- Etusivu
- Edunvalvonta
- Maailman paras työelämä
- Joustava työelämä
Joustava työelämä
Työelämän murroksen myötä työurat pirstaloituvat ja työn tekemisen muodot muuttuvat. Joustavat työn tekemisen tavat tulee mahdollistaa yhdenvertaisten ja tasapuolisten pelisääntöjen avulla ja esimerkiksi yrittäjäksi siirtymistä helpottamalla.
Paikasta riippumaton työskentely yhdenvertaiseksi ja tasapuoliseksi yhteisten pelisääntöjen avulla
Työn murros edellyttää vallan ja vastuun uudenlaista jakamista työpaikoilla. Esihenkilöiden on mahdollistettava työntekijöiden roolin kasvaminen ja työntekijöiden on kyettävä oman työn johtamiseen ja entistä suurempaan vastuunkantoon omasta työstään.
Aikaan ja paikkaan sitomaton työ voi tukea työelämän uudistumista ja kestävää tuottavuutta. Kestävällä tuottavuudella tarkoitetaan työn tuottavuutta huomioiden myös yksilön palautuminen ja yhteiskunnan kantokyky. Työn järjestelyiden tulee huomioida erilaiset elämäntilanteet ja tukea työssä jaksamista. Työhyvinvoinnin edistäminen korostuu hybridityössä.
Etätyö lisää työn joustavuutta ja helpottaa työn ja muun elämän yhteensovittamista. Se antaa työntekijälle mahdollisuuden vaikuttaa omaan työhönsä ja sen järjestämiseen. Etätyöt lisäävät tutkitusti tuottavuutta, työhyvinvointia ja -motivaatiota. Jotta etätöistä koituisi hyötyä sekä työntekijälle että työnantajalle, tasapuolisuuden huomioiminen, luottamus ja etätöiden perustuminen yhteisesti sovittuihin pelisääntöihin on välttämätöntä. Työpaikalla on myös tärkeää keskustella siitä, miten työ- ja vapaa-aika erotetaan sekä siitä, ettei sairaana kuulu tehdä etätöitä.
Koronapandemian myötä nähtiin, että etätyö on laajasti mahdollista. Etätyön tekeminen on kuitenkin täysin työnantajan harkinnan varassa eikä laki edellytä etätyömahdollisuuksien kartoittamista työpaikalla. Käytännöt saattavat myös vaihdella organisaation sisällä riippuen yksiköstä tai esimiehestä, mikä aiheuttaa eriarvoisuutta ja epäselvyyksiä henkilöstön keskuudessa.
Aikaan ja paikkaan sitomatonta työtä edistetään:
- Vaikuttamalla työehtosopimusten valmistelu- ja neuvotteluvaiheessa aikaan ja paikkaan sitomattoman työn edistämiseen.
- Parantamalla työpaikkojen valmiuksia aikaan ja paikkaan sitomattoman työn tekemisen muotojen käyttöönottoon.
- Edistämällä työpaikoilla työaikapankkijärjestelmien ja joustotyösopimusten käyttöönottoa.
- Tekemällä työturvallisuuslakiin kirjaus yrityksen velvollisuudesta tehdä kartoitus etätyömahdollisuuksista.
- Laatimalla etätyön pelisäännöt yhdessä henkilöstön kanssa, jos etätyön tekeminen on kartoituksen perusteella mahdollista.
- Etätyökartoitus ja etätyöohjesääntö voidaan toteuttaa osana työsuojelun toimintaohjelmaa. Työnantajan tulee seurata etätyöohjesäännön toteutumista.
- Laatimalla etätyöohjesäännön ohella aina myös omavalvontasuunnitelma.
- Edistämällä työnantajan vastuuta työergonomiasta ja työntekijän vakuutusturvasta työ- ja virkaehtosopimustoiminnan kautta.
Jaetaan perhevapaat tasaisemmin vanhempien kesken
Elokuussa 2022 voimaan tullut perhevapaaudistus mahdollistaa perhevapaiden jakamisen tasaisemmin vanhempien kesken. Uudistuksen myötä molempien vanhempien kiintiöity osuus on 160 päivää. Tästä korkeintaan 63 päivää voi siirtää toiselle vanhemmalle. Tämän lisäksi synnyttävä vanhemmalle myönnetään 40 päivän raskausrahakausi. Päivät tulee käyttää ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta.
Perhevapaauudistus mahdollistaa perhevapaiden ja hoivavastuun jakautumisen entistä tasaisemmin molempien vanhempien kesken sekä vapaiden joustavamman käytön. Työelämässä molempia vanhempia tulee kannustaa vapaiden pitämiseen esimerkiksi työpaikan käytäntöjen ja työehtosopimusten kautta.
Tasa-arvoisempaa perhevapaiden käyttämistä edistetään:
- Tekemällä töitä työpaikkojen asenteiden ja käytänteiden muuttamiseksi
- Varmistamalla, että työehtosopimuksiin kirjataan tasa-arvoiset palkalliset vanhempainvapaat
- Kirjaamalla työsopimuslakiin ja virkasuhdetta koskeviin lakeihin perhevapaalta töihin palaavalle työntekijälle tehostettu irtisanomissuoja.
Yksinyrittäjät ja alustatalouden ammatinharjoittajat työttömyysturvassa yhdistelmävakuutuksen piiriin
Yhä useampi työskentelee vuoroin tai samanaikaisesti palkansaajana, ammatinharjoittajana tai yrittäjänä. Yhdistelmävakuutus helpottaisi siirtymistä yrittäjäksi ja palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistämistä. Alustatalouden myötä yrittäjäasemassa työ yleistyy myös asiantuntijatehtävissä, vaikka itsensä työllistävä ei mieltäisi itseänsä perinteisessä mielessä yrittäjäksi.
Nykyinen työttömyysturvajärjestelmä ei tunne muita vaihtoehtoja kuin palkansaajana tai YEL-vakuutettuna yrittäjänä tehdyn työn, muut ovat nykyjärjestelmässä väliinputoajia. Nykyinen jako palkansaajien ja yrittäjien työttömyysturvaan voi toimia esteenä yritystoiminnan aloittamiselle työttömyysturvan ulkopuolelle putoamisen pelon vuoksi. Nykyjärjestelmässä yksinyrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole YEL-vakuutusta ei pysty vakuuttamaan itseään työttömyyden varalta.
Yrittäjäksi siirtymistä helpotetaan:
- Toteuttamalla yhdistelmävakuutus, joka mahdollistaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin pääsemisen entistä laajemmin. Yhdistelmävakuutuksella siirretään palkansaajat ja yrittäjät saman työttömyysturvan piiriin.
- Mahdollistamalla yhdistelmävakutuuksella työssäoloehdon kerryttäminen sekä palkka- että yrittäjäasemassa tehdystä työstä vuorotellen tai samanaikaisesti.
- Mahdollistamalla yhdistelmävakuutuksella ansiosidonnainen työttömyysturva myös yksinyrittäjille ja ammatinharjoittajille, joilla ei ole YEL-vakuutusta.
- Toteuttamalla yhdistelmävakuutus olemassa olevissa työttömyyskassoissa
Edunvalvonta
Tavoita edunvalvonnan ja vaikuttamisen asiantuntijamme
edunvalvonta@tradenomi.fi