Työelämä tarvitsee radikaalisti myönteisen asennemuutoksen vanhempainvapaisiin
15.10.2024 | Työelämä

Vanhempainvapaat lukeutuvat työelämän tärkeisiin teemoihin. Tukemalla vanhempainvapaita ei tueta vain työntekijöitä, vaan myös lapsia – tulevaisuuden yhteiskunnan jäseniä. Hyviä tekoja ja esimerkkejä onneksi löytyy, mutta edelleenkään ei ole aikaansaatu radikaalisti myönteistä muutosta. Työelämäkorjaamo auttaa nyt ratkomaan tilannetta.
Yhteiskunnalliset rakenteet ja perinteiset ajatusmallit jumittavat tiukassa. Aloitetaan seuraavien vinkkien avulla matka kohti perinpohjaista asennemuutosta.
Asiantuntijan vinkit kohti vanhempainvapaisiin kannustavaa työpaikkaa
1. Murretaan myytit ja vanhentuneet ajatusmallit
Monella on virheellinen käsitys siitä, että perhevapaat maksavat paljon työnantajalle. Kuitenkin yhteiskunta tulee kuluissa hyvin vastaan ja niistä korvataan Tilastokeskuksen vuoden 2023 selvityksen mukaan jopa 70 %.
Itsestäänselvä asia tulisi olla sen ymmärtäminen, että vanhemmuudessa ei ole kyse vain äiti-isä-lapsi -asetelmasta, vaan vanhemmuus pitää sisällään laajan moninaisuuden kuten yhteisvanhemmuus, yksinhuoltajuus, yhden vanhemman perheet, sateenkaariperheet, uusperheet ja monet muut perhemuodot. Työelämän asenteiden ja käytäntöjen on muututtava vastaamaan perheen laajaa käsitettä.

2. Muutetaan johtamistapa
Työn johtamistapaa tulisi muuttaa inhimillisemmäksi: jokaisella meistä on elämässään muutakin kuin työ, eikä työ ole koko elämä. Johtamisen tulee tukea voimavaroja ja jokaisen työyhteisön jäsenen hyvinvointia. Esihenkilöiden tulee valmistautua siihen, että myös miesoletettu työntekijä jää pidemmäksi aikaa kotiin hoitamaan lasta. Rekrytointitilanteissa ei valita ihmistä sukupuolen, vaan kompetenssin ja osaamisen perusteella.
3. Muutetaan suhtautuminen
Yksi hyvä tapa muuttaa suhtautumistaan esihenkilönä on tarkastella omia ajattelutapoja ja muuttaa näkökulmaa: saataisiinko myönteisellä suhtautumisella perhevapaisiin liiketoiminnan kannalta parempaa tulosta sen myötä, kun työntekijän motivaatio ja työpaikan pito- ja vetovoima kasvavat?
Myönteistä ja rakentavaa vuorovaikutusta voi myös harjoitella ennakkoon. Siihen liittyy vahvasti aktiivinen kuuntelu, läsnäolo ja empatia. Harjoittelun tueksi sopii MiBin Perhevapaamyönteinen työpaikka -tehtäväkirja esihenkilöille ja HR-ammattilaisille.
4. Muistetaan kuka on tärkein
Usein keskustelut vanhempainvapaista typistyvät pelkiksi taloudellisiksi tai tehokkuuskysymyksiksi, mutta perimmäinen tavoite unohtuu: kyse on lapsesta. Vanhempainvapaiden tarkoitus on antaa vanhemmille mahdollisuus olla läsnä lapselle. Olisi syytä nähdä myös laajempi yhteiskunnallinen kuva. Tukemalla vanhempainvapaita tuemme lapsia – tulevaisuuden yhteiskunnan jäseniä.

5. Tajutaan, että tositarinoilla ja mielikuvilla on merkitystä
Työpaikat luovat omilla valinnoillaan tarinaa siitä, millaisia arvoja ne edustavat. Työnantajat eivät toimi tyhjiössä: heidän toimintatapansa kertovat paljon yrityksen arvomaailmasta ja siitä, miten he kohtelevat työntekijöitään. Millaista asenneilmapiiriä työpaikallasi edustetaan? Millaista tositarinaa kerrotaan, millaista mielikuvaa välitetään? Onko yritys sellainen, jossa perhe-elämän ja työelämän yhteensovittaminen nähdään uhkana vai mahdollisuutena?
6. Yksittäiset sankaritarinat eivät riitä – muutetaan rakenteet
Vaikka mediassa tai somessa nousee esiin yksittäisiä inspiroivia tarinoita työpaikoista, jotka ovat joustaneet ja tukeneet vanhempainvapaita hienosti, tarvitaan laajempaa yhteiskunnallista ja rakenteellista muutosta.
Yksittäisten sankaritarinoiden rinnalle on syytä tarttua tekojen tasolla toimeen ja pysyä jatkuvasti hereillä muutoksissa.
Radikaali asennemuutos ei tapahdu yhdessä yössä, mutta se on täysin mahdollinen, kunhan työpaikoilla ymmärretään vanhempainvapaiden syvempi merkitys. Vanhemmuus ei ole vain yksityisasia – se on koko yhteiskuntaa koskeva kysymys.
Blogikirjoituksen laatimisessa on ollut mukana Mothers in Business ry:n Yhdenvertaisesti perhevapailla -hankkeen asiantuntija Jenny Söderman.
TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA
Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat huomiointia tai korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen päämääränään on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti.
Katilta on ilmestynyt vuonna 2020 tietokirja Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen. Ihmislähtöinen johtaminen - ajattelua unohtamatta - on pääosassa syksyllä Helsingin seudun kauppakamarin julkaisemassa tietokirjassa Ihmisjohtaja. Tutustu uuteen Ihmisjohtaja-kirjaan täällä.
AIEMMIN TYÖELÄMÄKORJAAMOSSA
Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi
Aikaa ajattelulle - Näin lisäät arkeesi ajattelun paikkoja
5 vinkkiä ihmislähtöiseen muutosjohtamiseen
Sinua voisi kiinnostaa myös
Oikeus perhevapaisiin tulee laista, palkka työehtosopimuksesta
Lisää aiheesta: Työelämä

Työnhaku ja urasuunnittelu tekoälyn avulla – esittelyssä tekoälyavusteiset uravalmentajat
Tarvitsetko uuden cv:n tai haluatko sparrausapua urasi suunnitteluun? Tekoälyavusteinen uravalmennus on uusi maksuton palvelumme. Se tukee työnhakua ja urasuunnittelua silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Työllisyyspalveluiden uudistus on kunnille mahdollisuus
Uudet työllisyysalueet ovat merkittävä mahdollisuus parantaa ja kehittää työllistymispalveluja. Kunnanvaltuutetut pääsevät nyt ensi kertaa vaikuttamaan työvoimapalveluihin.

Tradenomit haluaa lopettaa tutkintosyrjinnän kuntien rekrytoinneissa
Asiantuntijatehtävät auki kaikille soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille ja kunnille siirtyneiden työvoimapalveluiden toimivuuden varmistaminen – siinä Tradenomien kärkitavoitteita tulevissa kuntavaaleissa.

Voittava visio yhdistää ihmisajattelun ja teknologiakehityksen
Millainen on hyvä visio? Kati Huovinmaa auttaa nyt Työelämäkorjaamossa muotoilemaan innostavan ja motivoivan vision.

Näin tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla
Tuore Akava Works -työttömyys- ja lomautuskatsaus kertoo, että työttömien korkeakoulutettujen määrä ja korkeakoulutettujen pitkäaikaistyöttömyys ovat nousseet yhä nopeammin. Miten tradenomit pärjäävät työmarkkinoilla?