BLOGI: Tradenomiopiskelijat vallan ytimessä
5.12.2023
Marraskuun lopussa koitti pitkään odotettu päivä, kun liittohallitus pääsi vierailemaan eduskuntaan. Idea vierailulle syntyi tarkoituksesta toteuttaa koko hallitukselle koulutus yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, ja mikäs sen parempi paikka kuin vallan ydin, eli eduskunta.
Ennen varsinaista vierailua, aloitimme päivämme Pasilasta, perehtyen toimistolla eduskunnan saloihin Tradenomien koulutus-, työllisyys- ja elinkeinopolitiikan erityisasiantuntija Tuomas Meriniemen johdolla, joka oli myös tulossa kanssamme eduskuntatalon uumeniin. Alkuun kävimme kierroksen, jossa jaoimme mitä odotamme vierailulta eniten; kansanedustajien tapaamiset ja heidän kanssa käytävät keskustelut, kyselytunti, kuppila, koulutuspoliittinen vaikuttaminen…
Pasilasta suuntasimme eduskuntatalolle.
Sen jälkeen, kun olimme tutustuneet tarkemmin eduskuntaan ja sen tehtäviin sekä valmistelleet oman agendamme valmiiksi eduskuntaan, saimme myös Tradenomien edunvalvontajohtaja Ville-Veikko Rantamaulan ja työsuhdejuristi Jere Vuorion kertomaan meille niin lakien säätämisestä aina työmarkkinapolitiikkaan ja paikalliseen sopimiseen asti.
Sitten koitti aika siirtyä eduskuntatalolle, jossa loistavana oppaanamme toimi kansanedustaja Mikko Savolan (kesk.) erityisavustaja Jukka Saarimäki. Saarimäki esitteli meille eduskuntataloa kertoen samalla talon historiaa ja tarinaa. Eduskuntatalo sai hallituksen haukkomaan happea sen hulppeilla marmoripylväillään ja näyttävillä koristeillaan. Kierroksella kohtasimme esimerkiksi pääministerin huoneen sekä itse Urho Kekkosen patsaan.
Vierailulla kävimme jopa pääministerin ovella sekä ihastelimme eduskunnan valtiosalia.
Kaiken puheensorinan tyyssijassa, eduskunnan kuppilassa, pääsimme henkilökohtaisesti tapaamaan edustaja Savolan, joka on Suomen ensimmäinen tradenomin koulutuksen saanut ministeri. Edustaja Savolan kanssa keskustelimme muun muassa tutkintojen määrän suhteuttamisesta koulutusalueille työelämätarpeiden mukaan sekä ansiosidonnaisen työttömuusturvan muutoksista. Lisäksi hän kertoi omista taustoistaan ja matkastaan kansanedustajaksi. Asiamme selkeästi kiinnostivat häntä, ja hän kuunteli meitä mielellään kysellen lisää näkemyksistämme ja kokemuksistamme. Hyvän keskustelun lomassa kuppila täyttyi lisää tunnetuista poliitikoista ja vaikuttajista, joista osa pyörähti myös meidän luona kuulemassa ajatuksiamme. Kohtaamisissa nousi esiin useat huolemme, kuten koulutuksen laatu ja ammattikorkeakoulujen rahoitusmalli sekä opiskelijoiden jaksaminen.
Valtiosalin kautta siirryimme eduskunnan kuppilaan ja tapasimme kansanedustaja Mikko Savolan (kesk.)
Pian oli kuitenkin aika siirtyä kuppilasta isoon saliin yläparvelle, eli kuuntelemaan eduskunnan kyselytuntia. Kyselytunnilla kansanedustajat saavat kysyä ministereiltä kysymyksiä, tarkoituksenaan saada vastauksia tärkeisiin asioihin sekä luoda keskustelua merkittävistä teemoista. Kyselytuntia seurasimme kuin mitäkin jääkiekon MM-finaalia sen kiihkeissä tunnelmissa. Kysymysten teemat pohjautuivat tuttuun tapaan pitkälti erilaisten leikkauspäätösten ja hallituksen arvovalintojen kritisointiin. Vierailemamme kyselytunnin voit katsoa kokonaisuudessaan täältä.
“Onko kohtuullista?” kuului useaan otteeseen kansanedustajien kysymyksissä. Samaa kysymystä voisimme mekin esittää ollessamme huolissaan opiskelijoiden tulevaisuudesta. Opiskelijoita ollaan sysäämässä entistä enemmän lainapainotteiseen elämään Suomen hallituksen uuden hallitusohjelman myötä. Opiskelijoiden velkataakan kasvattaminen kymmeniin tuhansiin euroihin on aivan järjetöntä. Pelkkien tukien varassa eläminen ei ole enää mahdollista, ja työssä käyminen kuuluu jo opiskelijoidenkin arkeen. Tämä puolestaan verottaa opiskelemisesta ja omasta jaksamisesta. Ei pidä myöskään unohtaa, että ei niitä töitä saa liiakseen tehdä, jottei tuet lähde kokonaan. Tukien lähtiessä, pitää töitä tehdä entistä enemmän ja aikaa opiskeluista viedään vaan lisää pois. Paineet kasvavat valmistumisesta ja jaksaminen heikkenee. Noidankehä on valmis.
Jos opiskelija onnistuu kuitenkin kaiken myllerryksen jälkeen valmistumaan, odottaa häntä valtavan opintolainan takaisinmaksu, sekä sen korot, jotka ovat nousseet julmettomasti. Jos opiskelija ei onnistukkaan saamaan välittömästi hyväpalkkaista työtä valmistuessaan, miten ihmeessä hän pystyy kustantamaan oman elämisensä sekä korot ja lainan takaisinmaksun? Onko ratkaisu ottaa uutta lainaa näiden maksamiseksi ja joutua velkakierteeseen? Valtion velkalaivan kääntyminen ei tässä tilanteessa auta tätä uupunutta vastavalmistunutta. Onko lainapainotteisuuden lisääminen kohtuullista? Siinäpä vasta kysymys.
Kyselytunnin jälkeen vetäydyimme takaisin eduskuntalon syvyyksiin keskustelemaan juuri tapahtuneesta sekä reflektoimaan kuluneeseen päivään. Vierailu oli kokonaisuudessaan hyvin onnistunut ja olimme kaikki hyvin otettuja päivästä. Saimme päivän aikana oppia paljon uutta, kokea maamme vallankäyttöä sekä ennen kaikkea tuoda meille tärkeitä asioita esiin tärkeille päättäville tahoille. Meidät otettiin talossa lämpimästi vastaan kaikkien toimesta, oli kyseessä sitten nopea törmääminen käytävällä tai kuppilan vilskeessä.
Allekirjoittaneelle tämä vierailu oli jo toinen tässä elämässä, mutta Tradenomiopiskelijoiden puheenjohtajana ja koko jäsenistömme edustajana, vierailu oli varsin merkittävä kokemus ja tilaisuus. Kyseessä oli ehdottomasti yksi vuoden kohokohtia. Saanee nähdä milloin seuraava vierailu tulee vastaan, mutta siihen asti vaikuttaminen jatkukoon myös eduskuntatalon tällä puolen.