Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi
19.10.2023 | Hyvinvointi
Tylsistyttääkö työsi? Ei hätää, Työelämäkorjaamo on täällä auttamassa. Työssä tylsistyminen, eli boreout, on yleinen mutta hoidettavissa oleva vaiva, joka voi vaikuttaa kielteisesti työtehoon, motivaatioon ja henkiseen hyvinvointiin. Opi, miten voit voittaa boreoutin ja tehdä työstäsi taas innostavaa.
Mikä on boreout?
Boreout ei ole vain tylsistymisen tila, se on myös merkki siitä, että työpaikassa on ongelmia. Tylsistyminen johtuu usein yksitoikkoisista tehtävistä, liian vähäisestä vastuusta ja oman osaamisen alihyödyntämisestä. Ilmiö on minulle myös omakohtaisesti tuttu. Vuosia sitten en tosin vielä osannut sanoittaa motivaationi hiipumista ja tylsyyden lisääntymistä. Nyt osaisin tunnistaa ilmiön liian vähäisen vastuun tuomaksi boreoutiksi.
Mitä vaikutuksia boreoutilla on?
Boreout vaikuttaa ihmisiin eri tavoin. Yleisimpiä vaikutuksia ovat:
- Motivaation lasku.
Työssä tylsistyminen vähentää motivaatiota ja voi johtaa heikentyneeseen työtehoon. - Stressi.
Kenties yllättäen boreout voi aiheuttaa stressiä, kun ihminen tuntee olonsa turhautuneeksi ja epävarmaksi liian vähäisen vastuun vuoksi. - Henkinen hyvinvointi.
Pitkäaikainen boreout voi vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin, ja se saattaa ilmetä ahdistuneisuutena tai masennuksena.
Miten voin selättää boreoutin?
1. Keskustele esihenkilön kanssa.
Ole avoin ja kerro esihenkilöllesi tylsistymisestäsi. Hän voi auttaa löytämään uusia, motivoivia työtehtäviä. Kehotan avoimeen vuorovaikutukseen myös kollegoiden tai ystävien kanssa. Et ole yksin! Omallakin kohdallani konstit löytyivät ja suuni avattuani sain fiksun pomon ansiosta uudet, vastuullisemmat tehtävät.
2. Aseta tavoitteita.
Laadi selkeitä tavoitteita, joiden avulla tiedät, mihin olet työssäsi pyrkimässä. Tavoitteet voivat auttaa pitämään työn mielenkiintoisena.
3. Kehitä osaamistasi.
Etsi mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistasi. Uusien haasteiden vastaanottaminen voi pitää tylsyyden loitolla.
4. Hakeudu rohkeasti uusiin tehtäviin.
Jollei yrityksistä huolimatta nykytyö mahdollista motivaation uutta löytymistä, ala kurotella kohti uusia, vahvuuksiesi mukaisia tehtäviä uudessa paikassa.
Työssä tylsistyminen on onneksi usein korjattavissa oleva ilmiö. Murra puhumattomuuden myytit ja etsi apua. Voit tehdä työstäsi taas merkityksellistä ja innostavaa. Onnea matkaan!
Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa
Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.
Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).Aiemmin Työelämäkorjaamossa
Anna kipinäsi näyttää suuntaa - vahvuuksia hyödyntämällä kohti onnellista uraa
Unelma omannäköisestä urasta? Älä anna epävarmuuden estää työelämämuutostasi!
Sinua voisi kiinnostaa myös
Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!
Lisää aiheesta: Hyvinvointi
Työnhaku ja jaksaminen - Miten johdan itseäni työnhaussa?
Työnhakuun kannattaa asennoitua maratonina, eikä 100 metrin pikamatkana. Poimi talteen psykologin vinkit motivaation säilyttämiseen ja hyvinvoinnista huolehtimiseen työnhaussa.
Aikaa ajattelulle - Näin lisäät arkeesi ajattelun paikkoja
Ilman ajattelua ajautuu automaatioon. Työpäivät täyttyvät kokouksista, pikkusälästä ja asiasta toiseen suorittamisesta. Luovuus ja ongelmanratkaisu vaativat kuitenkin aikaa ajattelulle. Näillä ammattimentorin vinkeillä aikaa ajattelulle kiireen keskellä.
Kuinka puuttua epäasialliseen käytökseen työpaikalla?
Miten epäasiallisen käytöksen voi tunnistaa? Kuinka siihen tulee puuttua? Näin tunnistat ja kohtaat epäasiallisen käytöksen työpaikalla asianmukaisesti.
Psykologin neuvot epäonnistumisen selättämiseen
Miten toimia epäonnistumisen kanssa? Miten työpaikka voi tukea epäonnistumisesta yli pääsemistä? Lue psykologi Outi Olanin neuvot.
Ajoissa saatu apu ja vertaistuki parantaisivat opiskelijoiden hyvinvointia
Yhä useampi opiskelija kokee psyykkistä kuormittuneisuutta kuten uupumusta. Johtaako tämä siihen, että työelämään siirtyvät ovat jo uupuneita?