Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä
28.10.2024 | Laki
Helsingin Sanomat julkaisi 18.10. mielipidekirjoituksen ja 20.10. jutun, jotka käsittelivät perhevapaisiin liittyviä syrjintäkokemuksia. Nämä tilanteet ovat tuttuja myös ammattiliitoissa. On valitettavan yleistä, että työntekijöiden määräaikaista työsuhdetta ei jatketa raskauden tai perhevapaan takia. Samoin perhevapaan ajaksi palkattu sijainen vakinaistetaan ja perhevapaata käyttävä työntekijä puolestaan irtisanotaan. Jopa isoilla julkisilla työnantajilla on merkittäviä puutteita tasa-arvolain ja työlainsäädännön osaamisessa.
Työsopimuslain mukaan työntekijällä on perhevapaan jälkeen oikeus palata ensisijaisesti aikaisempaan työhönsä. Jos tämä ei ole mahdollista, on tarjottava aikaisempaa työtä vastaavaa työtä, tai vähintään muuta työsopimuksen mukaista työtä. Tasa-arvolaki puolestaan kieltää naisten ja miesten asettamisen eri asemaan esimerkiksi raskauden tai vanhemmuuden vuoksi. Lainsäädäntö on selkeä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.
Lainsäädäntö on selkeä: ketään ei saa syrjiä työelämässä perhevapaan takia.
Hyvälläkään lainsäädännöllä ei kuitenkaan ole merkitystä, jos sitä ei noudateta tai sen toteutumista ei valvota. Ammattiliittojen olennainen tehtävä on huolehtia siitä, että työlainsäädäntöä myös tosiasiallisesti noudatetaan työpaikoilla. Ikävä kyllä työnantajilla ei aina ole riittävästi motivaatiota noudattaa lakia, jos sen rikkomiseen ei puututa napakasti.
Nimimerkki Perhevapaasyrjitty (HS 18.10.) koki, ettei voi viedä asiaansa juridisesti eteenpäin, jotta nykyinen työsuhde eri työnantajan palveluksessa ei vaarannu. Jokaisella on oltava mahdollisuus vaatia omia oikeuksiaan ja sitä on kunnioitettava. Hoidamme ammattiliitoissa jatkuvasti vastaavia tilanteita, eikä kokemuksemme mukaan työsuhderiidan ratkominen aiemman työnantajan kanssa vaikuta kielteisesti henkilön seuraaviin työsuhteisiin. Usein asiat saadaan ratkaistua työelämässä hienovaraisesti sopimusteitse ilman pitkää ja julkista oikeusprosessia.
Joskus asiat jäävät käsittelemättä oikeudenkäyntiin liittyvän kuluriskin takia. Ammattiliittojen jäsenillä tilanne on kuitenkin toinen, sillä jäsenyyteen sisältyy oikeudenkäyntikuluja kattava vakuutus tai muu vastaava etu. Käytännössä lainvastaiset tilanteet saattavat johtaa varsin merkittäviin työntekijälle maksettaviin korvaussummiin. Kannustammekin vähintään selvittämään omasta ammattiliitosta mahdollisen riitauttamisen edellytykset.
Työsuhdejuristiemme mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 26.10.2024.
Epäiletkö kohdanneesi perhevapaasyrjintää? Toimi näin!
- Ota rohkeasti yhteyttä työsuhdeneuvontaamme, jos epäilet perhevapaasyrjintää. Yhteydenotto ei maksa jäsenillemme mitään.
- Keskustele juristimme kanssa, miten asiassa kannattaa edetä. Voit aluksi kysyä vain neuvoa, ja pohtia sitten haluatko edetä asiassa.
- Perhevapaasyrjintä ei vähene, jos tilanteisiin ei puututa. Viemällä asiaasi eteenpäin teet palveluksen myös tuleville perhevapaalle jääville.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Oikeus perhevapaisiin tulee laista, palkka työehtosopimuksesta
Salla Viitanen
Työsuhdejuristi
020 155 8809
lakiasiat@tradenomi.fi
Jere Vuorio
Työsuhdejuristi
020 155 8811
lakiasiat@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Laki
Jouduitko irtisanotuksi? Nämä asiat sinun on hyvä tietää
Viime aikoina jäsenneuvonnassamme ovat korostuneet työpaikoilla käytävät muutosneuvottelut ja työsuhteiden irtisanomiset. Mitä irtisanotun on hyvä muistaa? Lue juristin vinkit.
Kuka edustaa työntekijöitä muutosneuvotteluissa?
Työnantajani suunnittelee työvoiman vähentämistä ja työpaikallamme on alkamassa muutosneuvottelut. Kenen kanssa työnantaja käy muutosneuvottelut? Lue työsuhdejuristimme vastaus.
Muista nämä, jos teet lisä- tai ylitöitä
Työelämässä tulee välillä vastaan tilanteita, joissa lisä- tai ylitöiden tekeminen saattaisi olla tarpeen. Nämä asiat olisi hyvä tietää ennen niihin ryhtymistä.
Miten toimia, jos loppupalkka tai työtodistus jää saamatta? Juristi vastaa
Mitä tehdä jos loppupalkka ja työtodistus jäivät saamatta? Lue juristin vinkit!
Mitä pitää muistaa, kun työsuhde päättyy?
Työsuhteeni on päättymässä. Mitä kaikkia asioita minun pitää muistaa ja ottaa huomioon? Lue juristin vastaus!