Valmentava johtaminen - yksinkertaisesti toimivaa

28.3.2022 | Työelämä

”Miten sinä itse ratkaisisit tämän?” on yksi parhaista kysymyksistä, joita johtaja voi omassa työyhteisössään kysyä. Se voi jopa käynnistää radikaalin, perinpohjaisen muutoksen työpaikalla. Autoritäärinen, pöytää hakkaava johtajuus hiipuu toivottavasti kokonaan pois työkulttuurista. Se on ollut ehkä omiaan pönkittämään johtajan vääristynyttä vallantunnetta, mutta on harvoin johtanut mihinkään perinpohjaiseen hyvään. Valmentavassa johtamisessa onkin kyse ennen kaikkea aidosta vuorovaikutuksesta. Johtajan tärkeä tehtävä on oikeita kysymyksiä kysymällä johdatella työntekijä ratkaisujen ja omien oivallusten äärelle.

Valmentava johtaminen tarkoittaa aitoa vastuunkantoa, ei välttelyä

Valmentavassa johtamisessa kyse on tasa-arvoisuudesta, siitä että kaikki tulevat kuulluksi ilman hierarkioita. Tämä ei tarkoita, että johtaja voisi paeta vastuuta, vaan enemmänkin sitä, että kaikilla on vaikutusmahdollisuuksia omasta työroolistaan käsin. Johtajan tehtävä on perustaa päätöksensä niihin näkemyksiin, joita hän kerää muilta työyhteisön jäseniltä. Valmentava johtaminen tavallaan asettaa johtajan tietoisesti sivurooliin, jolloin työntekijät voi asettua valokeilaan.

Valmentavan johtamisen ydinkohdat:

  • Kuuntele ja keskity, jotta voit huomioida kaiken oleellisen. 
  • Ole läsnä, kun läsnäoloasi tarvitaan. Luota siihen, että usein yhteisö pärjää kyllä ilmankin.
  • Arvosta ja sano se ääneen. Anna kritiikki kahden kesken.
  • Muista johtajan vastuusi. Tee päätökset johdonmukaisesti, kun on niiden aika.

Näin testaat valmentavaa johtamista käytännössä

Seuraavan kerran, kun joku työyhteisösi jäsen kääntyy puoleesi kysyen, miten jossain ajankohtaisessa tilanteessa tulisi toimia, pysähdy hetkeksi ennen kuin avaat suusi tai annat näppäimistön laulaa. Vaikka arvelisitkin tietäväsi hyvän vastauksen, älä kerro sitä suinpäin automaationa. Esitä sen sijaan valmentavan johtajuuden peruskysymys, jonka jo hyvin tiedätkin: ”Miten sinä itse ratkaisisit tämän?”. Jotain odottamatonta saattaa alkaa toteutua. Onnea matkaan valmentavan johtajuuden polullasi!

 

Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.

Blogin kirjoittaja Kati Huovinmaa.
Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

 

Tutustu syvemmin valmentavaan johtamiseen

Kun tahdot kuulla lisää valmentavan johtamisen hyödyistä, tule mukaan Katin vuorovaikutteiselle ja innostavalle Valmentava johtaminen -etäluennolle 12.5.2022. 

Lisää aiheesta: Työelämä

Eläkeuudistus vahvistaa rahoitusta ja julkista taloutta

Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutulos eläkeuudistuksesta on hyväksytty ja uudistus etenee seuraavaksi säädösvalmisteluun. Akavaa neuvotteluissa edustaneet Katri Ojala ja Eugen Koev kertovat, mitä tuore eläkeuudistus sisältää ja mihin se vaikuttaa.

Lue lisää

Missä luuraat, työehtosopimus?

Palkankorotusten lisäksi tavoittelemme tes-neuvotteluissa hyvinvointia jäsenillemme esimerkiksi vuosilomakertymien yhtenäistämisellä ja lauantailaskennasta luopumisella. Irtisanomissuojan heikentämistä me Tradenomit emme hyväksy.

Lue lisää

Kuntien kelpoisuusvaatimukset kuntoon - Tuleva kunta- ja aluepäättäjä, rekrytoidaanhan teillä oikein?

Rekrytointi-ilmoituksessa kerrotut kelpoisuusvaatimukset määrittävät millaisella osaamisella tehtävään voi tulla valituksi. Erityisesti julkisen sektorin työtehtävissä vaatimusten täyttäminen on ehdotonta. Liian usein vaatimuksilla rajataan ulkopuolelle tehtävään erinomaisesti tai jopa parhaiten sopiva henkilö. Huomioidaanko kuntanne rekrytoinneissa hakijat sekä ammattikorkeakouluista että yliopistoista?

Lue lisää

Kuvaava nimike ylemmälle ammattikorkeakoulututkinnolle: YAMK vai maisteri (amk)?

YAMK-tutkinto täyttää ensi vuonna jo 20 vuotta, mutta turhan moni kansalainen ei tiedä siitä juuri mitään. Tutkinto on kuitenkin menestynyt ”tutkan alapuolella”, sillä suurin osa tradenomi YAMK-tutkinnon suorittaneista – tai sitä opiskelevista – uskoo tutkinnon edistävän oman osaamisen lisäksi myös työuralla etenemistä.

Lue lisää

Rahanarvoisia etuja opiskelijajäsenille

Danske Bankin uudet opiskelijajäsenille tarkoitetut edut voivat auttaa säästämään pitkän pennin. Pankin tarjoamat uudet edut sisältävät markkinoiden kattavimman paketin opiskelijoille.

Lue lisää