Tavoitteemme

Haluamme tulevalla neuvottelukierroksella jäsenillemme työehdot, jotka takaavat työssä jaksamisen ja taloudellisen hyvinvoinnin.

Tradenomien tavoitteet työehtosopimusneuvottelukierrokselle 2024-2025

1. Palkankorotukset

Tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat nousseet muun muassa inflaation myötä. Tavoittelemme jäsenillemme palkankorotuksia, jotka turvaavat ostovoiman. 

Jäsenillemme tehdyn kyselyn mukaan jäsenemme toivovat vähintään 3 %:n yleiskorotuksia.

2. Vuosilomat

Lomarahan säilyttäminen

Lomarahaa ei lain mukaan tarvitse maksaa. Se perustuu ainoastaan työehtosopimusten määräyksiin. Lomarahaa tai lomaltapaluurahaa, jona se aiemmin tunnettiin, ei kuitenkaan makseta kaikilla aloilla.

Lomaraha mahdollistaa esimerkiksi koko perheen lomareissun. Jäsenemme pitävätkin lomarahojen säilyttämistä erittäin tärkeänä.

Lauantailaskennasta luopuminen

Julkisen sektorin työehtosopimuksissa vuosilomien lauantailaskennasta on yleisesti jo luovuttu. Työviikko on viisipäiväinen, mutta yksityisellä sektorilla lauantait kuluttavat edelleen lomapäiviä. Tavoittelemme lauantailaskennasta luopumista kustannusneutraalisti.

Vuosiloman kertymä kaikille työntekijöille yhdenvertaiseksi

Nykyään työpaikkaa vaihdetaan useita kertoja työuran aikana. Uudessa työpaikassa lomakertymä alkaa jälleen alusta. Nykytilanteessa vuosiloman kertyminen ei ole yhdenvertainen, vaan kertymä on työsuhteen alussa pienempi. Työn ja muun elämän yhteensovittaminen vaikeutuu, kun vuosilomaa ei ole riittävästi. Mielestämme vuosilomaa tulisikin kertyä 2,5 pv/kk heti työsuhteen alusta alkaen.

Kokoaikaisille työntekijöille oikeus 5 viikon lomaan

Mahdollistetaan kaikille kokoaikaisille työntekijöille viiden viikon loma. Loma on palkallista siltä osin, kun lomaa on työsuhteessa kertynyt tai siitä on erikseen sovittu.

Mahdollisuus kolmen viikon palkattomaan lomaan

Oikeus kolmeen viikkoon palkatonta vapaata niille työntekijöille, joille on kertynyt täysi
vuosilomaoikeus.

Lomailemalla työhyvinvointia

Riittävä palautuminen varmistetaan riittävän pitkillä kesälomilla ja joustavat lomajärjestelyt helpottavat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. 

Tutustu vuosilomatavoitteisiimme
Lomailemalla työhyvinvointia

3. Työhyvinvointi

Varhaisen välittämisen malli käyttöön työpaikoille

Työnantajalla tulisi olla velvollisuus laatia varhaisen välittämisen malli yhteistyössä henkilöstön ja työterveyshuollon kanssa.

Yhdenvertainen oikeus etätyöhön

Työpaikoilla tulee sopia, missä tehtävissä ja missä määrin ajasta ja paikasta riippumatonta työtä on mahdollista tehdä.

Työajanseuranta etätyössä

Huomioidaan työehtosopimuksissa työaika, työajanseuranta ja työaikajoustojen käyttäminen ajasta ja paikasta riippumattomassa työssä. 

4. Osaamisen kehittäminen

Jäsentutkimuksemme (2020) mukaan 23,5 % jäsenistämme on keskustellut oma-aloitteisesti osaamisensa kehittämisestä työnantajansa kanssa viimeisen vuoden aikana. 25 % jäsenistämme kokee saaneensa liian vähän koulutusta viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Esitämmekin jokaiselle työntekijälle mahdollisuutta vuosittaiseen osaamisen kehittämiseen Kouluttautumissetelillä, joka on suuruudeltaan 1000-1500 euroa. 

Osaamista työn ohessa

Tavoitteenamme on, että kouluttautumissetelistä tulisi verovapaa henkilöstöetu lounas,- kulttuuri- ja liikuntaseteleiden tapaan.

Tutustu kouluttautumisseteliin
Osaamista työn ohessa

Ajankohtainen neuvottelutilanne

Seuraa neuvottelujen etenemistä täällä >>

Edunvalvonta

Tavoita edunvalvonnan ja vaikuttamisen asiantuntijamme

edunvalvonta@tradenomi.fi