Verkostoituminen lähtee vastavuoroisuudesta
4.11.2022 | Ura
Hyvä työelämäverkosto voi auttaa saamaan unelmien työpaikan, tai johtaa asiakkaiden luo. Taitava verkostoituja kuitenkin muistaa, että verkostoituminen on vaihdantaa. Siihen kuuluu myös avuksi oleminen muille.
Kannattaisiko panostaa oman työelämäverkoston laatuun, vai verkostoon kuuluvien ihmisten määrään? Siihen vaikuttaa muun muassa omat työtehtävät, tai ammatilliset haaveet.
On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikkien verkoston kontaktien ei tarvitse olla omia.
– On olemassa ikään kuin solmukohtia, superverkostoitujia, sanoo Ulla Hytti, Turun yliopiston yrittäjyyden professori.
Monet työpaikat eivät koskaan päädy julkiseen hakuun, vaan niihin haetaan verkostojen kautta.
Kollegalta saatu suositus sopivasta työnhakijasta voi vähentää rekrytointiin käytettävää aikaa ja siihen liittyvää riskiä.
Superverkostoituja voi työnhaussa olla kullanarvoinen. Hän voi tuntea esimerkiksi kiinnostavan yrityksen rekrytoijan, tai hän on kuullut pian avautuvasta työpaikasta. Myös aloittavalle yrittäjälle kontakti superverkostoitujaan on arvokas, jos asiakkaita ei vielä ole.
Verkostojen kautta voi löytää uusia työmahdollisuuksia ja saada ideoita, joiden avulla voi kehittää omaa liiketoimintaa, Ulla Hytti muistuttaa.
Kokemusten jakaminen verkostossa auttaa jaksamaan
Verkostojen kautta siis etsitään työpaikkoja, asiakkaita ja työntekijöitä. Verkostojen hyödyt liittyvät myös hyvinvointiin. Työelämässä voi kertyä kokemuksia tai tulla eteen tilanteita, jotka tuntuvat hyvin ainutlaatuisille ja tuntuvat koskevan vaan itseä. Samanlaisia kokemuksia voi kuitenkin olla muillakin. Heiltä voi saada tukea omaan jaksamiseen ja työn tekemiseen.
Monesti työelämän verkostot liittyvät omaan alaan.
– Verkostot, joissa tapaa laajasti eri alojen ihmisiä voivat tuoda perspektiiviä omaan tekemiseen, suosittelee Hytti.
Yksi tapa tavata muiden alojen ihmisiä on mennä mukaan ammattijärjestöjen tapahtumiin ja koulutuksiin. Aloitteleva yrittäjä taas voi mennä mukaan yrittäjäjärjestöjen ja kauppakamarien toimintaan.
Ensimmäinen askel verkostoitumiseen: lähde tapahtumiin
Verkostoituminen voi vaatia, että laittaa itsensä epämukavuusalueelle, varsinkin jos sattuu olemaan ujo.– Kannattaa mennä tapahtumiin ja olla oma itsensä. Jos keskustelun avaaminen tuntuu vaikealta, voi ottaa muihin katsekontaktia ja hymyillä. Jos on lähestyttävän näköinen niin joku toinen voi avata keskustelun, sanoo Hytti.
Yhtä tapahtumaa koskevien odotusten on kuitenkin syytä olla maltillisia.
– Ei se niin mene, että jokaisesta tapahtumasta tulee viisi uutta asiakasta tai liidiä. On osittain sattumaa, ketkä yksittäiseen tapahtumaan osallistuvat. Täytyy olla kärsivällinen. Jos ensimmäisestä tapahtumasta ei synny mitään niin voi käydä useammassa. Sen jälkeen tulee jo naamatuttuja ja silloin myös keskustelun avaaminen helpottuu.
Ensimmäisellä kerralla ei välttämättä nappaa. Täytyy olla kärsivällinen.
Vastavuoroisuus on verkostoissa tärkeää: ole avuksi muille
Vaikka töissä olisi kiire, niin pitää muistaa, että verkostojen ylläpito on myös vaihdantaa. Siihen kuuluu avuksi oleminen muille.
– Vastavuoroisuus on tärkeätä. Muita ei voi lähestyä niin, että on itse aina saava osapuoli ja hakemassa jotain, sanoo Ulla Hytti.
– Luottamus täytyy säilyttää ja rehellinen on hyvä olla. Vaikka positiivisten suositusten ketju toimii, niin vielä nopeammin ja tehokkaammin toimii sellainen viesti, että älkää ikinä olko tiettyyn henkilöön yhteydessä.
Verkostojen ylläpitäminen on sitä, että pitää sanansa ja haluaa auttaa muita.
Verkostojen ylläpitäminen on siis normaalia hyvää käytöstä. Sitä, että pitää sanansa ja myös haluaa auttaa muita – varsinkin jos on saanut apua.
Verkostojen ylläpitämistä ei kannata miettiä, tai laskelmoida liikaa.
– Kyse on normaalista ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.
Verkostoituminen on merkityksellisten ihmissuhteiden luomista
Sampo Riikonen aloitti tänä syksynä työt ohjelmistoyritys Salesforcen Euroopan pääkonttorilla Irlannissa. Työn hän löysi LinkedInin kautta, kun Riikoseen otettiin suoraan yhteyttä.
– Olin laittanut oman LinkedIn-profiilini kuntoon niin, että siellä on kuvaukset aikaisemmasta työkokemuksesta ja koulutuksesta. Kuvasin myös taitoja, joita olen aiemmissa työpaikoissa oppinut, kuvaa Riikonen.
Sampo Riikonen aloitti tänä syksynä työt ohjelmistoyritys Salesforcen Euroopan pääkonttorilla Irlannissa.
Riikonen osallistuu Salesforcella ensin vuoden mittaiseen ohjelmaan, joka on suunnattu vastavalmistuville. Sen jälkeen hän siirtyy töihin myynnin teknisenä asiantuntijana yrityksen Suomen toimistolle, joka sijaitsee Espoossa.
– Koulutusohjelmassa aloitti noin 90 henkilöä eri puolilta Eurooppaa. Kun heihin tutustuu, niin samalla tulee rakennettua kansainvälistä verkostoa.
Riikonen oli aktiivinen verkostoituja jo opiskeluaikana, jolloin hän toimi Tradenomien opiskelija-aktiivina. Ensimmäinen oman alan työpaikka löytyi, kun Riikonen tutustui vapaaehtoistoiminnan kautta vanhemman vuosikurssin opiskelijaan. Hän oli paikallisessa yrityksessä töissä it-alan tehtävissä. Lounaspöydässä tuli puheeksi, että yritykseen haettiin osa-aikaista työntekijää. Riikonen laittoi hakemuksen vetämään ja sai paikan.
– Verkostojen luominen ei ole magiaa. Se on merkityksellisten ihmissuhteiden luomista.
Teksti: Sanna Leskinen
Kuvat: Jussi Vierimaa
Sinua voisi kiinnostaa myös
Ihminen nimikkeen takana ratkaisee - 5 vinkkiä luontevaan verkostoitumiseen.
Tule osaksi Suomen suurinta tradenomiyhteisöä, liity jäseneksi!
Lisää aiheesta: Ura
Matka osaamisesta unelmiin.
Blogitekstissä on kerrottu minkä laista tukea Tradenomit tarjoavat matkalla osaamisesta unelmiin.
Valmistumisen kynnyksellä: Pelot, odotukset ja keinot selvitä elämänmuutoksen haasteista
Valmistumista voidaan jarrutella, koska opiskelijaelämä tuntuu tutulta ja turvalliselta työelämään verrattuna. Työelämä saattaa näyttäytyä opiskelijalle kuormittavana ja arvaamattomana. Valmistumisahdistus kanavoituu usein opinnäytetöiden tekemisen tai viimeisten kurssien suorittamisen lykkääntymiseen. Valmistumiseen liittyvät vaikeatkin tunteet kannattaa ottaa puheeksi.
Opiskelijavaihtoon kannattaa lähteä avoimin mielin
Opiskelijavaihdossa voi sattua ja tapahtua. Tämän sai kokea myös Espanjan Cordobassa toisen opiskeluvuoden kevätlukukauden viettänyt Mea Nguyen. Matkaan kannattaa lähteä vastaanottavaisena, sillä vaihtojakson tuomat hyödyt kantavat pitkälle työelämään. Vaihdossa tapaa uusia ystäviä ympäri maailmaa ja paineensietokyky kasvaa.
Hyvä työharjoittelu perustuu yhteistyölle
Opintoihin kuuluva työharjoittelujakso antaa sekä opiskelijalle että työnantajalle mahdollisuuden oppia uutta. Harjoittelun aikana on tarkoitus päästä soveltamaan oppimaansa käytäntöön ja kehittyä ammatillisesti. Kerro rohkeasti työnantajalle mitä toivot ja mitä haluat oppia harjoittelun aikana!
Yrittäjäksi jo opiskeluaikana
Yrittäjämäistä asennetta tarvitaan työelämässä. Sen kehittämisestä on hyötyä, vaikka ei yrittäjäksi päätyisikään. Yrittäjyyttä kannattaa kokeilla opiskeluaikana: riskit ovat pienemmät ja harjoittelun ja opinnäytetyön voi tehdä omalle yritykselle.