Työsuhteen jatkuminen konkurssiyrityksessä
15.1.2025 | Laki
Työnantajallani on jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia palkanmaksussa ja nyt työnantaja on ajautunut konkurssiin. Miten tämä vaikuttaa työsuhteisiin ja mitä tilanteessa pitäisi ottaa huomioon?
Työsuhdejuristimme vastaa
Konkurssi ei automaattisesti päätä työsuhdetta vaan työnantajuus vain siirtyy konkurssipesälle. Konkurssin alkaminen kuitenkin muodostaa irtisanomisperusteen, eli konkurssipesä voi irtisanoa työsuhteet yksinomaan konkurssin alkamisen perusteella ja usein konkurssipesälle määrätty pesänhoitaja näin menetteleekin hyvin pian konkurssin alkamisen jälkeen.
Työntekijän kannalta työsuhdetta konkurssipesän kanssa ei ole yleensä mielekästäkään jatkaa, sillä jo konkurssiin asettamisen edellytyksenä on se, että yritys on maksukyvytön, mikä väistämättä alkaa näkyä palkanmaksun vaikeuksina. Konkurssitilanteessa työsuhteen irtisanomisaika niin työntekijän kuin konkurssipesän puolelta on 14 vuorokautta riippumatta siitä mikä työsuhteessa noudatettu irtisanomisaika muutoin olisi.
Joissakin tilanteissa ennen konkurssia tai sen alettua työntekijöiden palkkoja jää maksamatta ja tällöin muodostuu niin sanottuja palkkasaatavia. Konkurssipesänhoitaja yleensä selvittää oma-aloitteisesti työntekijöiden palkkasaatavat, jotka otetaan huomioon konkurssipesän velkoina. Konkurssipesät ovat kuitenkin usein niin ylivelkaisia, että palkkavelkoja ei täysimääräisesti saada maksettua pesän omaisuuden realisoinnin jälkeenkään.
Palkkasaatavat on kuitenkin aina syytä valvoa, eli ilmoittaa ne pesänhoitajalle. Työntekijän palkkasaatavia voidaan hakea maksettavaksi palkkaturvana. Palkkaturvahakemuksen voi jättää pesänhoitaja kaikkien työntekijöiden puolesta, jolloin se voidaan käsitellä nopeutetussa menettelyssä tai hakemuksen voi tehdä työntekijä itse, mutta tällöin hakemuksen käsittely saattaa kestää useita kuukausia.
Pesänhoitajalta kannattaa aina selvittää onko hän tekemässä koottua palkkaturvahakemusta. Työsuhteen päättyessä työnantajan konkurssiin työntekijällä on oikeus päästä työttömyysturvan piiriin samoin edellytyksin kuin työsuhteen päättyessä työnantajan tuotannollis-taloudelliseen irtisanomiseenkin.
Vastauksen antoi työsuhdejuristimme Jere Vuorio Tradenomi-lehdessä 4/2024. Kysyttävää työsuhteen päättymisestä? Jäsenenä saat apua työsuhdeneuvonnastamme!
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Muutosneuvottelut työpaikalla - mitä on hyvä tietää?
Lisää aiheesta: Laki
Jouduitko irtisanotuksi? Nämä asiat sinun on hyvä tietää
Viime aikoina jäsenneuvonnassamme ovat korostuneet työpaikoilla käytävät muutosneuvottelut ja työsuhteiden irtisanomiset. Mitä irtisanotun on hyvä muistaa? Lue juristin vinkit.
Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?
Työnantajani suunnittelee työvoiman vähentämistä ja työpaikallamme on alkamassa muutosneuvottelut. Kenen kanssa työnantaja käy muutosneuvottelut? Lue työsuhdejuristimme vastaus.
Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä
Lainsäädäntö on selvä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.
Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä
Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.
Miten toimia, jos loppupalkka tai työtodistus jää saamatta? Juristi vastaa
Mitä tehdä jos loppupalkka ja työtodistus jäivät saamatta? Lue juristin vinkit!