Uusiutuva työelämä

Muuttuva työelämä tarvitsee jatkuvasti uudenlaista osaamista ja työurien pidentyessä jokaisella on oltava mahdollisuus ylläpitää omaa ammattitaitoaan. Työn muutokseen ja uusiutumiseen vastataan koulutuksella.

Tavoitteemme on, että tulevaisuudessa ammattikorkeakoulusta valmistuu yhä paremmin työelämän haasteisiin valmiita tradenomeja. Tradenomit työllistyvät koulutustaan vastaaviin työtehtäviin ja työnantajat tuntevat ja tunnistavat tradenomitutkinnon tuoman osaamisen. Tradenomit tulevat olemaan yhä halutumpia tulevaisuuden tekijöitä, jotka ovat valmiina työelämän haasteisiin ja muutoksiin. Työelämälähtöinen tutkinto täydentyy jatkuvan oppimisen kautta, ja uuden oppiminen ei lopu valmistumiseen.

Tradenomikoulutus vastaa työelämän tarpeisiin

Tavoitteenamme on, että tradenomitutkinnon suorittaneet saavat koulutuksestaan riittävät valmiudet asiantuntijatehtäviin ja että koulutusta vastaavia työtehtäviä riittää kaikille tradenomeille. 

Työelämän tarpeisiin vastaava tutkinto varmistetaan:

  • Ennakoimalla tulevaisuuden työvoimatarpeita niin määrällisesti kuin laadullisesti.
  • Takaamalla ammattikorkeakouluille laajempi rahoituspohja, jossa rahoitus perustuu laatuun ja tuloksellisuuteen.
  • Ammattikorkeakouluilla, jotka profiloituvat omiin vahvuuksinsa, ja tarjoavat niihin pohjautuvia tutkintoja.

Jatkokoulutusmahdollisuuksia ilman rajoja

Tavoitteenamme on, että kouluttautuminen jatkuu luontaisena osana työuraa valmistumisen jälkeen. Uuden opiskelu ja kehittyminen ei lopu missään vaiheessa. Tradenomien osaaminen perustuu työelämälähtöisyyteen, ja se on kantava osa myös jatkuvaa oppimista valmistumisen jälkeen. 

Tradenomien jatkokoulutusmahdollisuudet varmistetaan:

  • Tarjoamalla työelämäkokemuksen kartuttamisen jälkeen luontainen polku jatko-opintoihin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) muodossa.
  • Huolehtimalla, että ylempia ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) vastaa työelämän aitoihin tarpeisiin jatkossakin.
  • Parantamalla ja selkeyttämällä ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon asemaa työelämässä muuttamalla tutkintonimike muotoon “Maisteri AMK”.
  • Takaamalla tradenomeille (YAMK) toimivat ja joustavat mahdollisuudet väitellä tohtoriksi. 

Jatkuva oppiminen ja osaamisen kehittäminen 

Jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen edistämiseksi tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä, kuten verovapaa kouluttautumisseteli.

Kouluttautumisseteli: ratkaisumme jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen tueksi

Esitämme työntekijän omaehtoisen kouluttautumisen muuttamista verovapaaksi henkilöstöeduksi samaan tapaan kuin nykyiset lounas-, kulttuuri- tai liikuntasetelit. Työnantajan työntekijöille henkilöstöetuna tarjoama koulutus voitaisiin säätää verovapaaksi esimerkiksi 1500 euroon saakka vuodessa kutakin työntekijää kohden. 

Työntekijä saisi itse vapaasti valita tarvitsemansa koulutuksen tai valmennuksen, joka tukee paremmin ammattitaidon ylläpitoa sekä lisää motivaatiota osaamisen kehittämiseen. Työnantajalle koulutusedun tarjoaminen on mahdollisuus rakentaa positiivista työnantajakuvaa, sitouttaa työntekijöitä sekä ylläpitää henkilöstön työkykyä ja motivaatiota. Työnantaja saisi mallissa myös verohyödyn, jonka voi vähentää yhteisöverotuksessa.

Tuomas Meriniemi

Erityisasiantuntija, koulutus-, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka

040 357 2628

tuomas.meriniemi@tradenomi.fi

@meriniemi

Tuomas Meriniemi