työehtosopimusten tärkein tehtävä työajan osalta on turvata asiantuntijan riittävä vapaa-aika sekä varmistaa mahdollisuus työstä palautumiseen.
Liukuva työaika ja saldot
Työehtosopimuksissa on mahdollista sopia esimerkiksi liukuvasta työajasta huomattavasti lakia laajemmin, sekä liukumarajojen että saldotuntien osalta. Jos työehtosopimus sallii, seurantajakso on mahdollista sopia esimerkiksi vuoden mittaiseksi, joka lisää jälleen joustavuutta työaikoihin. Työehtosopimuksissa sovitaan usein myös työaikapankki paikallisesti sovittavaksi tietyin reunaehdoin. Työehtosopimusten avulla saadaan siis työpaikoilla rakennettua kyseistä henkilöstöä ja asiantuntijatyötä parhaiten palvelevat ja oikealla tavalla joustavat työajat.
Tuleva neuvottelukierros on työajan näkökulmasta jälleen mielenkiintoinen.
Etätyö eli ajasta ja paikasta riippumaton työskentely
Etätyöskentely on jäänyt pysyvästi osaksi asiantuntijatyötä, mutta siihen liittyvissä käytännöissä on suuresti vaihtelua eri yritysten ja jopa saman yrityksen eri yksiköiden ja tiimien välillä. Työehtosopimusneuvotteluissa keskustellaan varmasti jälleen siitä, miten työehtosopimukset voivat mahdollistaa mahdollisimman yhdenvertaisesti ajasta ja paikasta riippumattoman työskentelyn sekä hyvinvoinnin ja ergonomian toteutumisen etätyössä. Neuvotteluissa pyritään epäilemättä myös vahvistamaan työehtosopimuksien kautta työnantajan velvollisuutta huolehtia etätyön vakuutusturva samalle tasolle kuin työpaikalla ollessa.
Vapaa-ajalla matkustamisen korvaaminen
Vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen korvaaminen on ollut pitkään tärkeä tavoite niin meille kuin muillekin akavalaisille liitoille. Korvaamisesta on sovittu Tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksessa. Useassa muussa työehtosopimuksessa on jätetty korvaaminen paikallisesti sovittavaksi, kuitenkin ohjaten tästä sopimiseen. Ajasta ja paikasta riippumaton työskentely auttaisi jo osittain ratkaisemaan ongelmaa, mutta tavoite matka-ajan korvaamisesta on edelleen usealla alalla relevantti.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Miten työehtosopimus vaikuttaa palkkaukseen? >>
Työehtosopimus takaa palkan myös perhevapaan tai sairauden aikana >>
Mistä työehtosopimusneuvotteluissa sovitaan? Lue työehtosopimusneuvotteluiden ABC >>
Joonas Kopra
Erityisasiantuntija, finanssi- ja ICT-ala
050 407 4876
joonas.kopra@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä
Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä
Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?
TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025
Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.
Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta
Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.
Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt - Työelämän kirjoittamattomat säännöt ja normit
Työpaikoilla vallitsevat käsitykset ja normit vaikuttavat siihen, miten ihmiset kokevat oman paikkansa yhteisössä. Lue ammattimentorin vinkit sanattomien normien tunnistamiseen ja vuorovaikutukseen.