Työsopimusluonnos – mitä pitää tarkistaa?

18.3.2024 | Laki

1. Perehdy aina työtarjouksen ehtoihin ennen tarjouksen hyväksymistä

Työsopimusluonnokseen täytyy perehtyä huolellisesti, sillä työsuhteen ehdoissa voi olla isoja eroja eri työnantajien välillä. Kiinnitä huomiota ainakin palkkaan, työaikaan ja tehtävänkuvaukseen. Kiinnitä huomiota erityisen ankariin ehtoihin, kuten sopimussakkoihin.

 

2. Työsopimusluonnoksesta voi aina keskustella ja neuvotella ennen allekirjoittamista

Kysy työnantajalta, jos et ymmärrä kaikkia kirjauksia. Neuvottele sopimusta paremmaksi, kun haluat muuttaa sen ehtoja. Useimmiten työsopimusta voi neuvotella ainakin joltakin osin parempaan suuntaan. Tulevan työsuhteen kannalta voi olla huono merkki, jos työhönottotilanteessa koet painostusta tai sopimus sisältää mielestäsi kummallisen tiukkoja ehtoja.

 

3. Tradenomien jäsen voi aina lähettää työsopimusluonnoksen liiton työsuhdejuristin kommentoitavaksi

Työsuhdejuristeilla on hyvä käsitys siitä, mikä on tavanomaista työmarkkinoilla ja minkälaisissa ehtokirjauksissa voi piillä vaaran paikka. Sopimuksen ongelmakohtiin on huomattavasti helpompi puuttua ennen kuin sopimus on allekirjoitettu. Työsuhdejuristilta saat myös vinkkejä työsopimuksesta neuvottelemiseen. Muista myös Tradenomien palkkaneuvonta, josta saat vetoapua osaamisesi hinnoitteluun.


Nämä vinkit antoi Tradenomien työsuhdejuristi Salla Viitanen uusimmassa Tradenomi-lehdessä 1/2024.

Kysyttävää työsopimuksista? Jäsenenämme saat apua lakipalveluistamme! Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 Ma-to klo 9-16 ja pe 10-16 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi.

SINUA SAATTAISI KIINNOSTAA MYÖS

Mitä työsuhteen alkaessa voi sopia lomista?

Mitä on huomioitava liukuvan työajan osalta?

Mitä laki sanoo nollatuntisopimuksista ja tarvittaessa töihin kutsuttavan oikeuksista?

Lisää aiheesta: Laki

Työsuhteen jatkuminen konkurssiyrityksessä

Työnantajallani on jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia palkanmaksussa ja nyt työnantaja on ajautunut konkurssiin. Miten tämä vaikuttaa työsuhteisiin ja mitä tilanteessa pitäisi ottaa huomioon?

Lue lisää

Jouduitko irtisanotuksi? Nämä asiat sinun on hyvä tietää

Viime aikoina jäsenneuvonnassamme ovat korostuneet työpaikoilla käytävät muutosneuvottelut ja työsuhteiden irtisanomiset. Mitä irtisanotun on hyvä muistaa? Lue juristin vinkit.

Lue lisää

Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?

Työnantajani suunnittelee työvoiman vähentämistä ja työpaikallamme on alkamassa muutosneuvottelut. Kenen kanssa työnantaja käy muutosneuvottelut? Lue työsuhdejuristimme vastaus.

Lue lisää

Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä

Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.

Lue lisää

Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä

Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.

Lue lisää