Talouden tasapainottamiseen vaaditaan oikeudenmukaisuutta!

12.12.2023

Velkalaiva ajelehtii vailla suuntaa, mutta missä on kapteeni? 

Kuluneen syksyn aikana poliittisen keskustelun polttaviksi puheenaiheiksi on noussut paljon puhuttu talouden tasapainottaminen sekä niin kutsutun “velkalaivan” kääntäminen. Kysymys kuuluu: kenen ja minkä kustannuksella taloutta tasapainotetaan? Meidän mielestämme se tehdään nuorten, opiskelijoiden ja tulevaisuuden kustannuksella, mikä on yksiselitteisesti väärin! 

Juhlapuheet velan taittamisesta vanhenivat äkkiä, kun hallituksen talousarvio vuodelle 2024 olikin 11,5 miljardia alijäämäinen. Heikossa taloustilanteessa velkaa ei voida ottaa, jotta voidaan ideologisista syistä keventää jo valmiiksi hyvätuloisten verotusta, mutta niin vain hallitus tekee. Tämä on velkaa, joka siirtyy edelleen nuoremmille ja nuoremmille sukupolville maksettavaksi tulevaisuuteen. Hallitus on lisäämässä opintolainan valtiontakausta 200 eurolla kuussa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 3,5 vuoden tradenomitutkintoa suorittavalle yli 6000 euron pottia takaisinmaksettavaa lainaa. Valtio siirtää velkaansa maksettavaksi opiskelijoille, onko tämä reilua?

Orpon hallitus on tekemässä kovia leikkauksia, jotka kohdistuvat tällä hetkellä pääsääntöisesti taloudellisesti heikoimmassa asemassa oleviin. On perusteltua poistaa kannustinloukkuja, mutta ei ole missään nimessä perusteltua, että jo heikkotuloiselta otetaan satoja euroja toimeentulosta saatesanoilla “Menkää töihin.” Opiskelijoiden pitää pystyä keskittymään opiskeluun, mikä tukee tavoiteajassa valmistumista ja sitä, että työelämään siirtyy hyvinvoiva oman alansa asiantuntija. 

Ei ole missään nimessä perusteltua, että heikkotuloiselta otetaan satoja euroja toimeentulosta suunnilleen saatesanoilla “Mene töihin.”

Suomen tulevaisuus ja talouskasvu rakentuu laadukkaan koulutusjärjestelmän päälle, mistä valmistuu hyvinvoivia osaajia. Laadukas koulutusjärjestelmä ja elinikäinen oppiminen ovat avainsanoja, joilla tämä maa saadaan uuteen nousuun ja vienti vetämään. Valitettavasti tätä kivijalkaa ollaan murentamassa. Luomalla taloudellista turvaa, luodaan hyvinvointia ja motivaatiota lähteä korkeakouluun kehittämään omaa osaamista ja sitä kautta edistää Suomen taloudellista vakautta ja kasvua. Sijoitus nuorten ja opiskelijoiden hyvinvointiin aikaisessa vaiheessa on sijoitus tulevaisuuteen. 

Isoimmat hallituksen ajamat muutokset, joista opiskelijan tulisi olla tietoinen: 

  • Työttömyysturvan suojaosan ja lapsikorotusten poistaminen
  • Työttömyysturvan työssäoloehdon muuttaminen 6 kuukaudesta 12 kuukauteen
  • Ansioturvan porrastaminen
  • Sosiaalietuuksien indeksikorotuksen jäädyttäminen
  • Yleisen asumistuen leikkaaminen
  • Aikuiskoulutustuen poistaminen

Sosiaali- ja terveysministeriö tarkasteli leikkauksien yhteisvaikutuksia ja julkaisi muistion, jossa suhteellisesti isoimmaksi kärsijäksi leikkauksista päätyi työttömät ja opiskelijat. Onko tämä kohtuullista? Onko kohtuullista, että jo epävarmasta taloustilanteesta ja tulevaisuudesta leikataan vielä lisää? Onko kohtuullista, että jo huonosti voivia opiskelijoita kuritetaan edelleen enemmän ja heidän selkänahasta revitään säästöjä, kun samaan aikaan työelämässä olevalle hyvin tienaavalle pääministerin palkkaluokassa elävälle tuodaan hopealautasella verokevennyksiä?

Vaalien aikaan puolueissa puhuttiin kovaan ääneen jo mainitun velkalaivan kääntämisestä sekä koulutuksen turvaamisesta. “Koulutus on erityissuojelussa” kuului keväällä useaan otteeseen ja kuinka kävikään? Aivan, kuten vuoden 2015 koulutuslupauksen kanssa kävi, näiden vaalien jälkeen on surullista seurata kuinka ennen vaaleja tehdyt lupaukset ja puheet unohdetaan, ja tämän velkalaivan kölin alta vedetään kaikista heikoimmassa asemassa olevat. 

Koulutuksesta ja opiskelijoilta leikkaaminen on lyhytnäköistä politiikkaa, jossa jokainen pois otettu euro on pois tulevaisuudesta ja kehityksestä! Nuoret ja opiskelijat ansaitsevat saada äänensä kuuluviin, jotta tulevaisuudessakin halutaan ja uskalletaan lähteä jatko-opiskelemaan ja kouluttautumaan uudelleen ilman huolta oman talouden tuhoamisesta.


 

Eeva Määttä

Edunvalvonta

040 675 3253

eeva.maatta@tradenomiopiskelijat.fi

Aluevastuu: Talko ry, Sture ry, Atkins ry

Jesse Koivukoski

Puheenjohtaja

044 505 5612

jesse.koivukoski@tradenomiopiskelijat.fi

Edunvalvontatiimi | Sidosryhmätyöskentely & vaikuttaminen