Hyvä alku työuralle - valmistumista ei tarvitse pelätä

22.7.2024 | Työelämä

Korkeakoulusta valmistuvalla on edessä uusi, jännittävä elämänvaihe: työelämään astuminen. Esihenkilö ja työkaverit voivat tukea monin tavoin, jotta alku sujuisi hyvin. Tutkija kertoo vinkit myös aloittajalle itselleen.

Ensiaskeleet työelämässä on se perusta, jolta nuori alkaa rakentaa uraansa. Tämä vaihe vaikuttaa pitkälle työuran kehittymiseen. Esihenkilön ja työyhteisön tuki on tässä vaiheessa erityisen tärkeää. Työterveyslaitoksen Onnistuneesti työuralle -tutkimus selvitti, miten auttaa nuori työuran alkuun.

Työuran alussa tietoa ja työtä sopivissa annoksissa

Erityisasiantuntija Telma Rivinojan mukaan keskeiset tehtävät, vastuut ja tavoitteet on kerrottava perehdytyksessä selkeästi. Tietoa kannattaa kuitenkin säännöstellä sopiviin annoksiin.

– Alussa on tärkeää antaa myös tehtäviä maltillisesti. Uudella työntekijällä on paljon opeteltavaa, joten työtahti on konkareita hitaampi. Työmäärää voi kasvattaa sitten, kun työ ja ympäristö tulevat tutuiksi, hän kertoo.

Telma Rivinojan mukaan uuden työntekijän työn sujumista ja hänen jaksamistaan kannattaa seurata alussa.

Telma Rivinojan mukaan uuden työntekijän työn sujumista ja hänen jaksamistaan kannattaa seurata alussa.

Tilaisuudet työkavereihin tutustumiseen ja työskentelyyn heidän kanssaan ovat hyvin tärkeitä. Työn sujumista ja työntekijän jaksamista tulee seurata alussa tarkoin.

– Aloitteleva työntekijä tarvitsee vahvistusta tunteelle työssä pärjäämisestä. Erityistarkkuutta tarvitaan haastavissa tilanteissa, sillä nuorella ei ole niistä kokemusta. Kiperiä tilanteita voi käydä ennalta läpi ja neuvoa, miten niissä toimitaan. Kun virheitä sattuu, tilanne on hyvä käydä yhdessä läpi ja pohtia, miten toimia jatkossa. On hyvä myös muistuttaa, että kompastuksia sattuu kaikille, eivätkä ne kerro siitä, miten hyvä hän on työntekijänä, sanoo Rivinoja.

Tarjoa nuorelle osaajalle varmuutta osaamisen kokemukseen

– Työntekijä voi hyvin, kun hänen vahvuutensa ja voimavaransa huomioidaan antamalla hänelle osaamista vastaavia tehtäviä ja minimoimalla kuormittavia tekijöitä. Jos vaikka uusi tekninen sovellus tuottaa hankaluuksia, sen käytön voi siirtää myöhemmäksi ja lisätä sen sijaan sopivampia tehtäviä. Näin hän saa onnistumisen kokemuksia. Kun työ sitten rullaa tottuneemmin, voimavaroja riittää uuden sovelluksen opetteluun, Rivinoja vinkkaa.

Uudelle työntekijälle kannattaa antaa myönteistä palautetta pienistäkin suorituksista. Pelkkä lausahdus ”Hyvin tehty” ei riitä, vaan kannattaa kertoa tarkemmin, mikä toimenpiteessä meni hyvin.

– Työntekijän on tärkeä oppia tunnistamaan omia vahvuuksiaan. Kerro, missä tilanteissa hän on taitava, ja mitä vaikutuksia sillä on. Pohtikaa myös sitä, mitä hän on jo oppinut. Osoita puheilla ja teoilla, että työntekijä on arvostettu, Rivinoja rohkaisee.

Vastavalmistunut: mitä itse voi tehdä työuran alkaessa?

Aloittavan työntekijän kannattaa hakeutua aktiivisesti uusien työkavereidensa seuraan, esittäytyä rohkeasti ja virittää keskustelua vaikkapa kysymällä apua työpaikan käytännöistä. Luontevimmin toisiin tutustuu työn äärellä.

– Jokaisella työssä aloittavalla on oikeus saada tukea työarjessa, niin konkreettisia neuvoja käytännön asioissa kuin henkistäkin tukea. Ihmiset auttavat ja jakavat osaamistaan mielellään – onhan avunpyyntö luottamuksen osoitus toiselle. Jos joku kuitenkin kieltäytyy, siitä ei kannata lannistua, vaan kysyä seuraavalta, Rivinoja vinkkaa.

– Jos työssä tuntee itsensä yksinäiseksi, kannattaa kertoa se esihenkilölle. Hänen tehtävänsä on järjestää kohtaamisia toisten kanssa ja etsiä projekti, johon voi liittyä mukaan. Itsekin voi pyytää päästä mukaan kiinnostavaan projektiin. Myös työpaikan harrastekerhoissa voi tutustua ihmisiin, ja itsekin voi ehdottaa yhteistä tekemistä työpaikalle.

Tärkeää on olla armollinen ja antaa itselle aikaa uuden oppimiseen. Omaa työtahtia on turha verrata konkareiden suorituksiin. Sen sijaan on hyvä miettiä, miten itse on työssä kehittynyt: missä onnistuin, mikä siinä auttoi ja voisiko toimintatavan kopioida muihin tehtäviin.

– Työ ei saisi täyttää koko elämää. Vapaa-aika, ystävät ja harrastukset ovat tärkeitä hyvinvoinnille ja elämän tasapainon ylläpitämiselle. Näin voimavarat riittävät myös työssä kehittymiseen, sanoo Rivinoja.

Esihenkilöt ovat aloittajan tuki ja turva

Tradenomi Väinö Haapamäki toimii Lennu IT:n kumppanuuspäällikkönä. Työelämään pääsyä vauhdittivat huolella tehdyt CV ja LinkedIn-sivut sekä aktiivinen verkostoituminen järjestötehtävissä ja työssä opintojen ohella. Hänellä on jo kolmas alan työpaikka.

– Perehdytys on tosi tärkeää. Alkuun pääsyssä on auttanut tiivis yhteistyö esihenkilöiden kanssa ja työskentely heidän kanssaan. Tietoa saa tulla alussa reilusti. Tutustuminen toiminnan eri osa-alueisiin auttaa hahmottamaan kokonaiskuvaa työpaikasta.

– Tärkeää on kerrata asioita pitkin vuotta. Me ihmiset kehitymme, mutta myös unohdamme yksityiskohtia. Tarvitessa lisäoppia kannattaa pyytää rohkeasti. On myös oltava armollinen itselle ja pidettävä huolta omasta hyvinvoinnista, Haapamäki sanoo.


Teksti: Tarja Sinervo; Kuvat: Eino Ansio ja iStock

Sinua voisi kiinnostaa myös

Polku unelmaduuniin -portaali auttaa muun muassa oman osaamisen tunnistamisessa ja CV:n päivittämisessä.

Ennen työsopimuksen allekirjoittamista, kannattaa sopimus tarkistuttaa juristeillamme. He auttavat myös, jos työsuhteen aikana syntyy epäselvyyksiä tai erimielisyyksiä työnantajan kanssa.

Danske Bankin vastavalmistuneen edut antavat sinulle hyvän alun myös sijoittamiseen ja oman asunnon hankintaan.

Muista päivittää jäsenyytesi verkkoasiaoinnissa, jottet menetä jäsenetujasi!

Lisää aiheesta: Työelämä

Opiskelija, turvaa selustasi ajoissa!

66 % tradenomiopiskelijoista kertoi vuonna 2023 työskentelevänsä tutkinnon suorittamisen ohessa, ja kesätöitä tehneiden määrä oli tätäkin suurempi. Arjen opiskelun ja työnteon tuoksinassa tulee harvemmin mietittyä työttömyysturvan merkitystä, vaikka ansioturvaa pystyisi kerryttämään pahan päivän varalle jo opiskeluaikoina, oli työ sitten osa-aikaista, satunnaista tai kokoaikaista.

Lue lisää

Työelämän heikennyksillä ei lisätä tuottavuutta, vaan luodaan pelotteita ja epävarmuutta!

Työelämään tehdään nyt rajuja muutoksia. Nämä muutokset kohdistuvat epäoikeudenmukaisen rajusti nuoriin ja opiskelijoihin, jotka ovat uransa alkutaipaleella tai vasta siirtymässä työelämään.

Lue lisää

BLOGI: Pidetään kiinni työelämälähtöisestä ammattikorkeakoulusta!

Opiskelijat ovat tulevaisuuden työelämän huippuosaajia. Jos haluamme, että ammattikorkeakouluistamme valmistuu entistäkin osaavampia tekijöitä, meidän täytyy pitää huoli opintojen työeälämäyhteyksistä!  

Lue lisää

Tulevan puheenjohtajan tervehdys

Viikonloppuna pidettiin myös järjestäytymiskokous, jossa päätettiin tulevan hallituksen projekti- ja aluevastuut.

Lue lisää

Blogi: Vinkkejä oman tulevaisuuden turvaksi!

Nyt Black Weeks-kampanjan aikana tulemme nostamaan esille Musta-jäsenyyden etuja. Kannattaa siis pistää seurantaan Tradenomiopiskelijat Instagramissa ja Facebookissa!

Lue lisää