Ykköstavoite työehtosopimusneuvotteluissa: Lisää liksaa!

2.10.2024 | Työelämä

Neuvottelukierros työehtosopimuksista on alkanut, ja ylemmät toimihenkilöt haluavat ennen muuta kunnolliset palkankorotukset, sillä ostovoima on viime vuosina heikentynyt.

– Jäsenkyselyssä ja muussa jäseniltä tulleessa palautteessa esiin nousee selvästi yksi asia. Raha. Nyt tarvitaan ostovoimaa nostava ratkaisu, sanoo Tradenomien edunvalvontajohtaja Ville-Veikko Rantamaula.

– Näkemykset palkankorotuksista ovat jäsenillä aika yhteneväiset. Yli kolmen prosentin yleiskorotuksia toivotaan.

Taustalla on se, että väkevä inflaatio on edellisen tes-kierroksen jälkeen kallistanut perushyödykkeitä kuten ruokaa ja polttoaineita. Korkojen nousu on tuonut asuntovelallisille lisätaakkaa.

Yleiskorotus turvaa ostovoiman.

– Lisäksi verotus on kiristymässä, varsinkin meidän jäsenkunnallamme. Suomessa hyvätuloisen raja on aika alhaalla, lisää Rantamaula viitaten hallituksen suunnitelmiin.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN, johon Tradenomit monen muun akavalaisen ammattiliiton tavoin kuuluu, neuvottelee yksityisen sektorin ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksia. Tradenomien edunvalvonta- ja vaikuttamisyksikön asiantuntijat osallistuvat usean eri alan neuvotteluihin.

Yleissitovuus on yhä pääsääntö, mutta yrityskohtaiset työehtosopimukset yleistyvät               

Omat mausteensa neuvottelukierrokselle tuo, että hallitus on pyrkinyt muuttamaan työmarkkinajärjestelmää lainsäädännöllä. Vuodenvaihteessa tulee voimaan paikallista sopimista edistävä laki, jonka vaikutuksia on vielä aikaista ennakoida. 

– Tämä kierros vielä mennään ajatuksella, että pääsääntöisesti saadaan aikaan toimialakohtaisia, yleissitovia työehtosopimuksia esimerkiksi teknologiateollisuudessa, rahoitusalalla ja ICT-alalla. Mutta joudumme tietysti koko ajan miettimään, mitä se tulevan toiminnan kannalta tarkoittaa, kun neuvottelujen painopiste siirtyy yrityksiin, Rantamaula sanoo.

Jo ennen nykyhallituksen linjauksia perinteistä neuvottelujärjestelmää on murentanut työnantajien halu irtautua valtakunnallisesta sopimisesta. Metsäteollisuudessa työnantajaliitto ei tee enää lainkaan työehtosopimuksia, joten kaikki tessit solmitaan yrityskohtaisesti. Tietoalalla taas työnantajien heikko järjestäytymisaste johti yleissitovuuden loppumiseen.

– Yritystasollakin pitää varmistaa, että neuvotteluasema on tasapainoinen. Vaatii liitoilta paljon koulutusta, että luottamushenkilöt valmistellaan tekemään sopimuksia.

Raha ei ratkaise kaikkea - Mitä muuta tavoittelemme neuvottelukierroksella?

YTN on lähtenyt neuvotteluihin palkkatoiveet edellä. Rantamaula kiistää silti, että kyseessä olisi puhdas ”rahakierros”.

– Työnantajilla on varmasti omat tekstitavoitteensa, jotka liittyvät hallituksen lakimuutoksiin, kuten vaikkapa ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus.

Eikä toisella puolen pöytääkään keskitytä vain palkankorotuksiin. YTN pitää esillä muun muassa lomatavoitteita, joita Tradenomitkin on ollut ajamassa.

– Kaksi ja puoli päivää vuosilomaa per kuukausi heti työsuhteen alusta, lauantait pois lomapäivälaskennasta ja työntekijälle subjektiivinen oikeus palkattomaan vapaaseen, luettelee Rantamaula.

Teksti: Mikko Nikula

Tutustu myös näihin

Moni itsestäänselvyytenä pidetty etu ei tule laista, vaan työehtosopimuksista. Lue Työehtosopimusneuvotteluiden ABC!

Työehtosopimus takaa palkan myös perhevapaan tai sairauden aikana

Seuraa neuvottelujen etenemistä

Varmista, että etujasi ajetaan työehtosopimusneuvotteluissa. Liity jäseneksi!

Lisää aiheesta: Työelämä

Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä

Jos lainsäädäntö toteutuu esitetyllä tavalla, työntekijöille voi tulla lähtö työsuhteesta aiempaa heppoisimmilla perusteilla, ilman sitä painavaa syytä. Yksi ennakoimaton lopputulos irtisanomissuojan heikentämiselle voi olla työyhteisöjen passivoituminen. Koko lakihanke oli alunperinkin perusteluiltaan hataralla pohjalla.

Lue lisää

Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?

Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.

Lue lisää

Psykologin vinkit: Huomioi neurodiversiteetti työelämässä

Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa? Miten sinä itse onnistut huomioimaan neurodiversiteetin parhaalla mahdollisella tavalla omassa työyhteisössäsi?

Lue lisää

TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025

Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Jatkossa työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.

Lue lisää

Kiireen kulttuuri vie työstä tehon - terveisiä teknologia-alan tulevaisuusvuoropuhelusta

Teknologia-alan toimijat hakevat ratkaisuja työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseen. Tulevaisuusvuoropuhelussa keskusteltiin organisaatiokulttuurin roolista työssä jaksamisessa ja kiireen tunnun luomisessa.

Lue lisää