Vuoden tradenomi Esa Riutta: Tekoälyn käytännönläheinen osaaja ja YouTube-suosikki

4.2.2025 | Uratarinat

Eduhousella digitaitoja kouluttava Esa Riutta päätyi tradenomiksi puolivahingossa. Kutsumus digitaitojen opettamisen pariin on tehnyt vuoden tradenomiksi valitusta Riutasta sittemmin myös suositun tubettajan.

Moikka moi, WebOpe tässä! Kun mieli janoaa oppia lisää tekoälystä, YouTubesta ensimmäiseksi löytyvät hakusanat johtavat helposti Esa Riutan videoiden ja niiden alussa usein toistuvan reippaan tervehdyksen pariin.

YouTubessa Riutta on WebOpe, jonka kattavalla videovalikoimalla on lähes 22 000 seuraajaa ja kymmeniätuhansia näyttökertoja. Videoiden avulla Riutta opettaa luovimaan tekoälyn ja digitaitojen parissa tyylillä, jota on helppo ymmärtää. Riutan matka tubettajaksi on kuitenkin tapahtunut puolivahingossa. Riutta loi alun perin sosiaalisen median kanavaan Facebookiin, sillä hän tarvitsi materiaalia omia koulutuksiaan varten: päivätyössään Eduhousella Riutta kouluttaa ja opettaa digitaitoja sekä vastaa digitaitojen opettamisesta.

– Olin vähän kyllästynyt pelkän Officen opettamiseen ja ajattelin, että opettaisin mielelläni myös sosiaaliseen mediaan liittyviä asioita. Tarvitsin materiaalia, jota voisin näyttää koulutuksissa ja loin erilaisia somekanavia tätä varten. Tein postauksia ja kanavia lähinnä esimerkkitöiksi, Riutta selventää.

Matka webtaitoja opettavaksi tubettajaksi alkoi, kun Riutta huomasi tarvitsevansa sisältöjä omia koulutuksiaan varten.

 Postaukset alkoivat pian kerätä oikeaa yleisöä, Riutan mukaan hieman vahingossa.

– En oikeastaan mainostanut tai hehkuttanut kanavia missään, mutta seuraajia alkoi kuitenkin kertyä hiljalleen. Kanavat olivat ilmeisesti varsin toimivia, koska ne saivat aina vain enemmän yleisöä ja näyttökertoja. Myöhemmin olen alkanut toimia kanavien eteen hieman systemaattisemmin. Samalla fokus on siirtynyt tekoälyyn liittyviin koulutuksiin. Niille riittää nyt kysyntää.

Tradenomiopintojen käytännönläheisyys viehätti

”Vuoden tradenomi -palkinto tuntuu mukavalta tunnustukselta. Tuntuu siltä, että olen tehnyt YouTuben kanssa jotain oikein, ja ihmiset ovat ehkä nauttineetkin sisällöstä. Saan kyllä somessa palautetta ja kerään palautetta koulutuksesta, mutta tällaisia palkintoja tulee vastaan harvoin”, Esa Riutta pohtii.

”Vuoden tradenomi -palkinto tuntuu mukavalta tunnustukselta. Tuntuu siltä, että olen tehnyt YouTuben kanssa jotain oikein, ja ihmiset ovat ehkä nauttineetkin sisällöstä. Saan kyllä somessa palautetta ja kerään palautetta koulutuksesta, mutta tällaisia palkintoja tulee vastaan harvoin”, Esa Riutta pohtii.

Alkujaan Riutta ei suinkaan haaveillut työstä tubettajana, eikä välttämättä edes kouluttajana. Alun perin haaveissa siinsivät psykologian opinnot yliopistossa. Riutta oli jo ehtinyt aloittaa opinnot avoimessa yliopistossa, kun ajatus tradenomitutkinnosta sai vallan.

– Yliopiston kurssit alkoivat tuntua vähän turhan akateemisilta, ja tradenomiopinnot taas sopivan käytännönläheisiltä, Riutta muistelee.

Riutta valmistui it-tradenomiksi vuonna 2006 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta, silloisesta Heliasta.

– Opiskelupaikan valinta osoittautui lopulta hyväksi, koska persoonani on aina ollut sellainen, että luovin mielelläni teknisen ja humanistisen alan välissä. Puhun kumpaakin kieltä, mutta en tykkää heittäytyä kumpaankaan ääripäähän.

Työn ja vapaa-ajan liitto

Nykyisessä työssään Riutta kertoo tarvitsevansa sopivassa suhteessa sekä digitaitoja ja tekoälyn ymmärrystä että psykologiaa.

– Kouluttaminen ei suju, jos ihmisten kanssa ei tule toimeen. Humanistisesta otteesta on tässä siten aidosti hyötyä, Riutta pohtii.

Riutta työskentelee sekä kotoa käsin että Eduhousen toimistolla. Koska Riutta seuraa digimaailmaa ja etenkin tekoälyn kehittymistä myös vapaa-ajallaan, työn ja vapaa-ajan sekoittuminen on ajoittain vääjäämätöntä.

– Jos tutkin jotain tekoälyyn liittyvää asiaa, saatan tehdä ensin työpaikalle aiheesta kurssin ja sitten kotona aiheesta YouTube-videon. Koen, että tässä on paljon synergiaetuja. En koe raskaana sitä, että työt valuvat joskus vapaa-ajalle ja toisinpäin.

Katse kiinni digimaailmassa

Riutta kokee vahvasti olevansa unelmatyössään.

– Pääsen toteuttamaan itseäni, tuottamaan sisältöä, ja saan olla sopivassa määrin sekä kameran edessä että sen takana. Haastavinta on löytää aikaa tälle kaikelle. Tekemistä riittäisi usein paljon enemmälle, mihin vuorokauden tunnit riittävät. Priorisointia on pitänyt opetella, toisaalta uutta saa opetella jatkuvasti.

Uuden opettelu on korostunut etenkin tekoälybuumin myötä.

– Buumin kovin vaihe on takana, kun on ymmärretty, ettei tekoäly pysty ihan kaikkeen. Toisaalta uskon, että nyt, kun ajat ovat haastavammat, tekoälymarkkinoilla erottuvat ne, jotka todella tulevat pärjäämään.

Riutta uskoo seuraavansa digimaailmaa jatkossakin silmä vähintään yhtä kovana kuin aiemmin.

– Olen leikilläni sanonut, että tähtään seuraavaksi Petteri Järviseksi. Eli toivon, että jonain päivänä olen siinä pisteessä, että kun asiantuntijaksi tarvitaan joku tietotekniikan päälle ymmärtävä henkilö, minut kutsutaan paikalle. YouTubessa olen jo aika hyvin päässyt siihen pisteeseen, joten kuka tietää, mihin seuraavaksi päädyn puhumaan.

3 nopeaa

1. Mitä valmiuksia työssäsi tarvitaan?

Ennen kaikkea tässä tarvitaan joustavuutta: tässä työssä pitää osata tehdä vähän kaikenlaisia asioita. Myös lavakarismaa tarvitaan. Kouluttajalle on tärkeää, että yleisö jaksaa kuunnella, mitä kouluttajalla on sanottavanaan.

2. Mitä haluaisit osata paremmin?

Haluaisin osata soittaa jotain instrumenttia. Olen aina harmitellut sitä, etten lapsena opetellut soittamaan mitään. Nyt aikataulut eivät oikein millään anna periksi sitä, että aloittaisin tällaisen harrastuksen.

3. Mitä teet vapaa-ajalla?

Aika kuluu lähinnä perheen parissa. Meillä on kolme poikaa, joiden kanssa pyrin viettämään paljon aikaa. Lisäksi pyöritän meidän työporukallemme Dungeons and Dragons -peliä. Pelaan myös videopelejä ja käyn uimassa ja juoksemassa.

Teksti: Pi Mäkilä | Kuvat: Miika Kainu


Sinua voisi kiinnostaa myös

Työ kenttämyynnissä kuljettaa tradenomi Jarno Pynttäriä joka viikko ympäri Suomen

Tradenomi Amin Hassanin tie popparinmyyjästä HR-tehtäviin

Tradenomi Rosamari Rissanen on politiikan monitaituri

Lisää aiheesta: Uratarinat

Työ kenttämyynnissä kuljettaa tradenomi Jarno Pynttäriä joka viikko ympäri Suomen

Jarno Pynttärin työura on hyppinyt kiinnostavasta tehtävästä toiseen. Tämänhetkinen pesti LEGO Groupin kenttämyynnissä kuljettaa Pynttäriä joka viikko ympäri Suomen.

Lue lisää

Ex-ammattilaisjalkapalloilija Mehmet Hetemaj rakentaa uutta uraa tradenomiopintojen kautta

Jalkapallokentiltä tuttu Mehmet Hetemaj rakentaa nyt uutta uraa tradenomiopiskelijana. Aikuisopiskelijan arkeen kuuluu myös futisisän ja tv-studiokommentaattorin tehtävät. Mitä oppeja Hetemaj hyödyntää arjessaan jalkapallon ammattilaisuraltaan?

Lue lisää

Tradenomi Amin Hassanin tie popparinmyyjästä HR-tehtäviin

Suuttumus epäoikeudenmukaisia rekrytointiprosesseja kohtaan ajoi Amin Hassanin uralle rekrytoinnin pariin ja lopulta HR-asiantuntijaksi.

Lue lisää

Tradenomi Rosamari Rissanen on politiikan monitaituri

Rosamari Rissanen päätyi tradenomiopintojen ansiosta Euroopan parlamenttiin ja lopulta apulaispormestarin erityisavustajaksi. Rissasen mukaan uran kannalta ratkaisevaksi hetkeksi on muodostunut nimenomaan Euroopan parlamentissa suoritettu harjoittelu.

Lue lisää

Vuoden tradenomi Auri Vainio "on rohkeutta sanoa, jos ei ymmärrä"

Vuoden Tradenomi, IPR University Centerin toiminnanjohtaja Auri Vainio on oppinut pitämään langat käsissään. Lue Aurin uratarina!

Lue lisää