Kesätyönhaku on kuumimmillaan talven tullen
17.1.2025 | Ura
Opiskelijoiden kesätyönhaun kuumin sesonki on aikaistunut alkuvuoteen painottuvaksi. Kesätöitä haetaan jo vuodenvaihteen jälkeen.
Useimmissa kesätyöpaikoissa työt aloitetaan toukokuussa, jolloin vakinaisten työntekijöiden lomakausi alkaa. Tuuraajia tarvitaan läpi kesän – työt jatkuvat usein elo- tai syyskuulle saakka.
Tradenomiopiskelijoiden merkittävimpiä työllistäjiä ovat kaupan ala, rahoitusala ja logistiikka-ala
Opiskelijat työllistyvät usein myös asiakaspalvelu- ja assistenttitehtäviin tai talous- ja henkilöstöhallinnon tehtäviin eri toimialoilla.
Muun muassa IT-tehtäviä ja markkinoinnin tehtäviä, joihin valmistuneita tradenomeja myös työllistyy paljon, tehdään kesätöinä vähemmän. Tämä johtuu työn luonteesta; jos työtehtävät ovat projektiluonteisia tai edellyttävät tiimityötä, vaatii työtehtävissä tehokkaasti toimiminen myös kollegojen läsnäoloa. Kesätyöntekijä ei voi esimerkiksi yksinään edistää projektia muun tiimin lomaillessa. Kesätyöt ovat tyypillisesti sellaisia, jotka voidaan kohtalaisen nopeasti opettaa ja joissa kesätyöntekijä pystyy toimimaan melko itsenäisesti lyhyehköllä perehdytyksellä.
Tradenomitutkinto on monipuolinen tutkinto, joka valmistaa toimimaan työelämän asiantuntija- ja johtotehtävissä eri toimialoilla
Opiskeluaikana työura alkaa kuitenkin tyypillisesti toimihenkilötasoisista tehtävistä, koska asiantuntija- tai johtoasemaan kipuaminen työelämässä edellyttää tutkinnon lisäksi myös työkokemusta.
Koulutusta vastaaviin, lähempänä asiantuntijatasoa oleviin tehtäviin mennään useammin työharjoitteluun kuin kesätöihin. Harjoittelun jälkeen moni jatkaa töitä opintojen ohella osa-aikaisesti.
Tradenomitutkinnossa erilaisia koulutusohjelmia on useita ja suuntautumisvaihtoehtoja vieläkin enemmän. Suuntautuminen opinnoissa määrittelee myös sitä, millaisia töitä opiskelija ryhtyy hakemaan. Työpaikat ja tehtävät voivat olla keskenään hyvin erilaisia riippuen siitä, painottuuko opintojen suuntaus esimerkiksi taloushallintoon, kansainväliseen kauppaan, markkinointiin tai IT-puolelle.
Kesätyön palkka voi olla yksilöllisesti neuvoteltavissa tai se voi määräytyä työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen perusteella
Palkkataso lähtee tyypillisesti 2000 eurosta ylöspäin kokoaikaisessa työssä, tehtävien vaativuudesta ja aiemmasta työkokemuksesta riippuen.Valmistumista lähestyvien palkkataso voi olla jo lähempänä 3000 euron suuruusluokkaa, joskaan tällöin ei yleensä kyse ole enää vain kesätöistä, vaan opiskelija on koulun ohella ollut osa-aikatyössä ja tuuraa kokoaikaisena vakinaisia työntekijöitä kesän ajan.
Valmistumisen jälkeen työsuhde usein vakinaistetaan eli on tavallista, että vastavalmistuneet työllistyvät pidemmäksikin aikaa opiskeluaikaisiin kesätyö- ja harjoittelupaikkoihinsa.
Liiton verkkosivuilta opiskelijat ja vastavalmistuneet löytävät suuntaa-antavat palkkasuositushaarukat
Löydät sivuiltamme kesätyön tai harjoittelun aloituspalkan neuvottelemiselle ja myöhemmälle palkkakehitykselle suuntaa antavat suositushaarukat. Suositukset koskevat opiskelijoita ja vastavalmistuneita.
Hyödynnä myös palkkaneuvontamme
Myös henkilökohtainen palkkaneuvonta puhelimitse ja sähköpostitse on Kulta- ja Musta-tason opiskelijajäsentemme käytettävissä.
Muista liittyä työttömyyskassaan kesätyöt aloittaessasi – tämä onnistuu liiton kautta!
Ansiopäivärahaoikeuden kerryttäminen työttömyyden varalle vaatii syksyllä 2024 voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen yhteensä 12 kuukauden työskentelyä. Työttömyysturvaa ajatellen opiskelijan kannattaa näin ollen pyrkiä tekemään mahdollisimman pitkiä kesätyösuhteita opiskeluaikana. Ennen kuin voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, sinun on täytynyt kerryttää työssäoloehto vähintään 12 kuukauden työssäololla. Työttömyyskassaan tulee muistaa liittyä, jotta työssäoloehtoa kertyy.
Musta-tason opiskelijajäsenyys pitää sisällään työttömyyskassan jäsenyyden. Jos olet Hopea- tai Kulta-tason jäsen, päivitä jäsenyytesi Musta-tasolle heti työsuhteesi alkaessa!
Katriina Matinhelmi
Erityisasiantuntija, palkka- ja työttömyysturvaneuvonta
020 155 8807
palkkaneuvonta@tradenomi.fi
tyottomyysturva@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Ura
Matka osaamisesta unelmiin.
Blogitekstissä on kerrottu minkä laista tukea Tradenomit tarjoavat matkalla osaamisesta unelmiin.
Valmistumisen kynnyksellä: Pelot, odotukset ja keinot selvitä elämänmuutoksen haasteista
Valmistumista voidaan jarrutella, koska opiskelijaelämä tuntuu tutulta ja turvalliselta työelämään verrattuna. Työelämä saattaa näyttäytyä opiskelijalle kuormittavana ja arvaamattomana. Valmistumisahdistus kanavoituu usein opinnäytetöiden tekemisen tai viimeisten kurssien suorittamisen lykkääntymiseen. Valmistumiseen liittyvät vaikeatkin tunteet kannattaa ottaa puheeksi.
Opiskelijavaihtoon kannattaa lähteä avoimin mielin
Opiskelijavaihdossa voi sattua ja tapahtua. Tämän sai kokea myös Espanjan Cordobassa toisen opiskeluvuoden kevätlukukauden viettänyt Mea Nguyen. Matkaan kannattaa lähteä vastaanottavaisena, sillä vaihtojakson tuomat hyödyt kantavat pitkälle työelämään. Vaihdossa tapaa uusia ystäviä ympäri maailmaa ja paineensietokyky kasvaa.
Verkostoituminen lähtee vastavuoroisuudesta
Kuinka verkostoitua? Verkostojen rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, mutta alkuun pääsee helposti lähtemällä tapahtumiin. Verkostojen luominen ei ole magiaa. Kyse on normaalista ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.
Hyvä työharjoittelu perustuu yhteistyölle
Opintoihin kuuluva työharjoittelujakso antaa sekä opiskelijalle että työnantajalle mahdollisuuden oppia uutta. Harjoittelun aikana on tarkoitus päästä soveltamaan oppimaansa käytäntöön ja kehittyä ammatillisesti. Kerro rohkeasti työnantajalle mitä toivot ja mitä haluat oppia harjoittelun aikana!