BLOGI: Valmistuva tradenomi – huomioi nämä asiat, kun neuvottelet palkastasi
21.11.2024
Valmistumisen kynnyksellä moni uunituore tradenomi hakee aktiivisesti töitä tai neuvottelee työsuhteensa jatkumisesta ja ehdoista työnantajansa kanssa. Moni on jo vakinaisessa työssäkin, mutta kaikkia valmistuvia yhtä lailla mietityttää, miten valmistuminen vaikuttaa työuran ja palkan kehittymiseen ja mitä muuta palkasta neuvotellessa tulee huomioida.
Palkanmäärittelyn lähtökohdat ovat eri työpaikoissa erilaiset
Palkan määräytymistä sääntelee monilla toimialoilla työehtosopimus, jossa on määritelty kunkin työtehtävän vähimmäispalkka. Työehtosopimusta noudattavissa työpaikoissa palkat nousevat työsuhteen aikana työehtosopimuksen neuvotteluissa sovituilla palkankorotuksilla, jotka maksetaan niin sanottuina yleiskorotuksina kaikille työntekijöille tai osittain työnantajan päättämällä tavalla. Lisäksi työehtosopimuksessa voi olla määräyksiä tilanteista, joissa palkkaa tulee työsuhteen aikana korottaa, esimerkiksi toimenkuvan muuttuessa vaativammaksi.
Työnantaja voi myös maksaa työehtosopimuksen mukaista vähimmäistasoa korkeampaa palkkaa, jolloin palkasta neuvotellaan osittain yksilöllisin perustein. Käytännössä tämä edellyttää oman palkkatoiveen esittämistä työtä hakiessa ja henkilökohtaisten palkkaneuvottelujen käymistä työnantajan kanssa työsuhteen aikana.
Kaikilla toimialoilla työehtosopimusta ei ole. Tällöin palkasta neuvotellaan aina yksilöllisesti sekä työsuhteen alussa että sen aikana. Työpaikan organisaatiossa on kuitenkin oltava järkevä palkkarakenne eli työntekijöiden palkkojen tulee olla asianmukaisella tasolla heidän tehtäviensä vaativuuteen nähden.
Työnantajan palkkapolitiikka vaikuttaa siihen, miten palkka kehittyy työsuhteen aikana ja millaisilla perusteilla henkilökohtaisia palkankorotuksia on mahdollista saada. Perusteiden tulee olla tasapuolisia ja oikeudenmukaisia. Jos työnantaja ei ole avoin palkkapolitiikastaan, voi siitä saada tietoa työpaikalla henkilöstön edustajana toimivalta luottamusmieheltä tai kollegoilta.
Tehtävien vaatimustaso määrittelee palkan
Määräytyipä palkka työehtosopimuksen perusteella tai yksilöllisesti neuvotellen, ensisijainen palkanmääräytymisen peruste on aina työtehtävien vaativuustaso: mitä vaativampi työtehtävä on kyseessä, sitä korkeampaa palkkaa siitä lähtökohtaisesti maksetaan. Työntekijän suorittama tutkinto ei useimmiten ole suora kriteeri palkkatason määrittelylle, mutta siihen työntekijän koulutustaustalla on paljonkin vaikutusta, millaisiin ja kuinka vaativiin tehtäviin työuran aikana hakeudutaan ja työllistytään. Tehtävien vaativuuden lisäksi olennaista palkanmääräytymisessä on se, millainen osaamisen taso työntekijällä on. Tähän koulutus luonnollisesti myös osaltaan vaikuttaa.
Huomioi palkkaneuvottelussa myös työnantajan näkökulma
Jos olet valmistumisen hetkellä jo työsuhteessa, ei työnantaja välttämättä pidä pelkästään tutkintotodistuksen saamista perusteena palkan korottamiseen. Vaikka valmistumisen yhteydessä on tavanomaista neuvotella palkasta, kannattaa palkankorotuksen pyytämisen perusteeksi valmistella myös muita argumentteja. Tutkinto tuo työelämässä tarvittavaa osaamista ja valmiuksia, mutta useimmiten työnantaja näkee palkankorotuksen myöntämisen olevan ennen kaikkea sidoksissa siihen, että jotain konkreettista lisäarvoa on syntynyt. Tyypillisesti palkkaa korotetaan, kun toimenkuva on muuttunut aiempaa vaativammaksi ja ammatillinen osaaminen on kehittynyt. Työnantajan näkökulma kannattaa huomioida, kun valmistaudut palkkaneuvotteluun. Pohdi, millä tavoin voit perustella sitä, että työnantajan työpanoksestasi saama hyöty on kasvanut. Tutkinnon saaminen valmiiksi voi olla osa tätä yhtälöä, mutta se on harvoin ainoa olennainen argumentti palkan suuruudesta neuvoteltaessa.
Joissain työehtosopimuksissa on myös määräyksiä siitä, miten tutkintoon valmistuminen vaikuttaa työntekijän palkkaan. Tämä asia kannattaa tarkistaa, mikäli työpaikallasi noudatetaan työehtosopimusta. Vaikka erillistä kirjausta asiasta ei työehtosopimuksessa olisi, voi palkkaneuvottelun käymistä joka tapauksessa pyytää valmistumisen ollessa ajankohtainen. Yleensä palkkaneuvottelu käydään oman lähiesihenkilön kanssa.
Ota selvää palkanmääräytymisen perusteista ja työnantajan palkkapolitiikasta
Omasta palkkakehityksestä huolehtiminen työuran aikana edellyttää tiedonsaantia palkanmääräytymisen perusteista. Nämä asiat selviävät työnantajalta kysymällä – tähän jokaisella työntekijällä on oikeus.
Suurin osa työehtosopimuksista on valtakunnallisia ja siten myös julkisia, ja mikäli työpaikalla noudatetaan yrityksen omaa työehtosopimusta, tällöinkin työehtosopimuksen tulee olla saatavilla yrityksen työntekijöille. Jos työpaikalla on käytössä jokin muu palkkausjärjestelmä, tulee myös siitä saada tietoa työnantajalta.
Myös ymmärrys siitä, millaista palkkapolitiikkaa työnantaja noudattaa, on tärkeää palkkakehityksen kannalta. Olennaista on saada tietää, millaisilla perusteilla työnantaja myöntää henkilökohtaisia palkankorotuksia ja millaista ammatillista kehittymistä ja työsuoritusta itseltä odotetaan omassa roolissa, jotta palkka voisi nousta tai edellyttääkö palkkakehitys kenties siirtymistä vaativampiin tehtäviin. Näitä asioita voi kysyä omalta esihenkilöltä esimerkiksi kehityskeskustelun yhteydessä.
Palkkaneuvontaamme voit olla yhteydessä, jos tarvitset apua palkkaneuvotteluun valmistautumisessa ja asianmukaisen palkkatason määrittelyssä nykyiseen työhösi tai uuden työn hakemiseen liittyen. Palkkaneuvonnasta saat vuosittain toteuttamallamme jäsentutkimuksella kerättyyn tilastotietoon perustuvan palkka-arvion.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Miten työehtosopimus vaikuttaa palkkaukseen
Näin neuvottelet itsellesi parempaa palkkaa
Tradenomi, vallitseeko työpaikallasi avoin palkkakulttuuri?
Tradenomi, miten voisit kehittää työpaikkasi palkkakulttuuria?
Katriina Matinhelmi
Erityisasiantuntija, palkka- ja työttömyysturvaneuvonta
020 155 8807
palkkaneuvonta@tradenomi.fi
tyottomyysturva@tradenomi.fi