Kokemus kerrallaan kohti uutta, kannustaa vuoden tradenomiopiskelija Emília Holányi
25.3.2024 | Uratarinat
Unkarin pääkaupungista Budapestista kotoisin oleva Holányi kertoo hyötyneensä siitä, että suhtautuu avoimin mielin uusiin asioihin ja ihmisiin.
Vuoden tradenomiopiskelijaksi on valittu Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK) opiskeleva Emília Holányi. Käynnissä on 21-vuotiaan kansainvälisen liiketoiminnan opiskelijan toinen opiskeluvuosi Suomessa.
– Suomeen asettumistani on auttanut eniten avoin asenne. Se on myös neuvoni Suomeen ulkomailta muuttavalle opiskelijalle. Ei kannata tuomita jotain tilannetta tai ihmistä ennen tutustumista, Holányi kertoo.
Budapestissa Holányi kävi taloustieteeseen erikoistunutta lukiota. Lukio-opinnoista on ollut hänelle hyötyä ensimmäisen lukuvuoden aikana Suomessa.
– Nuorempana en tiennyt, mitä työtä haluaisin tehdä aikuisena. Ajattelin, että millä tahansa alalla olisi hyödyllistä tietää, miten yritykset toimivat sekä ymmärtää verotuksellisia asioita ja yritysrahoitusta. Minusta on hyödyllisempää opiskella konkreettisia asioita yleistiedon sijaan.
Opiskelu ulkomailla oli hyvä päätös
Kun Holányi puolitoista vuotta sitten muutti Suomeen, olivat kaupunki, suomalainen kulttuuri, ammattikorkeakoulun opiskelutapa ja sen opiskelijat hänelle uusia. Kaiken lisäksi hän asui ensimmäistä kertaa yksin, eikä lapsuuden perheensä kanssa.
– Tunsin itseni samaan aikaan vapaaksi ja stressaantuneeksi.
Hän on kuitenkin tyytyväinen päätökseensä opiskella ulkomailla ja juuri Suomessa.
”Tunsin itseni samaan aikaan vapaaksi ja stressaantuneeksi”, Emília Holányi kuvailee opintojen alkua, kun kaikki ympärillä oli uutta.
– Olen oppinut paljon yritysten toiminnasta, koska saamme siitä opintojen aikana paljon käytännön kokemusta. Olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon pidän opinnoistani.
Viime lukukaudella Holányi suunnitteli ryhmätyönä kuvitteellisen pienyrityksen, joka vuokraisi kasveja. Ryhmä kehitti liikeidean, teki liiketoimintasuunnitelman ja esitteli yrityksen opiskelijoiden järjestämässä tapahtumassa.
Työnteko opintojen rinnalla ei kuitenkaan ole onnistunut. Holányi kertoo yrittäneensä löytää työpaikkaa, mutta monissa työpaikoissa edellytetään suomen kielen taitoa.
Holányi on hakenut ulkomaan vaihtoon seuraavan lukukauden ajaksi. Ulkomaan vaihdon jälkeen hän osallistuu opintoihin kuuluvaan harjoittelujaksoon ja sen jälkeen edessä on opinnäytetyön tekeminen. Holányi suunnittelee tekevänsä sen markkinoinnin alalta tai innovaatioista.
Nyt mielessä siintävät kuitenkin meren aallot.
– Melkein kaikki yliopistot, joihin hain vaihtoon, sijaitsevat merenrantakaupungissa.
Ykkösvaihtoehtona hänellä on opiskelupaikka Porton kaupungissa, Portugalin länsirannikolla.
Verkostoitumalla ystäviä loppuelämäksi
Holányi toimii tutorina uusille opiskelijoille tämän lukuvuoden ajan. Varsinkin opintojen alussa uusilla opiskelijoilla on mielessään paljon kysymyksiä.
– Minun on omien kokemusteni perusteella helppo vastata moniin ulkomaalaisten opiskelijoiden kysymyksiin. Mielestäni tyhmiä kysymyksiä ei ole. Minulta voi kysyä myös itsestään selviltä tuntuvia asioita.
Tutoroinnista ei saa palkkaa. Lukukahden lopussa tutorit kirjoittavat oppimispäiväkirjan ja saavat tehtävistään opintopisteitä. Holányi pitää siitä, että saa tutorina tuntea olevansa hyödyksi.
Suomeen on rakentunut myös uusi, opiskelijakavereista koostuva sosiaalinen verkosto. Siihen kuuluvat ystävät tukevat toinen toisiaan.
– Rakastan sitä, kun saan uusia ystäviä ja tapaan eri puolilta maailmaa tulevia ihmisiä. Olen sataprosenttisen varma, että jotkut Suomessa tapaamistani ihmisistä pysyvät ystävinäni loppuelämän. Se on minusta todella arvokasta.
Revontulten tuijotusta lähimetsässä
Holányi kertoo aina halunneensa asua ulkomailla ja opiskelu ulkomaisessa yliopistossa tuntui helpoimmalta tavalta päästä tavoitteeseen. Pohjoismaihin häntä houkutteli mahdollisuus opiskella ilmaiseksi.
Opiskelualan valintaan vaikutti myös se, että useimmat yliopistot tarjoavat englannin kielellä juuri kansainvälisen liiketoiminnan opintoja. Erikoistumisalueina Holányita kiinnostavat nyt erityisesti markkinointi, innovaatiot ja konsultointi.
Opiskelija-asunto löytyi Tampereelta nopeasti, sillä se sijaitsee talossa, joka puretaan lähivuosina. Suomen-kotiinsa Holányi on kuitenkin tyytyväinen, sillä se sijaitsee rauhallisella paikalla metsän vierellä.
Holányi nauttii metsäkävelyistä, ajanvietosta järven rannalla ja marjojen poimimisesta.
– Metsässä unohdan stressin ja kaikki vastuullani olevat asiat.
Holányin mieleen ovat painuneet hetket, jolloin hän on onnistunut näkemään revontulia lähimetsässä. Hän seuraa mobiilisovelluksesta revontulten näyttäytymisen todennäköisyyttä. Joskus hän on odottanut revontulia aamukahteen asti.
– Joskus komeimmat revontulet näyttäytyvät vain viiden minuutin ajan. Siinä niiden kauneus oikeastaan piilee.
Kokemus kerrallaan kohti uutta
Holányi kertoo, ettei hän vielä tiedä, mitä työtä hän haluaisi tehdä saatuaan opinnot päätökseen. Hän haluaa pitää mielen avoimena erilaisille mahdollisuuksille.
– Haluan ennen kaikkea työn, jonka ansiosta voin matkustaa – joko työaikana tai vapaa-ajallani. Tärkein tavoitteeni on nähdä ja kokea mahdollisimman monia maita ja kulttuureja. Se oli yksi syy, jonka takia päätin opiskella ulkomailla.
Unkariin hän ei aio palata, mutta hän miettii, että voisi ehkä suorittaa maisterin opintonsa Suomessa nyt kun maa ja sen koulutusjärjestelmä ovat tulleet tutuiksi.
– Totta kai minua alun perin jännitti muuttaa Suomeen. Itsevarmuutta kuitenkin karttuu, kun kokemus kerrallaan kulkee kohti uusia asioita, sanoo Emília Holányi.
Teksti: Sanna Leskinen
Kuvat: Eino Ansio
Artikkeli julkaistu Tradenomi-lehdessä 1/2024. Lue lehti täällä!
Lisää aiheesta: Uratarinat
Vieraskynä: Tradenomina EU-uralle?
Jos joku olisi vuonna 2018 aloittaessani tradenomiopinnot sanonut, että tulen vielä työskentelemään Euroopan parlamentissa ja avustamaan esimerkiksi tämän hetken suurimpien ilmastolakien kanssa, en olisi ikinä uskonut.
Hyppy työelämään.
Emma Harjulan tarina hypystä työelämään. Blogikirjoitus on osa Opiskelijasta Ammattilaiseksi -kampanjaa.
Ympyrä sulkeutuu.
Tradenomi Sini Tuovinen kertoo tarinansa keittiöstä koulunpenkille ja takaisin.
Vuoden Tradenomiopiskelija Aleksi Oinonen: ”Markkinoinnissa vetää puoleensa se, ettei koskaan tule valmista”
Aleksi Oinonen valittiin Vuoden Tradenomiopiskelijaksi opiskelijoiden vuosijuhlassa joulukuun alussa. Oinonen palkittiin, sillä hän on opintojen alusta saakka auttanut ja tsempannut muita vuosikurssinsa opiskelijoita. Vuoden Tradenomiopiskelija valitaan, sillä Tradenomit haluaa palkita tradenomien joukosta yksilöitä, jotka ovat omassa yhteisössään olleet luomassa Maailman parasta työelämää ja nostamassa tradenomien profiilia.
Opiskelijasta ammattilaiseksi – häikäiseekö tulevaisuus vai onko epävarmuuden pimeys pelottava?
MeriSade Kuusela valmistuu ammattikorkeakoulusta vuotta ennen tavoiteajan täyttymistä ja hänellä on jo selvät suunnitelmat tulevaisuuden varalle, mutta millainen matka opiskelijasta ammattilaiseksi on ollut?