Ammattilaisjalkapalloilijan uran taakseen jättänyt Mehmet Hetemaj rakentaa uutta uraa tradenomiopiskelijana

16.10.2024 | Career stories

Jalkapallokentiltä tuttu Mehmet Hetemaj rakentaa nyt uutta uraa tradenomiopiskelijana. Aikuisopiskelijan arkeen kuuluu myös futisisän ja tv-studiokommentaattorin tehtävät. Mitä oppeja Hetemaj hyödyntää arjessaan jalkapallon ammattilaisuraltaan?

– Kaikki, mitä opin nyt vie minua lähemmäs tavoitettani, sanoo Mehmet Hetemaj. Ammattilaisjalkapalloilijan uran taakseen jättänyt Hetemaj on nykyään aikuisopiskelija. Vuonna 2022 alkaneet tradenomin opinnot Seinäjoen ammattikorkeakoulussa ovat loppusuoralla.

Oma tavoite on selvä. Hetemaj haluaa olla tulevaisuudessa urheilutoimenjohtaja jossakin seurassa, joko Suomessa tai ulkomailla.

Ajatus opiskelujen aloittamisesta kyti mielessä monta vuotta. Hetemaj päätti valita opiskelupaikan kotikaupungistaan. Hän asettui perheineen Seinäjoelle vuosia sitten, kun pelasi vielä Veikkausliigajoukkue SJK:ssa.

Opinnoissa Hetemaj’ta kiinnostaa erityisesti henkilöstöhallinto, lakiasiat ja kirjanpito.

Nyt meneillään on työharjoittelu Eezy Henkilöstöpalveluissa, jossa Hetemaj palvelee Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan asukkaita. Lyhyessä ajassa tutuksi ovat tulleet esimerkiksi eri alat, niillä käytettävät järjestelmät ja työehtosopimukset.

Opiskelun ja muun elämän yhteensovittaminen aikuisopiskelijana

Opiskelijana Hetemaj noudattaa samantapaista metodia kuin treenatessaan järjestelmällisesti ennen tärkeitä otteluita.

– Asiat kyllä etenevät, jos on valmis tekemään töitä, sanoo 36-vuotias Hetemaj.

Vaikeinta opiskelijana on ollut ajankäytön suunnittelu. Myös opintopisteisiin vaadittava työmäärä on yllättänyt. Välillä on väsyttänyt. Yksi syy siihen on oma luonne.

– Olen perfektionisti. Minulle ei riitä kolmonen arvosanaksi vaan on pakko tavoitella vitosta. Käytän tentteihin lukemiseen paljon aikaa.

Hetemaj on paitsi opiskelija, myös televisiosta tuttu jalkapallostudioiden asiantuntija sekä perheenisä. Perheen molemmat lapset pelaavat jalkapalloa ja Hetemaj toimii esikoisensa joukkueessa isävalmentajana.

Hetemaj taklaa kiirettä tekemällä välillä pitkiä päiviä ja mahdollisuuksien mukaan pitää lepopäivän välissä. Opiskelun, töiden ja perhe-elämän sovittaminen yhteen onnistuu puolison tukemana. Stressin hallinnassa auttaa puhuminen läheisten kanssa. Jo lapsuuden perheessä on jaettu ilot ja surut.

Urheilusta oppeja opiskeluun

”Kannustan aina kaikkia urheilemaan. Siinä oppii samalla työkaluja elämää varten. Ei pelkästään kunnon, vaan myös mielenterveyden ylläpitämiseen.”

”Kannustan aina kaikkia urheilemaan. Siinä oppii samalla työkaluja elämää varten. Ei pelkästään kunnon, vaan myös mielenterveyden ylläpitämiseen.”

Yhtä asiaa Hetemaj katuu. Aikoinaan pelireissuilla hän huomasi, että osa joukkuekavereista käytti ylimääräisen ajan opiskeluun samaan aikaan kun hän selasi somea ja katseli tv-sarjoja.

– Olisin voinut käyttää aikaa koulutehtäviin. Nyt voisi olla yksi tutkinto takana.

Toisaalta jalkapallon ammattilaisura on antanut työkaluja mielen hallintaan ja niitä voi hyödyntää nyt opiskelijana.

– Ei voi lannistua. Jos yhdessä pelissä en onnistunut, niin seuraavana päivänä lähdin tekemään taas kerran pienet asiat hyvin ja sitä kautta kasvattamaan itseluottamusta.

Vinkit aikuisopiskelijoille

Hetemaj kehottaa tekemään hyvän suunnitelman, vaikka viikko tai kaksi kerrallaan.

– Päätä, mitkä päivät pidät vapaana ja milloin käyt urheilemassa, tai vietät aikaa perheen ja kavereiden kanssa.

Hetemaj kannustaa rohkeasti kyselemään opettajalta tai opiskelukavereilta, jos joku asia on epäselvä. Ei kannata jännittää onko kysymys tyhmä vai ei. Tehtävistä kannattaa ylipäätään keskustella.

– Itse opin samalla kun selitän toiselle uuden asian. Silloin se myös jää paremmin muistiini.

Välillä voi väsyttää ja se pitää hyväksyä. Omasta hyvinvoinnista pitää kuitenkin yrittää huolehtia.

– Älä jää yksin. Puhu, jos tuntuu, että seinät alkavat kaatua päälle. Toivoisin, että jokaisella olisi joku kenelle puhua.

Viimeisen vinkin Hetemaj antaa muille, mutta naurahtaa, ettei pysty sitä itse toteuttamaan: älä tavoittele täydellisyyttä.


Teksti: Sanna Leskinen. Kuvat: Wilma Hetemaj.

Haastattelu julkaistu Tradenomi-lehdessä 3/2024. Lue lehti täällä!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tradenomi Amin Hassanin tie popparinmyyjästä HR-tehtäviin

Tradenomi Rosamari Rissanen on politiikan monitaituri

Vuoden tradenomi Auri Vainio "on rohkeutta sanoa, jos ei ymmärrä"

Lisää aiheesta: Career stories

Studying in Finland was a good decision

Ilya Lebedev had never thought he would study abroad. A study trip to Rovaniemi in his school days, along with his childhood friend heading to the Lapland University of Applied Sciences, changed the mind of the young man raised in Murmansk, Russia. Lebedev, who graduated with a BBA in the spring, has now decided to stay in Finland. 

Lue lisää

Elizabeth Harjunpää set up a Help Center for Ukrainians in Helsinki

When Russia invaded Ukraine, Elizabeth knew she just had to take action. She set up a help center for Ukrainians in Helsinki.

Lue lisää

Tradenomiliitto on nyt Tradenomit!

Lue lisää