Vuoden tradenomi Auri Vainio "on rohkeutta sanoa, jos ei ymmärrä"

13.3.2024 | Uratarinat

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän videon.

Vuoden Tradenomi, IPR University Centerin toiminnanjohtaja Auri Vainio on oppinut pitämään langat käsissään. Pienen instituutin  toiminnanjohtajan tehtävissä tarvitaan paitsi erinomaista organisointikykyä myös verkostoitumistaitoja.

Kun IPR University Centerin toiminnanjohtaja Auri Vainio aloittaa työpäivänsä, päivä alkaa aina samalla tavalla. Vainio kaivaa esiin ison vihon, johon hän luonnostelee to do -listan päivän töistä. Listaan tulee kirjattua jokainen työtehtävä.

Järjestelmällisyydelle on syynsä. Seitsemän yliopiston välinen erillislaitos IPR University Center on immateriaalioikeusinstituutti, joka työllistää toiminnanjohtajan lisäksi kokoaikaisesti vain pari ihmistä.

Vainion tehtäviin kuuluu instituutin toiminnan kokonaisvaltaista suunnittelua sekä strategiatyötä yhteistyössä yliopistojäsenten ja kannatusyhdistyksen organisaatioiden kanssa, koulutusten ja tapahtumien suunnittelua ja järjestämistä, verkostoitumista, graafista suunnittelua, verkkosivujen ylläpitoa, markkinointia ja viestintää. Lisäksi Vainio koordinoi IPR University Centerissä käynnissä olevia tutkimusprojekteja. Tavoitteena on levittää tietoa aineettomista oikeuksista sekä tukea esimerkiksi nykyisen ja edellisen hallituksen TKI-tavotteita.

– Ilman to do -listoja ja muistiinpanojen tekemistä pakka ei pysyisi käsissä. Aloitan aina selaamalla edellisen päivän listan ja muistiinpanot, ja kirjoitan itsestään selvätkin asiat ylös, Vainio nauraa. 

Urakehitys sihteeristä toiminnanjohtajaksi

Vaihtelevat työtehtävät ja IPR-alan (intellectual property rights) yleinen kehitys ovat yksi syy siihen, miksi Vainio on viihtynyt IPR University Centerissä jo 17 vuoden ajan. 

“Olen aika vauhdikas, ja haaveilin dynaamisesta työpaikasta.”

“Olen aika vauhdikas, ja haaveilin dynaamisesta työpaikasta.”

– Tarjoamme koulutuksia monimuotoisesti ja tuotamme erilaisia tapahtumia sidosryhmillemme, joten hyviä verkostoja tarvitaan. Ilman niitä tästä työstä ei tulisi mitään, hän sanoo. 

Nykyiseen työpaikkaansa Vainio päätyi kuitenkin alun perin sattumalta. Hän oli valmistunut aiemmin tradenomiksi silloisesta Helia-ammattikorkeakoulusta ja työskennellyt Stockmannilla myyjänä ja varastonhallintajärjestelmien pääkäyttäjänä.

– Etsin koulutustani vastaavaa työpaikkaa, kun hyvä ystäväni soitti kertoakseen, että hänen anoppinsa tarvitsee minut töihin. En ollut kuullutkaan IPR University Centeristä aiemmin, enkä ollut lainkaan ajatellut, että voisin työskennellä yliopistomaailmassa, Vainio kertoo.

Hän aloitti ensin instituutin viestintäsihteerinä ja eteni myöhemmin markkinointi- ja viestintäpäälliköksi. Lopulta hän siirtyi toiminnanjohtajan työpöydän taakse. Yliopistomaailmassa työskentely on sittemmin tuntunut luontevalta.

– Olen itse aika vauhdikas ja kärsimätön, ja haaveilin dynaamisesta työpaikasta. Koen, että yliopistomaailma on tehnyt minulle hyvää, sillä olen joutunut opettelemaan toimimista pitkäjänteisesti ja maltillisesti yliopistojen toimintatapojen ehdoilla. Ja samaan aikaan olen ehkä itse päässyt räväköittämään IPR University Centerin ja sen yliopistojäsenten toimintatapoja.

Tradenomiopinnot tarjosivat verkostoitumista ja hyödyllisiä oppeja uralle

Vainio opiskeli silloisessa Heliassa viestinnän ja henkilöstöhallinnon opintokokonaisuuksia. Opinnoista on ollut uralla valtavasti hyötyä, vaikkakin opintojen parhaaksi anniksi hän luonnehtii jo kouluaikana tapahtunutta verkostoitumista.

– Parhaat ystäväni ovat edelleen opiskeluajoilta. Ja on hauskaa, että meidän instituuttimme on sittemmin päässyt tekemään töitä myös nykyisen Haaga-Helian kanssa, eli olen päässyt pitämään suhteita yllä myös vanhaan opinahjoon.

Hyödyllisenä oppina ovat jääneet mieleen erityisesti toimisto-ohjelmien opiskelu. Koska uusia ohjelmia tuli valtavasti käyttöön 2000-luvun alkupuolella, nykyäänkään uusien ohjelmien tai sovellusten haltuunotto ei tunnu hankalalta. Päin vastoin, se kuuluu työelämään, Vainio toteaa.

– Opinnoista sai hyvät käytännön opit, joista on ollut hyötyä töissä. Tosin on pakko myöntää, että olin usein todella huono opiskelija. Nautin opiskelijaelämästä huomattavasti enemmän kuin itse opiskelusta. Sain kyllä hyviä arvosanoja, kun sain kursseja suoritettua. Usein vain keksin parempaa tekemistä kuin koulussa istuminen, Vainio nauraa.

Tutkinnon loppuun saattaminen kesti lopulta viisi vuotta. Hidas opiskelutahti ei ole Vainiota sittemmin haitannut. 

– Sain lopulta tutkinnon ja työn, jossa voin käyttää luovuutta.

Ja luovuutta on tosiaan saanut ammentaa. Koska Vainion työtehtäviin kuuluu myös tapahtumien järjestämistä, mieleen on jäänyt monta onnistunutta tilaisuutta. 

– Esimerkiksi muutama vuosi sitten järjestämämme Slushin oheistapahtuma IPR Garage oli huikea menestys. Markkinoimme tapahtumaa Slushissa keltaiset korjaamohaalarit päällä isolla IPR-alan osaajajoukolla ja näytimme ihan Teletapeilta, kun jaoimme tietoutta aineettomista oikeuksista ja kutsuimme startup-yrittäjiä omaan oheistapahtumaamme. Saimme lopulta valtavan määrän kävijöitä ja varmasti vähän viestiämmekin perille, Vainio muistelee. 

Ja koska työ on niin monipuolista,  Vainio uskoo viihtyvänsä sen parissa vielä pitkään.

– Työn haasteet liittyvät usein lähinnä siihen, että en ole juristi enkä patentti-insinööri, eli alaan liittyvä nippelitieto menee välillä yli hilseen. Mutta niistäkin tilanteista selviää. On rohkeutta, että sellaisella hetkellä sanoo ääneen, että nyt en ymmärrä mistä puhutaan, Vainio sanoo.

3 Nopeaa

Mitä teet vapaa-ajalla?

Vietän aikaa mieheni, teini-ikäisten lasteni ja kääpiömäyräkoiramme Lakin kanssa. Harrastan ratsastusta ja crossfitia ja olen intohimoinen lukija sekä matkustaja. Aika ei aina meinaa riittää kaikkeen tähän, mutta onneksi lapset ovat jo isoja ja etätyöt helpottavat selviämistä arjen palapelistä.

Mitä haluaisit osata paremmin?

Juridiikkaa, sille olisi tässä työssä käyttöä. Ja englannin kielitaitoa voi aina parantaa. Chat GPT:stä on onneksi kielen kanssa paljon apua. Käytän sitä markkinointitekstien suunnittelussa ja nopeissa käännöstehtävissä. Tosin tekoälyn tuotoksiin tulee suhtautua varauksella.

Mikä on yllättänyt  urallasi?

Ajattelin aina, että päädyn töihin mainostoimistoon. Yllätyin siitä, että työskentelenkin melko hidastempoisessa yliopistomaailmassa – ja että työ IPR UC:ssä on varsin vapaata, monipuolista, kivaa ja  tarpeeksi haastavaa.


Teksti: Pi Mäkilä

Kuvat: Sabrina Bqain

Haluaisitko sinä kertoa uratarinasi Tradenomi-lehdessä tai tunnetko tradenomin, jolla on kiinnostava työ tai urapolku. Ilmoittaudu haastateltavaksi lehteen!

Lisää aiheesta: Uratarinat

Työ kenttämyynnissä kuljettaa tradenomi Jarno Pynttäriä joka viikko ympäri Suomen

Jarno Pynttärin työura on hyppinyt kiinnostavasta tehtävästä toiseen. Tämänhetkinen pesti LEGO Groupin kenttämyynnissä kuljettaa Pynttäriä joka viikko ympäri Suomen.

Lue lisää

Ex-ammattilaisjalkapalloilija Mehmet Hetemaj rakentaa uutta uraa tradenomiopintojen kautta

Jalkapallokentiltä tuttu Mehmet Hetemaj rakentaa nyt uutta uraa tradenomiopiskelijana. Aikuisopiskelijan arkeen kuuluu myös futisisän ja tv-studiokommentaattorin tehtävät. Mitä oppeja Hetemaj hyödyntää arjessaan jalkapallon ammattilaisuraltaan?

Lue lisää

Tradenomi Amin Hassanin tie popparinmyyjästä HR-tehtäviin

Suuttumus epäoikeudenmukaisia rekrytointiprosesseja kohtaan ajoi Amin Hassanin uralle rekrytoinnin pariin ja lopulta HR-asiantuntijaksi.

Lue lisää

Tradenomi Rosamari Rissanen on politiikan monitaituri

Rosamari Rissanen päätyi tradenomiopintojen ansiosta Euroopan parlamenttiin ja lopulta apulaispormestarin erityisavustajaksi. Rissasen mukaan uran kannalta ratkaisevaksi hetkeksi on muodostunut nimenomaan Euroopan parlamentissa suoritettu harjoittelu.

Lue lisää

Tanssii tradenomiopintojen kanssa

Valtteri Palin tuli suomalaisille televisiokatsojille tutuksi, kun hän toimi syksyllä 2023 Tanssii tähtien kanssa -opettajana. Kameroiden ulkopuolella Palin on tavallinen tradenomiopiskelija, joka viettää mielellään vapaa-aikansa opiskelutehtävien parissa.

Lue lisää