Yhdenvertainen ja syrjimätön työelämä on jokaisen oikeus ja tehtävä!

14.9.2023 | Työelämä

Yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä puhuminen on viime aikoina ollut pinnalla. Asiat eivät voi kuitenkaan jäädä pelkän puheen tasolle. Jokaisen on voitava olla oma itsensä ja tuntea olonsa turvalliseksi etniseen alkuperään, kansallisuuteen, uskontoon, sukupuoleen tai muihin ominaisuuksiinsa katsomatta. 

Laki velvoittaa työnantajaa edistämään yhdenvertaisuutta ja ehkäisemään syrjintää

Työpaikoilla laki pakottaa työnantajan edistämään yhdenvertaisuutta ja ehkäisemään syrjintää. Tämän hetkiseen julkiseen keskusteluun peilaten on keskeistä, että työpaikoilla tarkistetaan yhdenvertaisuussuunnitelman ajantasaisuus ja tiedotetaan työntekijöitä sen olemassaolosta. Oleellista suunnitelmassa on, että se ei ole vain paperi intranetin syövereissä, vaan tosiasiallisesti ohjaa yhdenvertaisuuden edistämistä. Tarkista työpaikkasi suunnitelma ja nosta keskusteluun siinä mainitut asiat, jos huomaat niiden junnaavan paikallaan.

Vähintään 30 hengen työpaikoillla yhdenvertaisuutta edistävät toimet kirjataan yhdenvertaisuussuunnitelmaan. Työpaikan ollessa kooltaan pienempi, on työnantaja velvollinen edistämään yhdenvertaisuutta, mutta suunnitelman kirjaaminen ei ole välttämätöntä, joskin sallittua ja toivottavaa. Yhdenvertaisuuden edistämisen tavoitteena on, että työpaikalla on syrjimättömät menettelytavat esimerkiksi rekrytoinnissa, uralla etenemisessä, työtehtävien jakamisessa, palkkauksessa sekä osaamisen ja työyhteisön kehittämisessä.

Jokainen meistä voi edistää yhdenvertaisuutta työpaikalla

Vaikka työpaikoilla tehdään lakisääteistä työtä yhdenvertaisuuden edistämiseksi, myös työyhteisöjen tavassa puhua arvostavasti ja kunnioittavasti jokaikisestä ihmisestä on valtava merkitys. Työntekijöillä voi myös olla tiedostettuja tai tiedostamattomia ennakkoluuloja ja asenteita, jotka johtavat syrjivään toimintaan. Jokaisen meistä on puututtava rohkeasti syrjivään puheeseen, käytökseen ja työpaikan toimintatapoihin. Ilman meitä jokaista työelämä ei muutu paremmaksi! 

Me Tradenomeissa emme hyväksy minkäänlaista syrjintää tai rasismia työpaikoilla tai yhteiskunnassamme. Seisomme yhdenvertaisen työelämän takana, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja työskennellä turvallisessa ilmapiirissä. Jos sinuun itseesi kohdistuu työpaikalla syrjintää, olethan rohkeasti yhteydessä työsuhdeneuvontaamme!

Blogi: Julia Lauren

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Poliitikot välttelevät mielenterveysongelmien käsittelyä

Olemme erilaisia ja hyvä niin

Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

Julia Lauren

Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala

050 376 2240

julia.lauren@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä

Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla.

Lue lisää

Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?

Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.

Lue lisää

Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä

Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?

Lue lisää

TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025

Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.

Lue lisää

Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta

Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.

Lue lisää