Työntekijän oikeudet lomautuksen aikana
14.2.2024 | Laki
Kysy ja työsuhdejuristimme vastaa
Kysymys
Kuulin esihenkilöltäni, että työnantajani on suunnittelemassa lomautuksia. En ole aiemmin ollut vastaavassa tilanteessa, joten haluaisin tietää, mitä lomautus tarkoittaa ja mitä oikeuksia minulla on lomautuksen aikana?
Vastaus
Lomautus tarkoittaa työnantajan aloitteesta tapahtuvaa työnteon ja palkanmaksun tilapäistä keskeyttämistä. Työnantaja voi lomauttaa työntekijän enintään 90 päivän pituiseksi määräajaksi, mikäli työnantajan tarjottavissa oleva työ on tilapäisesti vähentynyt tuoksi ajaksi. Mikäli työnantajalla on tuotannollis-taloudellinen peruste irtisanoa työsopimus, työntekijä voidaan irtisanomisen vaihtoehtona lomauttaa toistaiseksi. Lomautus on mahdollista toteuttaa kokoaikaisena tai työaikaa lyhentämällä eli niin sanottuna osalomautuksena.
Mikäli työnantajan palveluksessa on vähintään 20 työntekijää, työpaikalla on ennen lomautuksia käytävä muutosneuvottelut. Alle 20 työntekijän työpaikoilla työnantajan on annettava työntekijälle ennakkoselvitys lomautuksen syistä, toteutustavasta, ajankohdasta ja arvioidusta kestosta. Työsopimuslain mukaan lomautuksesta on ilmoitettava työntekijälle kirjallisesti vähintään 14 päivää ennen lomautuksen alkamista. Lomautusilmoitusaika kannattaa tarkistaa omassa työsuhteessa sovellettavasta työehtosopimuksesta, sillä ilmoitusajasta on voitu sopia laista poikkeavalla tavalla.
Lomautetulla työntekijällä on oikeus työttömyyskassan tai Kelan maksamaan työttömyysetuuteen. Lomautuksen aikana työntekijällä on myös oikeus ottaa vastaan muuta työtä. Määräaikainen lomautus päättyy ennalta ilmoitetun lomautusajan kuluttua, toistaiseksi voimassa oleva lomautus sen sijaan päättyy, kun työntekijä kutsutaan takaisin työhön. Lomautuksen päättymisestä on ilmoitettava työntekijälle vähintään seitsemää päivää ennen työhön paluuta. Lomautuksen aikana (pois lukien lomautuksen viimeinen viikko) työntekijällä on oikeus irtisanoa työsuhde ilman irtisanomisaikaa. Mikäli lomautus on kestänyt yli 200 päivää, irtisanoutuneella työntekijällä on oikeus saada irtisanomisajan palkkansa.
Vinkit ja vastaukset antoi Tradenomien työsuhdejuristi Jere Vuorio Tradenomi-lehdessä 4/2023. Lue lehti täällä.
Kysyttävää lomautuksista? Jäsenenämme voit ottaa meihin yhteyttä! Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi. Tiesithän, että olet oikeutettu -50 % jäsenmaksualennukseen lomautuksen tai työttömyysjakson ajalta. Lue lisää!
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Mitä työsuhteen alkaessa voi sopia lomista?
Mitä on huomioitava liukuvan työajan osalta?
Mitä laki sanoo nollatuntisopimuksista ja tarvittaessa töihin kutsuttavan oikeuksista?
Lisää aiheesta: Laki
Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä
Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.
Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä
Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.
Miten toimia, jos loppupalkka tai työtodistus jää saamatta? Juristi vastaa
Mitä tehdä jos loppupalkka ja työtodistus jäivät saamatta? Lue juristin vinkit!
Mitä pitää muistaa, kun työsuhde päättyy?
Työsuhteeni on päättymässä. Mitä kaikkia asioita minun pitää muistaa ja ottaa huomioon? Lue juristin vastaus!
Lakimuutos tepsi perusteettomiin kilpailukieltosopimuksiin – taustalla pitkä vaikuttamistyö
Lainmuutos karsi perusteettomia kilpailukieltosopimuksia ja toi korvaukset kaikille, mutta tilalle ovat hiipineet epämääräisemmät houkuttelukiellot.