Työnhaku ja jaksaminen - Miten johdan itseäni työnhaussa?
1.10.2024 | Hyvinvointi
Työnhaku menee vain harvoin kerralla maaliin. Se vie tavallisesti aikaa huomattavasti kauemmin, mihin etukäteen osaat varautua. Siihen on siis hyvä asennoitua maratonina, eikä 100 metrin pikataipaleena, joka tuo voiton ensiyrittämällä.
Työnhaku on maraton, ei sprintti.
Työnhaku on työtä
Työnhaku on siis aidosti työtä ja siksi itsensä johtaminen koko haun aikana on tärkeä taito. Se auttaa sinua pitämään prosessin hallinnassa, pysymään pitkälläkin aikavälillä motivoituneena ja saavuttamaan tavoitteesi.
Sillä jos motivaatiosi lipsuu, sanaton viestintäsi paljastaa sinut viimeistään työhaastattelussa ja sinusta paistaa ehkä itsesi vähättely ja lause, ettet usko tämänkään paikan aukeavan juuri sinulle.
Psykologin vinkit motivaation ylläpitämiseen työnhaussa
Ota työnhaku tosissaan ja muista seuraavat ohjeet.
1. Aseta selkeät tavoitteet. Selkiytä itsellesi mitä haet ja mitä et hae.
Mieti, millaista työtä haluat, millä alalla ja millaisessa organisaatiossa. Tämä auttaa sinua suuntaamaan energiasi oikein ja teet työnhausta tavoitteellisempaa.
Tärkeää on myös olla kriittinen ja tunnistaa paikat, joita et hae. Näin et kuluta voimavarojasi vääriin kohteisiin.
2. Luo suunnitelma ja ole itsellesi armollinen.
Laadi konkreettinen suunnitelma työnhaun vaiheista. Milloin päivität ansioluettelon ja hakemuskirjeen. Milloin selaat työnhakusivustoja ja miten verkostoidut.
Aikatauluta nämä tehtävät realistisesti ja unohda turha optimismi. Aikaa kuluu yleensä selvästi enemmän mitä etukäteen kuvittelit.
3. Pidä itsekuri ja rutiinit.
Aseta päivittäisiä tai viikoittaisia – kumpi sinulle paremmin sopii - työnhakutavoitteita, kuten tietty määrä hakemuksia tai tietyn ajanjakson omistaminen verkostoitumiselle. Tämä auttaa sinua pysymään aktiivisena ja keskittyneenä.
4. Seuraa omaa edistymistäsi.
Pidä tarkasti kirjaa lähetetyistä hakemuksista, mahdollisista haastatteluista ja saamastasi palautteesta ja ole sekoittamatta niitä keskenään. Näin voit analysoida, mitkä strategiat toimivat parhaiten, ja säätää toimintaasi tarvittaessa. Missä onnistuit? Mitä voit tehdä jatkossa paremmin?
5. Tee itsearviointia ja hae palautetta.
Arvioi säännöllisesti omia vahvuuksiasi ja kehitysalueitasi. Etsi palautetta esimerkiksi ystäviltä, mentoreilta tai rekrytoijilta ja käytä sitä kehittääksesi työnhakutaitojasi. Kirjaa selkeästi omat hyvät ominaisuutesi ja taitosi ja uskalla tuoda ne myös esille.
6. Muista verkostoituminen.
Ole aktiivinen LinkedInissä, osallistu alan tapahtumiin ja hyödynnä verkostoasi. Muista, että on paljon piilotyöpaikkoja, jotka eivät ole virallisesti auki. Moni työpaikka siis täytetään verkostojen kautta, joten tämä on olennainen osa työnhakuasi. Kehtaa siis olla aktiivinen niihin paikkoihin, missä sinulla on ehkä jo jalka oven välissä.
7. Pidä huolta hyvinvoinnistasi.
Työnhaku voi olla stressaavaa, joten muista huolehtia fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistasi. Säännöllinen liikunta, riittävä uni ja rentoutuminen auttavat sinua pysymään energisenä ja keskittyneenä.
Älä siis juutu ensimmäisiin kuoppiin. Puhu itsellesi kauniisti ja muistuta itseäsi aina välillä siitä, että työnhaun kuuluu viedä aikaa. Se ei ole merkki siitä, että olisit huono työhakija, sillä aina vain yksi hyvä tyyppi tulee valituksi.
8. Ole joustava.
Työnhaun matkalla voi tulla vastaan yllätyksiä. Ole siis valmis mukauttamaan suunnitelmaasi ja kokeilemaan uusia lähestymistapoja. Alkuperäinen ajatuksesi siitä, mitä et hae voikin muuttua hakemisen arvoiseksi paikaksi.
Hallitse siis omaa työnhakuasi tehokkaasti ja pidä prosessi positiivisena ja tavoitteellisena. Onnea ja voimia työnhakuun.
Kirjoittaja: Vinkit antoi viestintävalmentaja, psykologi PsM, psykoterapeutti ET Essi Juvakka.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Työehtosopimus turvaa riittävän vapaa-ajan
CV uudella tavalla: erotu työnhaussa ansioluettelon avulla
Työnhaun vertaisryhmät tarjoavat tukea, kannustusta ja uusia näkökulmia työnhakuun.
Lisää aiheesta: Hyvinvointi
Oma hyvinvointi edellä: liian miellyttämisen ja yliempatian rajat
Muista välittäminen ja myötätuntoinen huomioon ottaminen on erinomainen piirre. Ne voivat kuitenkin kääntyä överiksi vietyinä itseään vastaan – jopa huomaamatta. Lue ammattimentorin vinkit liian miellyttämisen merkkien tunnistamiseen.
Työaika ja jaksaminen: Milloin kertyneet saldotunnit muuttuvat taakaksi?
Moni asiantuntija ja esihenkilö on tilanteessa, jossa saldotunnit kertyvät tasaisesti, mutta vapaapäivien pitäminen tuntuu mahdottomalta. Miten tämä vaikuttaa työhyvinvointiin ja miten tilanteeseen voisi saada muutosta?
Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi
Mielenterveysperusteisten poissaolojen kasvu työelämässä jatkuu yhä. Suunta on syytä saada kääntymään mahdollisimman pikaisesti. Miten työntekijöiden mielenterveyttä ja jaksamista voidaan tukea työpaikoilla?
Käännä epävarmuus mahdollisuudeksi työelämässä
Ailahteleva maailmantilanne lisää epävarmuutta, eikä työelämässäkään säästytä tuulisilta ajoilta. Epävarmuus voi kuitenkin olla samanaikaisesti sekä mörkö että voimavara.
Näin selviät marraskuun pimeydestä
Väsyttääkö marraskuun pimeys? Psykologi jakaa vinkit marraskuun pimeydestä ja lyhyistä päivistä selviämiseen.