Akavan opiskelijavaltuusto polkaistiin käyntiin

5.3.2019

Tradenomiopiskelijaliitto TROL ry:n edustus osallistui 15-17.2. järjestettyyn Akavan opiskelijavaltuuskunnan seminaariin ja valtuuston kokoukseen. Mutta mikä ihme on opiskelijavaltuuskunta? Ja mitä ihmettä tuollainen organisaatio tekee?

Akavan opiskelijavaltuuskunta koostuu Akavalaisten liittojen opiskelijapuolen edustajista. Valtuuskunta kokoontuu neljästi vuodessa pohtimaan opiskelijoihin vaikuttavia asioita, joita valtuuskunnan puheenjohtaja Maria Jokinen voi viedä eteenpäin Akavan hallitukselle. Valtuuskunta antaa myös suuntaviivoja arjen toiminnasta vastaaville neuvostolle ja työjaostolle. Valtuuskunta käyttääkin kokouksissaan ylintä päätösvaltaa. Tiivistettynä voidaan todeta Akavan opiskelijavaltuuskunnan pitkälti määrittelevän sen, mitä opiskelijapuolen asioita pyritään ajamaan läpi Akavan hallitukselle, jotta nämä voivat alkaa ajamaan kyseisiä asioita läpi pidemmälle.

Valtuuskunnalle kerrottiin myös mittavasti Akavan varsinaisesta toiminnasta. Tutuksi tulivat niin jäsenistön koostumus kuin Akavan harjoittama tutkimustoimintakin. Sekä Akavan että opiskelijavaltuuskunnan toiminnan avaaminen seminaarissa oli kokonaisuudessaan erittäin merkittävä osa, sillä iso osa valtuuskunnasta oli vaihtunut viime vuodesta. Perustoimintoja avaamalla ja läpi käymällä voidaan varmistaa laadullisen toiminnan jatkuminen. 

Akavan opiskelijavaltuuskunnan neuvosto tekee myös paljon omaa vaikuttamistyötä. Hyvänä esimerkkinä toimii vaalikevääseen tehtävät omat kampanjat, joiden lisäksi ollaan aktiivisessa yhteistyössä esimerkiksi Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK:in ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:in kanssa. Seminaarin aikana saimmekin kuulla paljon asiaa juuri vaikuttamistyöstä. Aiheet miten, mihin ja miksi on tärkeää vaikuttaa, olivat paljon pinnalla koko viikonlopun. Aiheista meille kertoivat mm. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja Akavan yhteiskuntapolitiikan yksikön johtaja Pekka Piispanen.  Saimmekin nauttia vaikuttamistyön luennoista aivan Suomen vaikuttamistyön huipulta. 

Toisena seminaaripäivänä pääsimme toden teolla työntouhuun, sillä luvassa oli workshop-työskentelyä erilaisista aiheista. Näihin kuuluivat mm. osaamissuunnitelma ja positiivisempi ay-liike. Näiden lisäksi puhetta riitti esimerkiksi vaalimainoksista, vaikuttamistyöstä ja hyvinvointiyhteiskunnan arvoista. Työpajoissa käytiinkin useita erittäin mielenkiintoisia keskusteluja erilaisten taustojen ja mielipiteiden asettuessa vastakkain. 

Valtuuskunnan viikonloppu huipentui sunnuntaina ensimmäiseen valtuuskunnan kokoukseen. Kokouksessa päätettiin mm. tämän vuoden tulevista aikatauluista ja työjaoston kokoonpanosta. 

Kokonaisuutena viikonloppu oli raskas, mutta palkitseva. Uusia näkökulmia, ajatuksia ja tuttavuuksia sekä tietysti ideoita Tradenomiopiskelijaliiton toiminnan kehittämiseksi. Seuraavaa valtuuskuntaa odotellessa.