Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla

5.11.2024 | Työelämä

Mitä pidemmälle teknologia kehittyy, sitä arvokkaammaksi muodostuu se, mikä kaikki meissä ihmisissä on korvaamatonta. Siksi tahdon käynnistää ihmislähtöisyyden vallankumouksen ja kutsun nyt sinut siihen mukaan. Oman ihmislähtöisyytesi vahvistamisesta on paljon hyötyä huolimatta siitä, missä roolissa juuri nyt työskentelet. Lukuisat kansainväliset ja kotimaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että hyvinvoiva ja motivoitunut ihminen on työpaikallaan tuottavin. Mitä useampi tällainen ihminen organisaatiossa työskentelee, sitä kestävämmällä pohjalla tuottavuus on – koko kansantalouden kannalta. Jo lapsi tietää – tradenomista puhumattakaan: kun tuntee kuuluvansa porukkaan ja saa ilmaista mielipiteensä ilman pelkoa, keksii loistavia ideoita ja uskaltaa lähteä uusiinkin juttuihin. Tämä kaikki pohjautuu ihmislähtöisyyteen.

Vinkit ihmislähtöisyyden vahvistamiseen

Kuten niin monessa muussakin asiassa, myös ihmislähtöisyydessä on mahdollista kehittyä ja vahvistaa omaa osaamistaan johdonmukaisen suunnitelmallisuuden avulla. Omassa ammattimentorin työssäni olen hyödyntänyt mallia, jonka olen kehittänyt ihmislähtöisyyden vahvistamiseksi. Se pohjautuu arvoihin, vahvuuksiin ja kaikkein oleellisimmin – käytännön tekoihin.

1. Selkeytä ja sanallista omat ydinarvosi

Se, millaiseen arvopohjaan käytännön teoissa ja päätöksissä nojaamme, on ratkaisevan tärkeää ihmislähtöisyyden vahvistamisessa. Omat arvot voi hahmottaa esimerkiksi peilaamalla omia tähänastisen työelämän riemullisimpia hetkiä sekä vaikeimpia paikkoja - sellaisia, jotka ovat valvottaneet öitä ja saaneet pohtimaan jopa työpaikan vaihdosta. Näiden havaintojen myötä voit löytää konkreettisella tavalla aineksia omien arvojesi löytämiseksi: mikä arvo toteutui, kun koit jotain vahvan myönteistä? Entä mikä arvo jäi toteutumatta tiukassa paikassa? Mitä arvoristiriitaa pystyt tätä kautta havaitsemaan? Kenties arvoihisi lukeutuvat esimerkiksi rehellisyys, vapaus, oikeudenmukaisuus tai yhteisöllisyys? Vai puhutteleeko sittenkin enemmän kestävyys, muutos tai vuorovaikutus?

2. Tunnista tärkeimmät vahvuutesi ihmisten kanssa

Monen voi olla vaikeaa tunnistaa ja sanallistaa omat vahvuutensa ihmisten kanssa toteutuvassa vuorovaikutuksessa. Siinä tapauksessa kannustan kääntymään sinut parhaiten tuntevien tyyppien puoleen: miten läheisesi havainnoivat vahvuuksiasi ihmisten kanssa? Entä he, jotka ovat työskennelleet kanssasi? Omien, jo olemassa olevien vahvuuksien tunnistaminen on hyvä pohja suunnitelmalliselle ihmislähtöisyyden jatkokehitykselle. Siis listaa vahvuutesi!

3. Lupaa toteuttaa tarvittavia käytännön tekoja, ja varmista, että lupauksesi toteutuu

Parhainkin suunnitelma on turha työkalu, ellei se siirry käytännön tekoihin. Siksi kannustan sinua arvoihisi ja vahvuuksiisi pohjaten tekemään päätöksen teoista, joiden avulla vahvistat omaa ihmislähtöisyyttäsi. Kun lisäksi varmistat jollain sinulle sopivalla tavalla, että lupauksesi todella toteutuvat, olet jo pitkällä oman ihmislähtöisyytesi vahvistamisessa.

Uskallusta yhä vankemman ihmislähtöisyyden rakentamiseksi!

TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat huomiointia tai korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen päämääränään on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. 

Katilta on ilmestynyt vuonna 2020 tietokirja Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen. Ihmislähtöinen johtaminen - ajattelua unohtamatta - on pääosassa syksyllä Helsingin seudun kauppakamarin julkaisemassa tietokirjassa Ihmisjohtaja. Vinkkejä ihmislähtöiseen johtamiseen löydät Katin uudesta Ihmisjohtaja-kirjasta.

Aiemmin Työelämäkorjaamossa

Työelämä tarvitsee radikaalisti myönteisen asennemuutoksen vanhempainvapaisiin

Kun esihenkilörooli kiehtoo, mutta epäröit – asiantuntijasta esihenkilöksi

5 vinkkiä ihmislähtöiseen muutosjohtamiseen

Sinua voisi kiinnostaa myös

Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä

Työehtosopimus turvaa riittävän vapaa-ajan

Aikaa ajattelulle - Näin lisäät arkeesi ajattelun paikkoja

Lisää aiheesta: Työelämä

Muutosneuvottelut työpaikalla - mitä on hyvä tietää?

Työnantajan on aloitettava muutosneuvottelut jo, kun toimenpiteitä harkitaan. Muutosneuvottelut kestävät yleensä 14 päivää tai 6 viikkoa. Muutosneuvottelut voivat johtaa esimerkiksi irtisanomisiin, lomautuksiin, osa-aikaistamisiin tai työsopimuksen olennaisten ehtojen yksipuoliseen muuttamiseen.

Lue lisää

Julkisella sektorilla edessä paineinen neuvottelukierros

Kunnissa ja hyvinvointialueilla työskentelevän henkilöstön työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa huhtikuun 2025 loppuun saakka. Valmistautuminen työehtosopimusneuvotteluihin on jo käynnistynyt.

Lue lisää

Tekoäly tietotyössä – kaikki mukaan innostavaan yhteiskehittämiseen

Tekoälyn mahdollisuudet ja haasteet tunnistamalla ja näihin yhteisöllisesti tarttumalla tietotyöstä voidaan tehdä tekijöilleen mielekkäämpää, innostavampaa ja luovempaa, ja siten edistää työhyvinvointia.

Lue lisää

Työelämä tarvitsee radikaalisti myönteisen asennemuutoksen vanhempainvapaisiin

Kati Huovinmaa pureutuu Työelämäkorjaamossa työelämän tärkeään teemaan: vanhempainvapaaseen. Tukemalla vanhempainvapaita ei tueta vain työntekijöitä, vaan myös lapsia – tulevaisuuden yhteiskunnan jäseniä.

Lue lisää