Opiskelijavaihtoon kannattaa lähteä avoimin mielin
15.5.2023 | Ura
Vuotava espanjalaisen keittiön putki ja vaihtokohteen muutos viime tipassa. Opiskelijavaihdossa voi sattua ja tapahtua. Matkaan kannattaa lähteä vastaanottavaisena, sillä vaihtojakson tuomat hyödyt kantavat pitkälle työelämään.
– Vaihdossa on hyötyä siitä, että uskaltaa kysyä. Ihmiset kyllä auttavat, kun ottaa avun vastaan, sanoo Mea Nguyen. Hän oli opiskelijavaihdossa Espanjan Cordobassa toisen opiskeluvuoden kevätlukukauden. 24-vuotias tradenomiopiskelija suorittaa loppuvaiheen wellness-liiketoiminnan opintoja Savonian ammattikorkeakoulussa Kuopiossa.
Kun Cordoban kodin keittiössä hajosi vesiputki, niin naapurin mummo tuli hoitamaan asiaa. Tai kun Nguyen oli kovassa kuumessa ja etsi pyhäpäivänä avointa apteekkia, niin vanha mies tuli avuksi.
– Hän ymmärsi varmaan mitä etsin, otti kädestä kiinni ja lähti kanssani etsimään apteekkia.
Mea Nguyen kokee vaihdon kasvattaneen itsevarmuutta ja esiintymistaitoja.
Kielimuuri ylitettiin opiskelijavaihdossa joka päivä
Nguyenin opinnot ovat nyt loppuvaiheessa ja hänen tavoitteenaan on valmistua syksyllä 2023. Sen jälkeen hän haluaa töihin. Hänen pitkän tähtäimen urasuunnitelmansa on työskennellä hyvinvointialan yrityksen operatiivisessa johdossa, tai suuntautua työhyvinvointiin.
Nguyen kertoo aina halunneensa asua ulkomailla. Heti lukion jälkeen, 19-vuotiaana, hän lähti töihin Maltalle. Hän opiskeli espanjan kieltä kolme vuotta lukiossa ja päätti ystävänsä kanssa lähteä vaihtoon Espanjaan. Yksi syy oli myös Espanjan aurinko.
– Inhoan talvea, varsinkin Kuopion talvea, kun täällä on niin kylmä ja paljon lunta.
Alun perin kaverusten piti lähteä Sevillaan ja paperityöt sitä varten oli tehty. Lähdön oli määrä olla tammikuussa 2022. Joulukuussa tuli tieto, että Sevillaan otetaan sittenkin vain yksi vaihto-opiskelija. Kaverukset päättivät kysyä, voisivatko he molemmat lähteä Sevillan sijasta toiseen andalusialaiskaupunkiin Cordobaan ja se onnistui. Kohteen vaihtuminen oli aluksi pieni shokki mutta loppujen lopuksi muutos osoittautui onnenpotkuksi.
– Cordobassa sai paljon autenttisemman kokemuksen Espanjasta. Jouduimme keskelle Andalusian kulttuuria.
Espanjan kielen oppimista vauhditti se, että kaupungissa englantia puhuivat lähinnä vain muut vaihto-opiskelijat ja osa opettajista. Nguyen otti myös espanjan kielen kursseja vaihtoaikanaan. Googlen kääntäjästä oli apua vaativammissa tilanteissa, kuten lääkärikäynnillä.
Uusia ystäviä ympäri maailmaa
– Ennen lähtöä olin miettinyt, millaista Espanjan kulttuuri ja arki olisi. Tiesin, että se on paljon äänekkäämpiä ja energisempää.
Se tuntui hyvälle. Nguyen odotti myös, että oppii kieltä, pääsee tekemään ja näkemään paljon, saa viettää aikaa kansainvälisessä ilmapiirissä ja tapaa paljon ihmisiä. Kaikki odotukset täyttyivät.
Kaveriporukka muodostui paikan päällä ja sen kanssa reissattiin eri puolille Espanjaa ja Portugaliin asti. Yksi parhaista puolista oli juuri maailman avautuminen uusien verkostojen kautta.
– Kun tiputetaan tuollaiseen ympäristöön, missä on ympäri maailmaa ihmisiä, jotka ovat samassa tilanteessa, niin siitä tulee tosi tiivis porukka.
Paineensietokyky kasvoi opiskelijavaihdon myötä
Vaihdossa Mea Nguyen kokee saaneensa itsevarmuutta ja esiintymistaitoja.
– Suomalaisessa kulttuurissa on totuttu olemaan herättämättä huomiota. Espanjassa sellaisella jää jalkoihin.
Koulussa vaadittiin, että suurin osa koulutöistä oli esiintymistä vaativia ja yleisölle puhumista. Vaikka nykyään esiintyessä tulisi hetken muistikatkos, niin se ei enää haittaa.
– Siitä on työelämässäkin hyötyä, kun siedän painetta aiempaa paremmin.
Suunnittele vaihto hyvissä ajoin
– Vaihdossa voi ruokkia omaa kiinnostusta tietyn maan kielestä ja kulttuurista. Siitä voi olla hyötyä, kun valmistuu ja on valmiiksi verkostot luotuna alueelle, sanoo Maarit Haukka, Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden asiantuntija.
Kannattaa miettiä, painaako vaihtokohteen valinnassa eniten kieli ja kulttuuri vai opintosisällöt. Vaihtokohteessa opiskelukulttuuri saattaa olla käytännönläheisyyden sijaan akateemisempi. Myös kohteen kustannustaso ja asumisratkaisu kannattaa selvittää etukäteen.
Haukka suosittelee lähtemään vaihtoon toisen opiskeluvuoden aikana. Vaihto on hyvä aikatauluttaa ja suunnitella osaksi opintoja niiden alusta lähtien, jotta ulkomaan jaksosta muodostuu luonteva osa tutkintoa. Tukea vaihdon suunnitteluun kannattaa pyytää oman oppilaitoksen kansainvälisten asioiden asiantuntijoilta. Vaihto kannattaa ottaa puheeksi myös opinto-ohjaajan kanssa.
Teksti: Sanna Leskinen Kuvat: Jesse Karjalainen ja iStock
Lisää aiheesta: Ura
Matka osaamisesta unelmiin.
Blogitekstissä on kerrottu minkä laista tukea Tradenomit tarjoavat matkalla osaamisesta unelmiin.
Valmistumisen kynnyksellä: Pelot, odotukset ja keinot selvitä elämänmuutoksen haasteista
Valmistumista voidaan jarrutella, koska opiskelijaelämä tuntuu tutulta ja turvalliselta työelämään verrattuna. Työelämä saattaa näyttäytyä opiskelijalle kuormittavana ja arvaamattomana. Valmistumisahdistus kanavoituu usein opinnäytetöiden tekemisen tai viimeisten kurssien suorittamisen lykkääntymiseen. Valmistumiseen liittyvät vaikeatkin tunteet kannattaa ottaa puheeksi.
Verkostoituminen lähtee vastavuoroisuudesta
Kuinka verkostoitua? Verkostojen rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, mutta alkuun pääsee helposti lähtemällä tapahtumiin. Verkostojen luominen ei ole magiaa. Kyse on normaalista ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.
Hyvä työharjoittelu perustuu yhteistyölle
Opintoihin kuuluva työharjoittelujakso antaa sekä opiskelijalle että työnantajalle mahdollisuuden oppia uutta. Harjoittelun aikana on tarkoitus päästä soveltamaan oppimaansa käytäntöön ja kehittyä ammatillisesti. Kerro rohkeasti työnantajalle mitä toivot ja mitä haluat oppia harjoittelun aikana!
Yrittäjäksi jo opiskeluaikana
Yrittäjämäistä asennetta tarvitaan työelämässä. Sen kehittämisestä on hyötyä, vaikka ei yrittäjäksi päätyisikään. Yrittäjyyttä kannattaa kokeilla opiskeluaikana: riskit ovat pienemmät ja harjoittelun ja opinnäytetyön voi tehdä omalle yritykselle.