Unelma omannäköisestä urasta? Älä anna epävarmuuden estää työelämämuutostasi!

16.8.2023 | Ura

”Törmäsin lomalla artikkeliin, jossa eri alojen ihmiset kertoivat hullunrohkeista uramuutoksistaan. Mietin, miksi minusta ei ole toteuttamaan muutosta, vaikka kuinka haluaisin?” Näin pohti eräs mentorointiin osallistunut ihminen. Sittemmin, askel kerrallaan, hän pystyi kohtaamaan omat epävarmuutensa ja nyt hänen muutostarinansa voisi kertoa vastaavassa jutussa. 

Syksy on monelle työelämämuutosten pohtimisen aikaa. Ehkä takana on jo pidempi jakso, jolloin sinä olet miettinyt muutosta, mutta epävarmuutesi estää tarttumasta toimeen? Et ole yksin! Ilmiö on hyvin tuttu ammattimentorin työni kautta. Onneksi on mahdollista kumota epävarmuus ja löytää uudenlainen rohkeus edetä kohti konkretiaa ja tavoittelemaasi muutosta. Ethän siis enää anna epävarmuuden jättää omaa muutostasi haaveilun asteelle.

Miten kohdata epävarmuus uuden uran kynnyksellä? Nappaa ammattimentorin vinkit uramuutokseen: 

1. Pysähdy pohtimaan, mistä epävarmuus johtuu?

Liittyykö epävarmuus esimerkiksi omaan osaamiseesi, taloudellisiin näkökulmiin tai vanhasta luopumiseen? Näkökulmasta riippuen voit alkaa lähestyä omaa epävarmuuttasi uudella, ratkaisukeskeisellä tavalla. Voisitko vahvistaa osaamistasi vaikkapa koulutuksen tai omien vahvuuksiesi selkeyttämisen avulla, entä voisitko tulla edes väliaikaisesti toimeen pienemmällä budjetilla tai kuinka menojasi voisi karsia?

2. Mieti, mikä olisi oikeasti pahinta, mitä voisi muutoksessasi tapahtua?

Entä jos käännät katseesi nykyhetkeen, mitä riskejä on nykytilanteen ja epävarmuudessa vatvomisen pitkittymisellä? Parhaassa tapauksessa tällainen tilannekartoitus saa sinut huomaamaan, etteivät riskit muutoksessa olekaan niin suuria kuin olit kuvitellut.

3. Analysoi omat vaikutusmahdollisuutesi epävarmuustekijöihin.

Globaaleihin ilmiöihin vaikutusmahdollisuutesi ovat todennäköisesti huomattavasti pienemmät kuin vaikkapa ammatillisen itsetuntosi vahvistamiseen. Keskity ennen kaikkea niihin muutosta koskeviin epävarmuustekijöihin, joihin voit edes yrittää vaikuttaa. Jätä tietoisesti vähemmälle painoarvolle asiat, joihin valtasi ei ulotu ja pyri hyväksymään ne.

4. Opi ymmärtämään muutoksen lainalaisuudet.

Onko oma epävarmuutesi sittenkin muutosprosessiin luontevana osana kuuluva tunne, joka vie lopulta luontevasti eteenpäin? Uskalla nähdä epävarmuuden myönteiset puolet. Ammattimentorina minua kiehtoo perinpohjainen, radikaali muutos ja sen toteuttaminen. Jollei ajatus muutoksesta herätä minkäänlaista epävarmuutta, pelkoa tai muita hankalia tunteita, kenties kyseessä ei olekaan tarpeeksi merkittävä muutos.

5. Älä jää yksin.

Jos epävarmuus tuntuu liian isolta asialta yksin käsiteltäväksi muutosten edessä, älä epäröi kääntyä sellaisten ihmisten puoleen, jotka voivat auttaa eteenpäin. Apu voi ammattilaisten lisäksi löytyä yllättävänkin läheltä, ehkä perhe- tai ystäväpiiristä tai työkavereista?

Uravaihtoehtojen pohdintaan saat apua myös Tradenomien Uravalmennuksesta.

Toivottavasti sait irti uutta ajateltavaa näistä vinkeistä. Kaikkea hyvää taipaleellesi ja uskallusta muutoksiisi!

TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

AIEMMIN TYÖELÄMÄKORJAAMOSSA

Hyvästi lomastressi! Ota ilo irti kesälomasta

Johtaja, huomaa, mitä piilee pinnan alla - poimi vinkit hyvinvoinnin johtamiseen

Sinua voisi kiinnostaa myös

Olemme erilaisia ja hyvä niin

Liiton tarjoamat vakuutukset tuovat turvaa pahan päivän varalle

Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

Lisää aiheesta: Ura

Miten liitto auttaa irtisanottua?

Irtisanotuksi tuleminen on aina ikävä yllätys, joka tuo mukanaan epävarmuutta ja monenlaisia kysymyksiä. Tradenomiyhteisö on onneksi olemassa tällaisiakin tilanteita varten. Liitto tarjoaa sinulle jäsenmaksuusi sisältyvät kattavat palvelut, jotka helpottavat siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen.

Lue lisää

Mitä outplacement-valmennuksessa tapahtuu ja miksi valita juuri InHunt Group?

Jos työnantajasi tarjoaa muutosneuvottelujen kohteena olevalle henkilöstölle mahdollisuuden valita outplacement-kumppanin, Tradenomien jäsenenä sinulla on etuoikeus valmennuspalveluun InHunt Groupissa, jossa saat henkilökohtaisen tuen urasi seuraaviin askeliin Senior Headhunterilta.

Lue lisää

Mistä apua työnhakuun?

Kun työnhaku sakkaa tai ura kaipaa uutta suuntaa, on aika tutustua Tradenomien työnhakua tukeviin palveluihin.

Lue lisää

Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi

Oletko sinäkin miettinyt, voisiko nyt olla oikea hetki ottaa askel eteenpäin ja tavoitella esihenkilöroolia? Miten pääsen esihenkilöksi ilman aiempaa kokemusta? Lue ammattimentorin vinkit!

Lue lisää

Erotu työnhaussa – näin saat headhunterin soittamaan sinulle

Headhunterin soitto voi avata aivan uudenlaisen näkymän uralle. Mutta mikä saisi headhunterin lähestymään juuri sinua?

Lue lisää