KANNANOTTO: Ei rikota tulevaisuuden työelämän tekijöitä! (KOTT-tutkimus 2024)

19.12.2024

Joulu lähestyy ja sen myötä maisemaa koristavat mitä kirkkaimmat jouluvalot. Opiskelijoilla on kuitenkin edessään entistäkin pimeämmät ajat, eikä kirkkainkaan jouluvalo taida muuttaa sitä todellisuutta. Opiskelijat kamppailevat taloudellisen epävarmuuden, kasvavan velkataakan ja uupumuksen kanssa. Hyvinvointiin ja koulutukseen panostaminen on investointi koko yhteiskunnan tulevaisuuteen, mutta nykyiset päätökset vievät kehitystä väärään suuntaan.

Syksyllä 2024 julkaistut Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT) tulokset paljastavat hälyttävän, mutta vähemmän yllättävän kuvan opiskelijoiden kurjasta tilanteesta. Ammattikorkeakouluopiskelijoista lähes joka neljäs (24 %) koki toimeentulonsa erittäin niukaksi ja epävarmaksi viimeisen vuoden aikana. Luku on noussut merkittävästi vuodesta 2021, jolloin osuus oli noin joka kuudes (16 %). Taloudellisella epävarmuudella on vaikutuksia opiskelijoiden mielenterveyteen, opintojen etenemiseen ja yleiseen jaksamiseen, mikä vaarantaa opiskelijoiden valmiudet siirtyä hyvinvoivina ja osaavina työelämään.

Hallitus on päättänyt toimista, jotka syventävät opiskelijoiden ahdinkoa. Siirtyminen yleisestä asumistuesta opintotuen asumislisään (1.8.2025 alkaen) tarkoittaa korkeakouluopiskelijalle pahimmillaan jopa tuhansien eurojen leikkausta vuosittaisiin tuloihin. Opintotuen indeksijäädytys pahentaa tilannetta entisestään, koska tukien määrä ei sopeudu elinkustannusten nousuun. Lisäksi lainapainotteisuuden kasvu pakottaa opiskelijat ottamaan enemmän velkaa jo opiskelujensa aikana. Näin ollen korkeakouluista siirtyy työelämään velkaantuneita ja uupuneita vastavalmistuneita, joilta odotetaan paljon, mutta joilla on jo valmiiksi raskas taakka kannettavanaan – henkisesti ja taloudellisesti.

Opiskelijat eivät vain tingi mukavuuksistaan, vaan joutuvat tasapainoilemaan elämän perusasioiden kanssa; mitä ruokaa ostetaan, mitä lääkkeitä on varaa ostaa, riittävätkö rahat vuokraan?

KOTT-tutkimus paljastaa myös, kuinka vakavasti taloudelliset vaikeudet vaikuttavat opiskelijoiden arkeen. Jopa neljäs korkeakouluopiskelijoista pelkää, ettei ruoka riitä. Lähes viidennes on joutunut tinkimään lääkkeiden hankinnasta. Taloudellinen ahdinko heijastuu mielenterveyteen, opintojen etenemiseen ja yleiseen jaksamiseen. Opiskelijat eivät vain tingi mukavuuksistaan, vaan joutuvat tasapainoilemaan elämän perusasioiden kanssa; mitä ruokaa ostetaan, mitä lääkkeitä on varaa ostaa, riittävätkö rahat vuokraan?

Herättävätkö nämä luvut päätöksentekijöiden huomion? Valitettavasti ei siltä vaikuta. Petteri Orpon ja Riikka Purran hallituksen tekemät leikkaukset asettavat tulevaisuus näkymät entistä synkemmiksi, ellei päätöksentekoon tehdä suunnanmuutosta!

Tulevaisuuden työelämän laatu on uhattuna

Taloudelliset paineet eivät ole vain opiskelijoiden ongelma, vaan ne ovat uhka koko yhteiskunnalle ja tulevaisuuden työelämälle. Taloudellisen epävarmuuden kuormittama ja uupunut opiskelija ei valmistu täysipainoisena osaajana, vaan väsyneenä ja velkaantuneena työelämään. Suomi tarvitsee korkeasti koulutettuja, hyvinvoivia ammattilaisia, mutta nykyinen politiikka syö pohjaa tältä tavoitteelta. Työelämän laatu ja yhteiskunnan talouskasvu riippuvat osaavasta ja hyvinvoivasta työvoimasta.

Hyvinvoivat opiskelijat valmistuvat nopeammin ja ovat paremmin varustautuneita työelämän haasteisiin. Se, että opiskelijoiden perusasioista – kuten asumisesta, ravinnosta ja terveydestä huolehditaan, on ensiarvoisen tärkeää niin yksilön kuin koko yhteiskunnan ja tulevaisuuden näkökulmasta.

Minkälaista tulevaisuutta työelämälle tällaisella politiikalla luodaan? On aika ymmärtää, että opiskelijoiden tukeminen ei ole vain menoerä, vaan investointi koko yhteiskunnan tulevaisuuteen. Päätöksenteossa on varmistettava, että myös opiskelijoilla on mahdollisuus elää, opiskella ja valmistua hyvinvoivina ja näin vastata työelämän haasteisiin!

- Tradenomiopiskelijat & Insinööriopiskelijaliitto -